Actualitate
Lecţie de ambiţie şi entuziasm de la siberienii cu ochi albaştri - FOTO
Un concurs aparte a avut loc sâmbătă în judeţul Cluj. „Munca în echipă” şi „ambiţia” au fost cuvintele cheie ale zilei.
Au ochi albaştri, sunt independenţi, guralivi şi afectuoşi. Dacă pentru alţii gerul şi munca în zăpadă sunt un chin, pentru ei înseamnă raiul pe pământ şi nimic nu îi face mai fericiţi decât să alerge în zăpadă. Desigur, este vorba despre câinii din rasa Husky Siberian. Mulţi şi-au dat întâlnire, sâmbătă, în comuna Beliş, satul Bălceşti unde s-au întrecut, împreună cu musherii (stăpânii lor) la a doua ediţie a concursului de sănii trase de câini, din Cluj.
Nu puteau să lipsească pufoşii şi gălăgioşii Samoyezi, originari tot din Siberia, câinii care parcă sunt făcuţi dintr-un bulgăre de zăpadă. Au venit şi patru “veri” din Alaska ai câinilor Husky, Malamuţii de Alaska, renumiţi pentru frumuseţea, calmul, rezistenţa lor fizică şi ataşamentul faţă de stăpân. Cu o prezenţă firavă a Malamuţilor, concursul din acest an a fost unul oarecum “exclusivist”, doar al siberienilor.
Nerăbdători înainte de concurs, urlă ca lupii
Concurenţii patrupezi sunt legaţi în şir, în zăpadă, ca la celebrul concurs de sănii trase de câini, Iditarod din Alaska. Înainte de începerea competiţiei, siberienii sunt atât de nerăbdători încât îşi strigă stăpânii aşa cum ştiu ei cel mai bine: urlă întocmai ca lupii care cheamă un membru rătăcit al haitei.
Când în sfârşit apare musherul e semn că începe distracţia. Vocile blănoşilor se înteţesc, entuziasmul este atât de mare că sar în două picioare pe stăpân şi hamurile cu greu le sunt puse. Până la sanie mai sunt câţiva zeci de metri, dar pentru căţei par kilometri şi ar lua-o la fugă dacă nu i-ar tempera musherul ţinându-i ferm de zgardă şi mustrându-i să fie cuminţi.
Când sunt puşi la sanie, în grup de câte doi-patru-şase-opt sau zece se concentrează ca nişte atleţi bine antrenaţi şi nu pornesc decât la semnalul stăpânului. Atunci nu mai există nimic în jur, decât zăpada, sania şi musherul. 12 kilometri aleargă fără întrerupere, iar la finish sunt obosiţi, dar fericiţi. Vor mânca, vor dormi şi vor aştepta la fel de entuziasmaţi următoarea zi de tras sania.
Preoţie şi concursuri cu sănii trase de câini
Una dintre cele mai interesante prezenţe din concurs a fost preotul romano-catolic, Kiss Attila din Rodna, cu câinii lui Husky Siberian. Patrupezii sunt medaliaţi cu aur la Campionatul European de Atelaje Canine din Slovacia şi peste o săptămână vor merge în Italia, la ediţia din acest an a Europenelor. “Este prima dată când vin la concursul de la Cluj. Anul trecut am fost la Europene. Anul acesta s-au amânat cu două săptămâni Europenele şi am putut veni aici, dar săptămâna viitoare mergem şi la Europene. Astăzi, câinii s-au comportat extraordinar, doar la sfârşit unde erau câteva urcuşuri , parcă m-au întrebat: de câte ori mai urcăm? Acolo i-am ajutat şi eu şi nu a fost nicio problemă”, a spus Kiss Attila.
Haita preotului se antrenează doar din septembrie până în aprilie, de câte trei-patru ori pe săptămână. Un antrenament durează 15-20 de minute.
Duminică, o nouă zi de concurs
La ediţia din acest an a Cupei Beliş s-au înscris 13 echipaje canine. Cei care au ratat concursul de astăzi, mai pot să vadă săniile trase de câini şi mâine, începând cu ora 10.00.
Deşi la Bălceşti adrenalina nu „a curs” în valuri ca la Iditarod, în Alaska (visul oricărui împătimit al concursurilor de sănii trase de câini, în care echipajul canin şi musherii parcurg distanţe de câte opt-nouă zile), entuziasmul câinilor şi al musherilor a fost acelaşi.
Fotografiile au fost realizate de Otilia Mureşan.