Actualitate

Clujenii cu credite în franci au ieşit în stradă. Ce solicitări au - FOTO

Aproximativ 100 de persoane cu credite în franci protestează duminică în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Au venit persoane şi din Oradea şi Baia Mare.

Principala nemulţumire a celor cu credite în franci este legată de majorarea ratelor odată cu aprecierea francului faţă de leu, ceea ce a dus la rate mult mai mari. Oamenii cer o prevedere legislativă prin care să se convertească în lei creditele în valută la cursul de la momentul acordării împrumutului apreciat cu maxim 20%.

În Piaţa Unirii, în jurul orei 13.00, protestau aproximativ 100 de persoane din Cluj, Oradea şi Baia Mare. Proteste similare au loc şi în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Craiova. Unii dintre protestatari clujeni au ieşit în stradă împreună cu copiii. Majoritatea purtau pancarte cu mesaje precum: “Fondul Mafiot Internaţional”, “Statul dacă se ascunde, Isărescu cui răspunde?”, “Muncesc, muncesc, rata s-o plătesc”, “Bancheri = Cămătari, sub girul BNR şi al statului”.


Clujenii spun că protestează pentru viitorul copiilor. “Am ieşit în stradă pentru copiii noştri şi pentru viitorul lor. Noi nu cerem decât să ne lase să plătim, dar în condiţii de echitate pentru că ceea ce s-a întâmplat până acum de câţiva ani încoace, culminând cu ce s-a întâmplat pe 15 ianuarie este de fapt un jaf şi cred că este o crimă până la urmă faţă de viitorul copiilor noştri”, afirmă Florin Iclozan, unul dintre organizatorii din Cluj. El adaugă că debitorii băncilor nu vor altceva decât reconversia valutei. “Am cerut conversia valutei aşa cum prevăd şi normele europene. De asemenea dorim să înceteze toate abuzurile pe care le fac băncile vis a vis de clauzele abuzive pe care ni le-au strecurat în contract, vrem să nu fim doar noi cei care plătesc efectele unei crize mondiale instalată şi în România la un moment dat. Vrem să ajungem pur şi simplu să trăim vieţile pe care acum le supravieţuim. Acum, tot ce muncim pleacă la bănci şi nu mi se pare cinstit”, declară Florin Iclozan.

Plătea 1.100 lei în 2008, acum a ajuns la 1.900 lei

Protestatarii se plâng că ratele au ajuns insuportabile, dublându-se faţă de anul 2008 când au luat creditul pentru locuinţă. “Trăim într-un stat în care se spune că familia este protejată de lege. Noi am luat un credit pentru casă, a crescut foarte mult francul în ultima perioadă şi a devenit insuportabilă situaţia. Creditul l-am luat în mai 2008, atunci aveam 550 de franci şi plăteam 1.100 lei, acum, în 2015, am 440 de franci şi plătesc 1.900 lei. Familia s-a mărit de la două persoane la patru, salariile au scăzut, e insuportabil şi nimeni nu bagă în seamă”, declară Aniela Gug din Oradea.


Oamenii subliniază că au credite pe 30 de ani şi se tem că nu vor mai ajunge să plătească ratele. “Băncile îţi vorbesc despre condiţii individuale, de reeşalonare a plăţii. În momentul de faţă noi nu suntem în stare să plătim la cât a ajuns valoric un apartament pentru că fiecare ne-am cumpărat apartamente şi case, nu vile cu piscine. Acum am ajuns în situaţia să nu mai putem plăti din cauza francului care s-a mărit foarte mult şi casele noastre sunt de trei ori mai scumpe dacă vom ajunge să le plătim. Am credit pe 30 de ani”, afirmă Dorin din Oradea.

Au luat credit în franci, sfătuiţi de bănci

Cei cu credite în franci precizează că în perioada de dinainte de criza financiară, băncile i-au sfătuit să ia creditele în franci pentru că este o monedă stabilă. “Acest produs în CHF, nu că am vrut noi să îl luăm, ni l-au oferit băncile ca cea mai bună soluţie la care ne-am calificat şi cea mai stabilă. Eu cred că s-au tot lei nu franci pentru că în momentul în care noi am scos francii noi nu am văzut francii ăia. Cred că nici bancherii nu i-au văzut”, mai spune Dorin.


75.000 de români au credite în franci

Parlamentarii au dezbătut problema creditelor în franci în mai multe şedinţe ale Comisiei Buget-Finanţe-Bănci împreună cu toate părţile implicate, fără a ajunge deocamdată la o concluzie. O poziţie a acestora s-ar putea contura în zilele următoare, după ce vor avea loc întâlniri luni cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi marţi cu conducerea BNR.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În total, 14 instituţii de credit au acordat finanţări în franci elveţieni.


Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR prezentate vinerea trecută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


Foto Otilia Mureşan

abonare newsletter