Actualitate

Agenţia pentru Protecţia Mediului: Construirea unei rampe temporare la CMID poate duce la pierderea finanţării. Ce soluţii miraculoase a mai găsit CJ la criza gunoaielor

Consiliul Judeţean Cluj a primit vineri o adresă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului în care se precizează faptul că în situaţia în care se doreşte realizarea unei rampe temporare de stocare a deşeurilor în interiorul amplasamentului CMID va fi necesară revizuirea acordului de mediu, revizuire care poate duce la pierderea finanţării europene. În aceste condiţii, echipa de management a proiectului CMID a venit cu alte soluţii de depozitare a gunoaielor după expirarea celor trei luni în care acestea sunt transportate la Oradea.

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj s-a deplasat zilele trecute la Bucureşti, a două oară în ultimele două săptămâni, pentru a clarifica problema construirii unei rampe temporare de depozitare pe amplasamentul viitorului Centru de Deşeuri.

Într-o adresă semnată de Toma Petcu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, se menţionează faptul că “revizuirea acordului existent (n.red. pentru modificarea proiectului prin realizarea unei rampe temporare) va modifica datele din aplicaţia de finanţare, acordul de mediu fiind parte integrantă a acesteia, putând conduce la pierderea finanţării proiectului prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013”.


“În situaţia în care se doreşte modificarea proiectului existent prin realizarea unei rampe temporare de stocare a deşeurilor menajere în interiorul amplasamentului CMID utilizând terenul destinat pentru a doua celulă, va fi necesară revizuirea acordului de mediu. Considerăm că revizuirea acordului existent va modifica datele din aplicaţia de finanţare, acordul de mediu fiind parte integrantă a acesteia, putând conduce la pierderea finanţării proiectului prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013. Referitor la responsabilitatea structurilor teritoriale responsabile pentru managementul deşeurilor menajere colectate pe raza judeţului Cluj până la realizarea proiectului cmid, legea 211/2011 privind gestiunea deşeurilor prevede obligaţiile fiecărui UAT în parte. Hotărârile Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară se aplică de la data aprobării lor şi nu sunt condiţionate de finalizarea proiectelor finanţate prin POS Mediu”, a precizat Toma Petcu.

În aceste condiţii, echipa de implementare a proiectului CMID solicită autorităţilor locale, primăriilor,  în speţă primarului Emil Boc, “să uite de CMID şi să-şi scoată din cap această variantă, să nu ne mai consumăm energia pentru că varianta construirii unei rampe temporare în interiorul CMID este o variantă total ilegală şi imposibilă”.


“Ca totuşi să se facă o rampă temporară în interiorul CMID, Agenţia de Mediu trebuie să dea acord de mediu. Iar după acest răspuns cine îşi va asuma revizuirea acordului şi posibilitatea pierderii finanţării? Răspunsul Agenţei de Mediu spune «nu» în CMID, dar se poate în altă parte”, spun membri echipei de implementare a proiectului SMID (Sistem de Mangement Integrat al Deşeurilor).

Alba Iulia, Oradea, Satu Mare, Săvădisla. Mai nou, Apahida sau Cara

După ce, rând pe rând toate soluţiile pentru depozitarea gunoaielor au căzut, vezi cazurile Săvădisla şi Satu Mare, termenul de depozitare la Alba Iulia s-a împlinit vineri, 10 iulie, iar peste trei luni se va împlini şi termenul pentru depozitarea deşeurilor la Oradea, Consiliul Judeţean a mai venit cu două soluţii “miraculoase”: Apahida şi Cara, care aparţine de comuna Cojocna.


“În 2006, Consiliul Judeţean Cluj a făcut un proiect pentru o rampă ecologică pe un amplasament din Apahida. În PUG se precizează că se admite să se facă o rampă ecologică, nu spune provizorie, nu spune definitivă, rampă ecologică. Urbanistic este în regulă, se respectă acordul de mediu, este în vecinătatea Pata Rât. Urbanistic se poate, PUG-ul permite. E important să fie din punct de vedere urbanistic şi juridic. O altă soluţie este la Cara. Cara este fostul depozit de materiale neferoase al CUG-ului”, transmite echipa de implementare a proiectului CMID.

Numai că între timp, joi, în şedinţa de Consiliu Local, Emil Boc a declarat că a cerut ajutor de la Primăria Apahida pentru depozitarea gunoaielor, dar a fost refuzat


„Pe primarul din Apahida sunt însă foarte supărat. Știe el de ce. N-a vrut să ne ajute. Am căutat ajutor şi ne-a întors spatele”, a spus Boc.

"Degeaba urbanistic şi juridic se poate, dacă Primăria Apahida a refuzat nu putem depozita gunoaiele acolo", au concluziat membrii echipei de implementare a proiectului CMID.


În aceste condiţii, singura variantă rămâne comuna Cara.

Consiliul Judeţean Cluj va înainta adresa primită de la Agenţia pentru Protecţia Mediului împreună cu soluţiile propuse către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Metropolitan.

abonare newsletter