Actualitate

Până în 2020 va fi introdusă declarația unică pe venit

Declaraţia unică privind venitul anual va fi introdusă la nivel naţional în următorii ani, nu în perioada imediată, şi va fi completată în continuare doar de persoanele cu mai multe surse de venit, scopul fiind ca taxele să fie achitate într-un singur loc, a declarat premierul Victor Ponta.

El a răspuns astfel la insistenţele jurnaliştilor de a explica mai clar ideea lansată vineri seara fără detalii, apreciind în acelaşi timp că presa „se împotriveşte” imediat oricărei măsuri bune. „Azi, oamenii se duc la primărie pentru taxe locale, la ANAF pentru alte taxe. Deci, în primul rând, ca să reduci birocraţia, ai o singură declaraţie, nu cinci declaraţii. În acelaşi timp, poţi combate evaziunea fiscală, că de aia te trezeşti că îşi face unul trei case şi cinci maşini şi nu are niciun venit în anul respectiv. În noul Cod Fiscal, toate contribuţiile se plafonează la cinci salarii medii şi trebuie să facem nişte reglaje. În 2005, s-au desfiinţat declaraţiile personale, dar la un moment dat, în 2017, 2018, 2019, trebuie să intrăm şi noi în lumea civilizată. Cei care au un singur venit, din salariu sau din pensie, nu au de ce să facă mai multe, că cel care plăteşte (întocmeşte declaraţia-n.r.), ideea este să nu mai trimitem oamenii să plătească taxe locale separat şi taxe la bugetul de stat separat, ci să plătească într-un singur loc”, a spus Ponta.

El a precizat că, în prezent, există un proiect-pilot în acest sens în Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar care trebuie extins. „Deci, să intri în toată ţara online şi să nu mai plăteşti în mai multe locuri, ci într-un singur loc şi de acolo să împartă ANAF mai departe taxe locale şi taxe la buget. Uşor-uşor, pe măsură ce implementăm măsurile din Codul de Procedură Fiscală şi măsurile de online”, a spus Ponta.


Întrebat dacă declaraţia va trebui depusă de toată lumea sau doar de cei care au mai multe surse de venit, premierul a precizat că este vorba despre această ultimă categorie, deoarece pentru cel care are doar un salariu ori pensie, declaraţia este depusă de angajator, respectiv Casa de Pensii. „Dar dacă trebuie să plătească alte taxe, nu e bine să depună într-un singur loc ? Acum şi salariatul, şi pensionarul, pentru taxe locale, trebuie să meargă la primărie. Se discută la Ministerul Finanţelor, în baza proiectului-pilot făcut la Bucureşti şi Ilfov şi a experienţei europene, unde fiecare cetăţean are o declaraţie unică privind venitul anual. Se va întâmpla la noi pe măsură ce reuşim să extindem aplicaţia şi după ce se aplică Codul de Procedură Fiscală şi reducem birocraţia. Asta durează, sincer”, a adăugat Ponta.

Vineri, premierul Ponta a afirmat că România trebuie să revină la practica aplicată în prezent de toate ţările occidentale şi de Statele Unite ale Americii, în care fiecare cetăţean să aibă obligaţia de a-şi declara o dată pe an toate veniturile, declaraţie desfiinţată în 2005. „Susţin din toată inima ca în România să revenim la practica pe care o au toate ţările occidentale şi Statele Unite ale Americii, şi anume ca fiecare cetăţean să aibă o declaraţie de venituri. A fost discuţia legată de Legea impozitării marilor averi şi noi nu ştim ce venituri a avut un cetăţean din diverse surse - salarii, pensii, chirii - nu avem o asemenea declaraţie, pentru că a fost desfiinţată în 2005. Cred că este bine, pentru că în felul acesta putem să avem mai multă responsabilitate cetăţenească, putem să ştim cine îşi plăteşte taxe şi cine nu şi putem să aflăm cum este cu îmbogăţirile, că dacă vedem că nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar în anul ăla şi-a mai cumpărat cinci maşini şi case, sigur că e o chestiune de suspiciune. Deci, ideea europeană şi americană ca fiecare cetăţean să îşi declare o dată pe an toate veniturile nu este în contradicţie cu faptul că plăteşti 16%. Oricum plăteşti 16%, dar e un lucru de transparenţă fiscală”, a spus Ponta.


El a asigurat că Guvernul va păstra cota unică de impozitare până la alegerile din 2016.

abonare newsletter