Actualitate

Cei trei care vor speria estul

Județul Cluj va trimite trei elevi la olimpiadele internaționale de matematică și informatică din Thailanda și Kazahstan. Dragoș Crișan și George llie au fost medaliați cu aur la olimpiada națională de matematică, iar Alexandru Velea a obținut medalia de aur la informatică.

Monitorul de Cluj a scris în ediţia de marţi, 21 aprilie, despre rezultatele remarcabile pe care Dragoş Crişan şi Alexandru Velea le-au obţinut la olimpiadele de matematică şi informatică.

La olimpiadele naționale de matematică și informatică, Clujul a fost reprezentat de 31 de elevi care s-au pregătit în Centrele de Performanță Hai la Olimpiadă! Sub umbrela programului funcționează două centre de pregătire: matematică și informatică.


La centrul de matematică, înființat în toamna anului 2014, la Universitatea Babeș-Bolyai, 11 profesori, coordonați de profesorul Dorel Duca, pregătesc în prezent 217 elevi, cursurile având loc în fiecare sâmbătă.

„Mă bucur de fiecare dată când elevii pe care îi pregătim obțin rezultate remarcabile. Clujul are deja o tradiție în a trimite cei mai buni elevi în loturile naționale care vor reprezenta România la olimpiadele internaționale. Fundația eMag și BCR se implică în susținere elevilor și a profesorilor care doresc să facă performanță”, a declarat Dorel Duca, profesor de matematică la Universitatea Babeș Bolyai.


Centrul de informatică din Cluj, găzduit de Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, pregătește săptămânal aproximativ 140 de copii. În plus, cursurile sunt susținute de 14 profesori.

„Existența centrului înseamnă oportunitatea unei pregătiri de performanță în informatică. Este foarte important să existe posibilitatea unei pregătiri suplimentare pentru elevii de gimnaziu, care nu beneficiază de alte oportunități pentru a descoperi informatica de la o vârsta fragedă. La centru predau profesori pasionați și specializați pentru această vârstă și sunt convinsă ca pe termen mediu și lung acest lucru va avea un impact pozitiv asupra rezultatelor elevilor clujeni la informatică”, a declarat Simona Motogna, coordonatorul centrului de informatică și profesor universitar.


În cadrul programului sunt susținuți elevii și profesorii care doresc să se pregătească și să facă performanță la matematică, informatică și fizică. 

Citeşte şi: Pe urmele lui Bill Gates: elevul clujean care a „îngenunchiat” studenţi, masteranzi şi doctoranzi

abonare newsletter