Actualitate

Grecii au respins măsurile de austeritate

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 9 la sută din voturi, 59,8 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 40,2 % s-au pronunţat în favoarea acestora. Prezenţa la urne a fost de 55,3 %.. Monitorul de Cluj vă prezintă în continuare cronologia evenimentelor care au adus Grecia pe marginea prăpastiei.

Un protestatar poartă un panou pe care scrie OXI („oxi” înseamnă „nu” în limba română). Un protestatar poartă un panou pe care scrie OXI („oxi” înseamnă „nu” în limba română).

Prezenţa la urne în referendumul organizat în Grecia pe tema măsurilor economice a depăşit nivelul de 40 la sută, astfel că plebiscitul va fi validat, anunţă Ministerul de Interne de la Atena.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, se vor întâlni luni seară pentru a discuta situaţia Greciei, după referendum.


Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a votat, duminică dimineaţă, îndemnând grecii să îşi ia „destinul” în propriile mâini. „Nimeni nu poate ignora mesajul de hotărâre al unui popor care îşi ia destinul în propriile mâini”, a declarat Tsipras după ce a votat la o secţie din Atena.

Votul a început la ora 7.00 (7.00, ora României) şi va se încheia la ora 19.00 (19.00, ora României), primele rezultate fiind aşteptate după ora 21.00.


Peste opt milioane de greci au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa clar în favoarea sau împotriva condiţiilor propuse de creditorii internaţionali pentru continuarea programului de asistenţă financiară.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.


Ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condiţiilor creditorilor, acuzând de "terorism" Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

abonare newsletter