Actualitate

Primăria Cluj-Napoca introduce o nouă taxă pentru salubrizare

Noua taxă propusă de autorităţile locale clujene este în valoare de 22,56 lei pe lună pentru persoanele fizice şi 67,68 lei pentru persoanele juridice.

Primăria Cluj-Napoca va pune o nouă taxă. Este vorba de taxa pe salubrizare pentru cei care nu au contract cu firmele care asigură acest serviciu în municipiu.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca subliniază că majoritatea clujenilor au contract încheiat pentru salubrizare, dar această măsură se impune pentru cei care refuză totuși să încheie contract. “Această taxă este pentru cei care nu vor să încheie contract, deși noi facem periodic verificări și dacă îi descoperim că nu au contract sunt somați, apoi amendați. Dacă nici așa nu încheie contract, trebuie să plătească acea taxă lunară”, au precizat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.


“Cuantumul taxei speciale de salubrizare în cazul persoanelor fizice fără contract de salubrizare este de 22,56 lei/persoană/lună. Taxa specială se calculează pentru fiecare persoană care locuieşte cel puţin o lună calendaristică în imobil/apartament şi se impune conform regulamentului”, este precizat în proiectul care prevede introducerea acestei taxe.

“Cuantumul taxei speciale de salubrizare în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice autorizate sau asimilate acestora, fără contract de salubrizare este de 67,68 lei/mc. Suma totală de plată pe lună se calculează înmulţind taxa specială lei/mc cu nr. de mc/lună de deşeuri ridicate şi transportate de operator”, mai este notat în proiect.


Cuantumul taxei va fi actualizat în fiecare an şi se va realiza concomitent cu actualizarea tarifelor aplicate pentru salubrizarea menajeră.

În proiect este motivată introducerea taxei speciale. “În vederea asigurării salubrizării municipiului Cluj-Napoca la un nivel cât mai performant, pentru asigurarea protecţiei mediului şi a sănătăţii populaţiei, conform prevederilor legale, operatorii serviciilor publice de salubritate au obligaţia să asigure colectarea, transportul şi depozitarea în vederea eliminării deşeurilor municipale nepericuloase provenite de la toţi producătorii de deşeuri, persoane fizice şi persoane juridice din municipiul Cluj-Napoca”, scrie în proiect.

abonare newsletter