Actualitate

Dezbatere publică cu 15 oameni despre bugetul municipiului

Dezbaterea publică despre bugetul local pe anul 2015 a fost doar o caricatură a unei dezbateri, numărul participanților fiind extrem de mic. Discuțiile au durat mai puțin de o oră, fiind de fapt mai mult un dialog între doi consilieri locali și primarul Emil Boc.

Luni, la ora 15.00, în Sala de Sticlă a Primăriei a fost programată o dezbatere publică pe marginea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul acesta. Aproximativ 15 oameni, cu tot cu primar s-au adunat să dezbată problema împărțirii banilor orașului. Câțiva reprezentanți ai unor ONG-uri și consilieri locali au discutat câteva probleme mai mult sau mai puțin legate de bugetul local.

Dezbaterea publică a început cu o scurtă prezentare a bugetului și a proiectelor pe care vrea să le facă Primăria din cei 263 milioane euro cât este bugetul pe 2015. Primarul Emil Boc a reamintit că prioritățile pe acest an sunt finalizarea proiectelor europene, demararea unor proiecte noi și finalizarea unor proiecte, altele decât cele cu fonduri europene.


Prea puțini bani pentru sport

Primul care a luat cuvântul a fost consilierul local Ovidiu Chifor care a adus în atenție problema finanțării pentru sport. “În acest an, cele mai importante cluburi sportive nu au mai depus cerere pentru alocarea a 5,6 milioane lei pentru că au considerat că nu sunt susținuți de noi dacă noi rămânem tot la 4,2 milioane lei pentru sport. Suntem la coada clasamentului orașelor la alocări pentru sport. Blajul alocă 2 milioane lei pentru o singură echipă de fotbal, Baia Mare alocă 8 milioane lei”, a spus Chifor.

Emil Boc a explicat că acele cluburi despre care vorbește consilierul local sunt în subordinea consiliilor locale, în schimb cele din Cluj sunt ale Ministerului Tineretului și Sportului.


Locuințe pentru rromii de pe strada Stephenson

Următorul pe listă a fost Adrian Dohotaru, de la Centrul Rațiu pentru Democrație. A cerut

rezolvarea problemei locuințelor unor rromi de pe strada Stephenson care riscă să fie evacuați, fiind în proces cu Primăria. “Există un studiu care arată că 42% din cei evacuați de Primărie ajung la Pata Rât și sper să nu ajungă și ei acolo”, a punctat Dohotaru.


Primarul i-a răspuns că se vor construi două blocuri de locuințe sociale în caz că se va ajunge la evacuarea acestora.

A atins și situația tăierilor de copaci de lângă La Terenuri, în Mănăștur și bugetul participativ.


Parkinguri pe schele și monorail

Problema parkingurilor a fost adusă în discuție. Consilierul local Gabriel Oniga a propus, din nou, crearea de parkinguri pe schele metalice și desființarea garajelor de tablă. “Doi ani la rând am avut 500.000 lei pentru studii referitoare la desființarea garajelor, dar nu s-a întâmplat nimic în acești ani. Nu costă atât de mult, trebuie doar voință”, a punctat Oniga.

În replică, Boc a vorbit despre realizarea centurii de sud, a unui studiu de circulație care să ofere soluții pentru fluidizarea traficului. A adusv în discuție și construirea de noi parkinguri, care deocamdată sunt doar pe hârtie și la stadiul de intenție. “Nu am abandonat bătălia nici pentru parkingul din Piața Ștefan cel Mare. Nu am primit încă acordul definitiv al sindicatului, mai avem și parkingul din Hasdeu pe care sper să îl putem realiza cu UBB”, a afirmat primarul.


Boc a amintit iarăși despre monorail, trenul suspendat pentru care vor fi alocați bani să se facă studiul de fezabilitate.

După o oră de discuții pe marginea acestor subiecte, dezbaterea publică referitoare la bugetul local a luat sfârșit. Proiectul de hotărâre privind bugetul pe 2015 va fi supus atenției consilierilor locali în ședința de miercuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter