Actualitate
Opt firme se bat pentru contractul de 30 mil. euro de salubritate în Cluj-Napoca
În urmă cu câteva zile au fost deschise ofertele din cadrul licitației pentru salubrizare stradală și deszăpezire.
În urmă cu câteva zile au fost deschise ofertele din cadrul licitației pentru salubrizare stradală și deszăpezire. Contractul va fi încheiat pentru o perioadă de opt ani, valoarea acestuia fiind de aproximativ 30 milioane de euro. Procedura a fost reluată anul acesta din cauză că instanța a dat câștig de cauză Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) care a decis că licitația trebuie reluată.
Majoritatea firmelor care au participat la prima licitație s-au înscris și la licitația de anul acesta. Singura care s-a retras este Romprest, firma lui Florian Walter. Astfel, au depus opt oferte la a doua licitație: Supercom, RER Ecologic Buzău, RER Ecologic București, Retim Ecologic Service, Brantner Servicii Ecologice, Rosal Group SA, Polaris M Holding Constanța și Brai-Cata. Licitația este împărțită pe două loturi, exact cum este împărțit acum orașul la capitolul curățenie stradală și salubritate. Fiecare din cele opt firme fie au depus oferte pentru ambele loturi, fie pentru unul singur.
De unde sunt și cine patronează firmele participante
Supercom este câștigătoarea inițială a primei licitații și este deținută de Ilie Ciuclea, fost senator PSD în mandatul 2004 – 2008. În vârstă de aproape 68 de ani, Ilie Ciuclea deţine 64% din Supercom, firmă care avea 1.621 de angajaţi la sfârşitul lui 2013. Firma Supercom asigură, printre altele, serviciile de salubrizare şi ridică maşinile parcate ilegal în Sectorul 2 din Capitală.
Compania RER Ecologic Service Buzău face parte din grupul german RER, care prestează servicii de salubrizare în mai multe mari orașe din țară, printre care București. RER Ecologic București face parte din același grup german, patronul neamț fiind un prieten apropiat al PDL-istului Cezar Preda, potrivit presei centrale.
Retim Ecologic Service este din Timișoara și asigură salubritatea în județul Timiș. Firma are aproximativ 600 de angajați.
Brantner Servicii Ecologice este din Cluj și asigură în prezent serviciile de curățenie și deszăpezire pentru o parte din oraș. Rosal Group SA se ocupă, de asemenea, de aceleași servicii pentru celălalt lot din municipiu și numele său se leagă de cel al lui Silviu Prigoană.
Despre Polaris M Holding din Constanța, presa centrală scrie că a obținut contractul pentru salubritate în Constanța după ce i-ar fi dat lui Radu Mazăre 7 milioane euro pentru a facilita câștigarea procedurii. Firma aparține deputatului PSD, Eduard Martin care mai este acționar la alte cinci societăți comerciale.
Brai-Cata este din Brăila, oraș în care deține contractul pentru salubritate.
Când a început “epopeea” licitației pentru salubritate
Istoria contorversatei licitații a început în septembrie 2013. Documentația de atribuire a fost contestată în opt rânduri de toate firmele care au depus oferte. Apoi, a fost contestat și rezultatul licitației de către trei din firmele participante: Rosal, Brantner Vereș și Polaris Holding din Constanța. CNSC a obligat Primăria Cluj-Napoca să reevalueze ofertele. Decizia CNSC a fost atacată în instanță de alte firme care participaseră la licitație, Supercom și de Rosal. Curtea de Apel a menținut decizia CNSC.
După această fază, Primăria a reanalizat ofertele, a stabilit un nou câștigător, rezultatul fiind iarăși contestat, de data aceasta de Rosal, Brantner Vereș și Romprest. CNSC a decis anularea licitației, decizia CNSC fiind contestată de Primărie ca în final instanța să dea câștig de cauză CNSC. Astfel, Primăria s-a văzut obligată să reia licitația anul acesta. Deocamdată nu se cunoaște data demarării procedurilor.
Până la stabilirea unui câștigător al licitației, contractul cu Rosal și Brantner pentru salubritate stradală și deszăpezire a fost prelungit.