Actualitate
Ajutorul financiar pentru Grecia, iminent
O nouă cerere de ajutor financiar din partea Greciei este „iminentă”, a anunțat marți președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, la finalul unei noi reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro.
„Nu am primit astăzi o scrisoare care să oficializeze o nouă cerere de ajutor din partea Atenei”, a spus Dijsselbloem în fața presei la Bruxelles. „O așteptăm foarte curând și va exista o nouă reuniune a Eurogrupului pentru a o analiza”, a adăugat el.
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras va fi audiat miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la trei zile după referendumul din Grecia prin care a fost respins un plan de reforme propus de creditorii țării, informează marți o sursă guvernamentală greacă.
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat pe contul său de Twitter prezența lui Alexis Tsipras în cadrul unei sesiuni a parlamentului consacrate negocierilor în curs între Grecia și creditorii săi. Mai mulți parlamentari europeni și-au exprimat dorința de a putea avea un dialog cu premierul grec asupra acestor chestiuni, cum s-a întâmplat marți cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Dezbaterea va avea loc la ora locală 09.45 (07.45 GMT). Grupul ALDE din Parlamentul European a apreciat într-un comunicat dat publicității marți că „a venit timpul ca Alexis Tsipras să-și asume responsabilitățile și să le explice cetățenilor europeni ce intenționează să facă pentru a menține intactă zona euro”.
O intervenție a premierului grec în PE urma să aibă loc la finele lui iunie, dar a fost anulată din cauza negocierilor atunci în curs la Bruxelles între Grecia și creditorii săi.
După referendumul de duminică soldat cu victoria taberei opozanților ultimelor reforme propuse de UE și FMI, responsabilii greci s-au întâlnit pentru prima dată marți, la Bruxelles, cu partenerii lor europeni.
Vicecancelarul german și ministru al Economiei, Sigmar Gabriel, a recunoscut, într-un interviu publicat marți în săptămânalul „Stern”, că acceptarea Greciei în zona euro, în 2001, a fost „o mare naivitate”.
„Din perspectiva actuală, admiterea Greciei în zona euro s-a realizat într-o manieră foarte naivă”, a spus Gabriel, „dar și mai rău este că toți au privit timp îndelungat” cum țara se adâncea tot mai mult în criză, a adăugat el.
Ministrul german a rezumat lecția ce trebuie trasă din criza greacă în afirmația că „niciodată de acum încolo nu mai trebuie închiși ochii atunci când o țară nu respectă regulile jocului în Europa”.
În acest sens, Gabriel nu s-a referit numai la chestiuni economice, ci a subliniat că nu trebuie închiși ochii „când în Ungaria sunt pervertite regulile jocului democratic din Europa sau când în state din UE populații, precum țiganii, suferă o asemenea discriminare încât nu le rămâne altceva de făcut decât să fugă din țară”.
În același timp, președintele social-democraților germani semnalează că ar putea apărea posibilitatea unei ieșiri a Greciei din zona euro, în cazul în care Guvernul de la Atena va arăta aceeași „disponibilitate” de a aplica reformele.
„Dacă acum am decide să anulăm datoria fără ca Grecia să facă schimbări radicale, nu s-ar obține nimic”, a spus ministrul, subliniind că „se va putea vorbi despre posibilitatea reducerii datoriei dacă Executivul elen demonstrează, la rândul său, că va aplica reformele”.