Actualitate

Schimbarea la faţă a drumurilor din judeţul Cluj, după doi ani de cârpeli

În ultimii ani, judeţul Cluj nu a beneficiat de niciun operator care să se ocupe de întreţinerea curentă a drumurilor judeţene. Starea acestora s-a degradat continuu, Clujul ajungând să aibă cele mai proaste drumuri din ţară. La doi ani de la lansarea licitaţiei, Consiliul Judeţean Cluj a semnat în aprilie 2015 acordul cadru pentru lucrările de întreţinere pe timp de vară şi serviciile de deszăpezire.

În urma procedurii de licitaţie deschisă, au fost declaraţi câştigători pentru Lotul 2 şi Lotul 3, Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA şi Societatea de Construcţii Napoca, ceea ce însumează aproape 800 de kilometri de drumuri care vor intra în reparaţii şi modernizări.

Conducerea Societăţii “Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj” SA (DPJ) a precizat că deja s-a intrat în teren şi au început primele lucrări de întreţinere.


“În acest moment, DPJ Cluj are contracte încheiate de aproximativ 150 milioane de lei din care unele sunt contracte multianuale pe o perioadă de la 1 la 3 ani. În ceea ce priveşte contractele încheiate cu Consiliul Judeţean Cluj pentru întreţinerea curentă şi periodică vară-iarnă a drumurilor judeţene, în urma licitaţie publice încheiate în urmă cu două săptămâni s-au încheiat două contracte cadru pe o periodă de trei ani cu valoarea de 43. 473.325 lei pentru Lotul 2 şi 53.983.890 lei pentru Lotul 3 (TVA inclus). În total, 96 milioane lei. De asemenea, DPJ Cluj are încheiate contracte tot cu Consiliul Judeţean Cluj pentru modernizarea infrastructurii rutiere judeţene pe următoarele drumuri: modernizare DJ 105T Cluj-Napoca – Coruş-Săliştea Veche – Berindu, executat în proporţie de 98%, în valoare de 9.534.913 lei, modernizare DJ 107N Gura Râşca – Someşu Rece, în valoare de 8.094.922 lei, cu termen de finalizare în 2016, modernizare DJ 108C Mănăstireni – Călata – Mărgău, în valoare totală de 18.316.112 lei, tot cu termen de finalizare 2016, modernizare DJ 107R Muntele Băişorii – Muntele Mare, în valoare de 8.271.561 lei, modernizare DJ 103 N  în valoare de 2.398.407 lei, finalizare în 2016 şi modernizare DJ 161H în Suatu, în valoare de 4.271.060 lei, finalizare tot în 2016”, a precizat Călin Platon, director general DPJ Cluj.

Investiţii noi

În afară de lucrările pentru Consiliul Judeţean Cluj, Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj are contracte şi execută lucrări de aproximativ 35 de milioane lei, câştigate în baza unor licitaţii organizate de diferite unităţi administrativ teritoriale din judeţul Cluj sau din judeţele limitrofe, Bistriţa Năsăud, Sălaj.


“Datorită eforturilor făcute în ultimii doi ani, DPJ Cluj a reuşit să-şi consolideze puternic poziţia pe piaţa lucrărilor de infrastructură, prin executarea unor lucrări de calitate, printr-o politică de reducere a cheltuielilor indirecte astfel încât să reuşim la licitaţiile organizate să oferim cel mai bun raport preţ/calitate beneficiarilor noştri. De remarcat, că portofoliul de contracte pe care îl avem în acest moment asigură celor 325 de angajaţi ai societăţii pe următorii 3 ani suficiente contracte pentru o bună funcţionare. Plecând de la aceste considerente, conducerea executivă a societăţii, împreună cu Consiliul de Administraţie, şi-a propus un program important de investiţii în 2015 de aproximativ 3 milioane de euro pentru achiziţionarea de utilaje, instalaţii, mijloace de transport marfă, având parcul de utilaje învechit şi uzat din punct de vedere fizic şi moral. În acest sens, ne-am propus cumpărarea unei staţii de asfalt nouă cu o productivitate de 90 de tone/oră având în vedere că estimăm în 2015 o producţie dublă de asfalt faţă de anul precedent, adică de aproximativ 100.000 de tone”, a mai precizat Platon.

Ca organizare, societatea are trei şantiere cu o distribuţie echilibrată în judeţ şi cu puncte de lucru în Dej, Gherla, Turda, Gilău şi Huedin, “având astfel capacitatea de a interveni sau de a executa lucrări pe toată raza judeţului Cluj în termen foarte scurt şi cu logistica asigurată pe tot cuprinsul judeţului”.


Despre societatea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA

Societatea „Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj” SA este o societate comercială autonomă care se autofinanţează şi care funcţionează în baza Legii 3 a societăţilor comerciale, nefiind finanţată cu niciun leu de a bugetul de stat sau de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj. DPJ Cluj este o societate cu capital public (CJ deţine 100% din acţiuni) motiv pentru care funcţionează pe baza unui buget de venituri şi cheltuieli aprobat de către Consiliul Judeţean Cluj. Veniturile realizate de DPJ Cluj sunt generate de contracte de execuţie lucrări şi servicii de infrastructură rutieră atât în judeţul Cluj, cât şi în judeţele limitrofe, contracte câştigate exclusiv pe bază de licitaţii publice sau selecţie de oferte, funcţionând ca un jucător liber pe piaţa lucrărilor de infrastructură rutieră în concurenţă directă cu alţi jucători publici sau privaţi fără nicio favoare sau diferenţă datorată tipului de capital al acesteia. Veniturile totale realizate în anul 2014 au fost de 34.261.291 lei. Pentru 2015, societatea şi-a propus creşterea veniturilor totale la un nivel de peste 38 milioane lei.

Ce poate şi ce nu poate face DPJ Cluj

Conducerea Societăţii “Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj” SA subliniază faptul că administratorul drumurilor judeţene este Consiliul Judeţean Cluj prin RAADPP, iar societatea nu poate intra în teren să repare un drum fără o bază legală. “Administratorul drumurilor judeţene nu e Societatea de Drumuri şi Poduri Judeţene, această societate e doar un executant care poate executa lucrări la comanda şi în baza unor contracte cu Consiliul Judeţean”, a mai precizat aceasta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter