Actualitate

În al doisprezecelea ceas, Consiliul Judeţean Cluj reacţionează în scandalul sechestrelor de pe aeroportul clujean

După ce luni de zile nu a reacţionat la petiţiile conducerii Aeroportului Cluj în ceea ce priveşte înscrierea dreptului de proprietate asupra căii de rulare avioane şi a platformei pentru parcarea avioanelor, aflate în prezent sub sechestru, pe ultima sută de metri, Consiliul Judeţean Cluj deschide un proces în instanţă pentru recuperarea terenului.

De doi ani de zile, conducerea Aeroportului Internaţional Cluj face adrese repetate către Consiliul Judeţean Cluj prin care solicită forului judeţean să deschidă un proces pentru rectificarea Cărţii Funciare şi înscrierea dreptului de proprietare asupra căii de rulare avioane şi a platformei de parcare avioane în favoarea judeţului Cluj. Reprezentanţii aeroportului clujean susţin că există şi o hotărâre irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care dispune modificarea Cărţii Funciare cu înscrierea dreptului de proprietare în favoarea Consiliului Judeţean Cluj.

“Cred că vedem cu toţii nenumăratele adrese de la Aeroport. Tot vine o hârtie către noi, e a nu ştiu câta oară când primim această informare referitoare la situaţia juridică a imobilelor compuse din cale rulare de avioane şi platformă  parcare avioane în suprafaţă de 8344, 83 mp şi referitor la dreptul de proprietate. În această adresă, suntem, nu acuzaţi, dar ni se spune că noi suntem responsabilii, Consiliul Judeţean Cluj, şi putem aduce grave prejudicii economice judeţului cât şi Aeroportului Cluj.  Mi se par totuşi nişte formulări uşor grave. Dacă ţine de noi, Consiliul Judeţean, aşa cum spune Aeroportul nu văd de ce nu putem să facem ceea ce ne cer ei”, a replicat consilierul judeţean Rareş Rusu.


Potrivit consilierului judeţean Mihai Seplecan există înscrise în cartea funciară unele drepturi de proprietate în favoarea SC Aviatrans SRL şi un drept de ipotecă în favoarea unui cetăţean pe nume Liviu Oros, asupra platformei de parcare şi căii de rulare avioane. “Vorbim despre o suprafață de 8344,83 mp înscrisă în mod nelegal, în lipsa unui titlu valabil de proprietate, în favoarea Aviatrans SRL”, susţine Seplecan.

Întâlniri peste întâlniri, discuţii peste discuţii

La finalul ultimei şedinţe de Consiliu Judeţean din anul 2014 s-a ajuns la concluzia că este necesară o întâlnire între conducerea Aeroportului şi cea a Consiliului Judeţean Cluj în încercarea de a găsi o soluţie la această problemă.


Prezent la şedinţa de CJ Cluj, Iuliu Pop, director operaţional la Aeroportul Internaţional Cluj a cerut încă o dată consilierilor să reacţioneze şi să-şi ceară drepturile.

De asemenea, începând cu 5 noiembrie 2014 s-a înscris în Cartea Funciară şi un sechestru asigurator “până la concurenţa sumei de 1.808.632,03 lei” la cererea SC UTI Grup SA asupra căii de rulare şi a platformei de parcare avioane, aflate în prezent în proprietatea SC Aviatrans SRL.


“Este o hotărâre a instanţei de judecată din care Consiliul Judeţean trebuia să-şi ceară dreptul, să ceară rectificarea cărţii funciare, să-şi ceară dreptul de proprietate pe respectivele obiective. Platforma de parcare avioane şi calea de rulare care fac obiectul sechestrului sunt indispensabile din punct de vedere al desfăşurării activităţii operaţionale a aeroportuluil, având în vedere situaţia de faţă în care locurile de parcare pentru avioane sunt insuficiente. Refuzul dumneavoastră de intabulare a dreptului de proprietare a construcţiilor a adus prejudicii grave judeţului, respectiv aeroportului. Pierderile sunt de 37.000 de euro. Suntem foarte limitaţi cu locurile de parcare. Începând din această lună vine a patra aeronavă a companiei Wizz, se bazează pe Cluj, avem dificultăţi, vom fi puşi în situaţia de a respinge trafic, din cauza insuficienţei locurilor de parcare”, a precizat Iuliu Pop, director operaţional, Aeroportul Internaţional Cluj.

În urmă cu două săptămâni nu se putea, acum se poate

La ultima şedinţă de CJ Cluj, secretarul judeţului Simona Gaci a precizat că s-a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a problemei, dar fără succes.


“Noi am încercat să rezolvăm pe cale amiabilă cele două probleme, am făcut adrese către cele două firme, respectiv către persoana fizică ce are un drept de ipotecă, motivul pentru care ni s-a respins înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate pe acele două construcţii.  S-a refuzat de către Cartea Funciară radierea ipotecii parţiale pe considerentul că nu era opozabilă hotărârea judecătoarească. Era o persoană fizică. Ipoteca este înscrisă pe persoană fizică”, susţine Simona Gaci.

Înainte de Crăciun, însă, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au cedat, şi după ani de zile în care nu au reacţionat, au precizat că au introdus o acţiune în instanţă pentru rectificarea Cărţii Funciare şi pentru radierea ipotecii.


“După întâlnirea din 22 decembrie, Consiliul Judeţean Cluj a introdus o acţiune în instanţă pentru rectificarea Cărţii Funciare şi pentru radierea ipotecii. Există însă speranţe de rezolvare pe cale amiabilă a problemei, dar până una, alta, colegii de la aeroport au fost informaţi că am deschis o acţiune în instanţă ”, a transmis conducerea CJ Cluj.

abonare newsletter