Actualitate

Războiul Consiliul Judeţean – Salprest Rampă continuă. Cum răspunde CJ Cluj acuzaţiilor aduse de administratorul Salprest Rampă

Administratorul Salprest Rampă Mircea Vereş a lansat un atac dur la adresa Consiliului Judeţean, după ce CJ Cluj a susţinut că peste 500.000 de metri cubi de deşeuri am fost depozitaţi ilegal pe rampa de la Pata Rât. Vereş susţine că afirmaţiile făcute ieri de Consiliul Judeţean sunt “făcute cu scopul de a-şi ascunde incompetenţa” cu referire la faptul că Centrul de Deşeuri nu a fost finalizat nici până în ziua de astăzi. Consiliul Judeţean a răspuns, vineri, acestor atacuri.

“În primul rând, trebuie făcută foarte clar distincţia între depozitul neconform de deşeuri de la Pata Rât, care se află în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca şi rampa de stocare temporară care aparţine societăţii Salprest Rampă. În ceea ce priveşte termenul de sistare a acestui depozit neconform, el a fost stabilit prin hotărâre de Guvern în 2005 astfel încât se cunoştea încă de acum 10 ani acest termen. Trebuie reamintit faptul că Acordul de Mediu din 12 august 2010 stipulează foarte clar faptul că, până la realizarea primei celule a depozitului, stocarea temporară a deşeurilor nevalorificabile se va realiza pe o platformă impermeabilizată amplasată în vecinătatea depozitului Pata Rât. Construirea CMID este, într-adevăr, obligaţia Consiliului Judeţean Cluj, pe care acesta o va finaliza, însă doar cu respectarea strictă a legii. În acest context însă, nimic nu poate justifica o depozitare ilegală a deşeurilor menajere, până la finalizarea proiectului. Agenţia Naţională de Mediu nu a solicitat niciodată în scris Consiliului Judeţean Cluj construirea unei rampe provizorii în interiorul amplasamentului aferent CMID. Mai mult decât atât, actele de reglementare urbanistică (acord de mediu, PUZ, PUG), interzic amenajarea unei construcţii temporare în interiorul amplasamentului de 64 hectare aferent CMID”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Cluj.

Mai mult, acelaşi comunicat mai spune că Salprest Rampă “avea obligaţia să respecte autorizaţia de mediu din 12 iunie 2013, conform căreia trebuia să elimine deşeurile menajere reziduale la depozite de deşeuri autorizate şi nicidecum pe fostul amplasament aferent depozitului neconform de la Pata Rât – depozitarea fiind sistată în anul 2010”.


„Mai mult decât atât, această autorizaţie era valabilă până la data de 16 mai 2022. Astfel, în situaţia în care aceasta ar fi fost respectată, nu s-ar fi ajuns la situaţia actuală în care deşeurile să trebuiască transportate în judeţele Alba sau Bihor, deşeurile putând fi depozitate în continuare în aceeaşi locaţie. Existenţa unor cantităţi suplimentare de deşeuri depozitate ilegal reprezintă o constatare a antreprenorului care se ocupă de închiderea şi ecologizarea depozitului neconform de la Pata Rât, făcută în baza acestui contract, şi nicidecum acuze formulate de către Consiliul Judeţean Cluj. În ceea ce priveşte intenţia Salprest Rampă de a solicita unei firme determinarea suprafeţei şi a cantităţilor de deşeuri de pe depozitul de la Pata Rât, societatea are libertatea deplină de a face acest lucru, fără însă ca rezultatul acestei lucrări să fie opozabil judeţului Cluj”, se mai arată în documentul citat.

abonare newsletter