Actualitate
Boc pune tunurile pe consilierii judeţeni. CJ Cluj cumpără 60 de hectare de teren pentru a rezolva problema deşeurilor
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat luni la o şedinţă a Consiliului Judeţean, unde le-a cerut consilierilor judeţeni “în al 13-lea ceas” să cumpere terenul de 60 de hectare care se află în administrarea comunei Feleacu pentru realizarea Centrului de Managament Integrat al Deşeurilor. CJ Cluj ar urma să plătească pentru cele 60 de hectare 1,5 milioane de euro. Nu au lipsit şicanele, ironiile şi schimburile acide de replici între consilierii judeţeni.
Emil Boc a cerut găsirea unei soluţii urgent pentru construirea unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor pe amplasamentul noului Centru de Deşeuri.
“După cum ştiţi, din motive obiective, finalizarea Centrului de Management al Deşeuri a întârziat şi întârzie, iar dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să cunoaşteţi motivele de nefinalizare. Din nefericire, nefinalizarea centrului atrage o complexitate de probleme pentru administraţiile locale din judeţ în materia strângerii şi depozitării gunoaielor. Astăzi la Cluj se aduc gunoaie din tot judeţul, inclusiv de la Dej, Huedin Turda, Câmpia Turzii, Gherla, ca să nu mai vorbim de comunele care aparţin judeţului. Nu există soluţii alternative astăzi în judeţ de depozitare a gunoielor. În luna februarie s-a propus o soluţie care să evite blocajul în materia ridicării gunoaielor în judeţul Cluj şi anume ca pe actuala locaţie a Centrului de Deşeuri pe un alt spaţiu, pe o suprafaţă identificată, să se realizeze o rampă provizorie de stocare. Nu mai este nevoie de o altă autorizaţie de mediu. Aici, în acest centru să se găsească soluţia constiturii unei rampe temporare şi care să permită depozitarea gunoaielor până la finalizarea Centrului de Deşeuri. Rugămintea mea este, pentru că intrăm în ceasul al 13-lea, de a lua o decizie foarte rapidă în vederea realizării acestui demers şi de realizare a platformei temporare de stocare pe locaţia actuală a Centrului de Management. Nu cred că riscăm sau riscaţi nimic ca acolo să se poată demara construcţia acelei platforme pentru că dacă aceste decizii nu le vom lua, lumea nu va aştepta explicaţii că suntem în proces cu Feleacu, dacă cumpărăm sau nu terenul, dacă îl administrăm sau nu-l administrăm. Nu văd obstacole”, a precizat Boc.
Boc a mai spus că în cazul în care nu se va găsi o soluţie, din luna iulie va exista un blocaj total în ridicarea deşeurilor menajere, iar preţul actual prestat de firmele de salubritate va creşte foarte mult în condiţiile în care deşeurile ar uma să fie transportate în alt judeţ.
Preşedintele CJ Cluj Vakar Istvan a recunoscut că situaţia de la Centrul de Deşeuri este una spinoasă.
“Într-adevăr problema este spinoasă, noi va trebui să luăm o decizie în legătură cu demararea acestui proiect să vedem prin ce metodă vom face acea rampă temporară. Acel teren este singurul din judeţ care are autorizaţie de mediu. Problema pe care trebuie s-o gestionăm este acordul cu Feleacu. Ştiu, avem proces pe rol, noi am încercat, noi am avansat o formulă efectivă de cumpărare a acelului teren, ofertarea lor era de 60 de hectare, noi avem nevoie de 2 hectare pentru a face această rampă”, a spus Vakar.
Canta: Să cumpere Boc terenul
Consilierul judeţean Dănuţ Canta (PSD) i-a cerut lui Emil Boc să achiziţioneze terenul şi să plătească cele 1,5 milioane de euro. ”Domnilor colegi, suma este foarte mare şi face parte din banul public. Nu înţeleg domnule Boc de ce nu cumpăraţi dumneavoastră terenul? Aveţi mai mulţi bani în buget şi mai puţine chetuieli!” a declarat Canta.
Replica lui Boc nu a întârziat să apară.
„Dacă ar exista posibilitatea să luăm acel teren ca administraţie locală, fără să vă afectam proiectul, mâine l-am cumpăra. În acest moment doar Consiliul Judeţean este în raport juridic cu comuna Feleacu” a explicat Boc.
Canta s-a certat şi cu Mihai Seplecan pe care l-a numit ironic „viitorul preşedinte al CJ Cluj, fără experienţă”.
“Din câte ştiu, dumneavoastră, când aţi fost preşedinte interimar, aţi semnat un proces verbal, o înţelegere cu Primăria legat de patrimoniul Consiliului Judeţean, o chestiune inacceptabilă, lucru pe care îl poate hotărî numai deliberativul”, i-a transmis Canta lui Seplecan.
După o oră şi jumătate de discuţii, cu o singură abţinere, executivul CJ Cluj a fost mandatat să negocieze cu Primăria Feleacu achiziţionarea a două hectare de teren în procedură de urgenţă pentru construirea rampei temporare, şi ulterior achiziţionarea tuturor celor 60 de hectare necesare realizării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor.