Actualitate
Proiect inedit la Cluj! O grădiniţă de stat strânge fonduri pentru realizarea unui Club de Lego, unde părinţii şi cei mici se pot cunoaşte mai bine
O grădiniţă de stat din Cluj strânge fonduri pentru a realiza un club de lego unde 300 de copii îşi vor putea petrece timpul liber alături de părinţi. Grădiniţa de stat „Academia Piticilor” din Cluj va participa la competiţia Swimathon de sâmbătă, 11 iulie, şi va încerca să strângă 15.000 de lei pentru construirea clubului de lego. Potrivit psihologului instituţiei, în acest fel părinţii vor putea petrece împreună cu cei mici câteva ore în care se vor cunoaşte mai bine.
În ultimul timp, a fost constatată o creștere a interesului părinților de a petrece un timp de calitate cu copii lor. Mai mult, părinții își doresc ca joaca și timpul petrecut împreună să fie oportunități de învățare pentru copii și nu doar să le consume energia.
„În acest context, ne dorim să oferim posibilitatea părinților de a petrece timp de calitate cu copiii lor, în mediul din grădiniță, după orele de program, asigurându-le spațiul și dotarea acestuia cu materiale (piese Lego), măsuțe, scaune adecvate. Alături de părinții săi, copilul își dezvoltă, într-un climat de siguranță și acceptare, numerose abilități”, a explicat psihologul unităţii de învăţământ, Ana Băiescu.
Printre cele mai importante beneficii ale jocului cu piese lego sunt stimularea imaginației, a creativității, creșterea concentrării şi stabilităţii atenţiei, dezvoltarea cooperării şi colaborării sau dezvoltarea abilității de negociere de soluţii. De asemenea, favorizează interacțiunea cu părintele, explorarea rolurilor sociale şi a relaţiilor din familie.
„Odată cu explozia tehnologică, avem din ce în ce mai multă nevoie de creativitate, într-o paletă semnificativă a vieții noastre. Cum putem insufla importanța dezvoltării creativității la copiii noștri, la părinții noștri, la prietenii noștri, la cei de lângă noi? Hrănindu-le spiritul ludic și creativ, înăscut prin joc. Astfel, cei mici își vor dezvolta numeroase abilități precum imaginația, curiozitatea și creativitatea. Prin prisma activităților de învățare prin joc, copiii testează idei, își exersează imaginația, explorează diferite posibilități și își rafinează instinctul creativ. Părinții vor parcurge un traseu educațional diversificat, alături de copii, învățând și dezvoltându-se împreună cu ei”, a mai precizat psihologul.
Iniţiatorii proiectului „Mami, tati hai să ne jucăm împreună!” susţin că modul de recreere prin joacă va avea un impact major asupra relației părinte-copil și va oferi răspuns la multe întrebări legate de comportamentul copilului.
„Ca specialiști, într-un cadru organizat și stimulativ, urmărim să se ajungă la dezvoltarea relației părinte-copil prin câteva strategii simple. Părintele, treptat, va reuși să intre în rolul de jucător şi să își trateze copilul de la egal la egal. Această abilitate îl va face să se bucure de copilul lui și să se bucure împreună cu acesta, într-o atmosferă destinsă, relaxată. Va învăța că poate să accepte greșeala sau eșecul alături de copilul său, oferindu-i propriul model și strategiile potrivite de reglare emoțională. Nu uitaţi că, dincolo de orice regulă însă, un joc interactiv este cu adevărat reuşit dacă cei care îl joacă se bucură de el şi îi descoperă împreună farmecul. Și, până la urmă, ca părinte oare nu ne dorim un copil care să reușească în viață?”, a declarat psihologul Ana Băiescu
În cadrul proiectului trebuie cumpărate numeroase piese lego și lego cu tematică pe care mânuțele de copii, conduse de imaginație și spontaneitate doresc să le cucerească, una câte una. Bugetul total de care are nevoie proiectul se ridică la 15.000 de lei, din care 9.000 de lei- achiziţii de jocuri lego, 1.000 lei - materiale tutoriale şi 5.000 lei- mobilier special pentru clubul lego (măsuţe şi scaunele din plastic, cu spaţii buzunăraşe de depozitare pentru piese). Cei care vor să sprijine proiectul pot dona bani şi online pe site-ul http://www.swimathon.fundatiacomunitaracluj.ro/Proiecte/Proiecte-inscrise/mami-tati-jucam-impreuna.html.
Swimathon Cluj reprezintă un mecanism-platformă de strângere de fonduri gestionat de Fundația Comunitară Cluj, dezvoltat în jurul unui eveniment de strângere de fonduri prin înot, deschis pentru companii, persoane fizice, organizații și grupuri de inițiativă.