Actualitate

Seplecan semnează ordinul de începere a lucrărilor la drumul Răchiţele-Ic Ponor. Vor fi gata lucrările până în noiembrie?

Cu toate că licitaţia pentru finalizarea drumului turistic de la Răchiţele-Ic Ponor a fost adjudecată încă din luna mai, abia mâine, la jumătatea lunii iulie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, va semna ordinul de începere a lucrărilor. Cauza întârzierii a constituit-o finalizarea unei expertize a DNA. Lucrările ar trebui finalizate în luna noiembrie. Acest proiect este unul din multele proiecte ratate ale CJ Cluj, cu numeroase nereguli şi cu o expertiză care arată că tot ce s-a făcut până acum pune în pericol siguranţă rutieră şi pietonală, experţii propunând inclusiv demolarea a ceea ce s-a construit. Pagubele vor fi suportate de Consiliul Judeţean Cluj.

De mai bine de şapte ani de zile, Consiliul Judeţean se chinuie să termine un drum lung de 20 de kilometri.

Proiectul întrerupt în anul 2013 a fost preluat de RAADPP Cluj şi va fi în sfârşit reluat, după ce licitaţia a fost câştigată în luna mai de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.


Din cauza întârzierilor şi a degradării lucrărilor, Consiliul Judeţean Cluj va trebui să aloce, în plus, pentru acest proiect, 1,2 milioane de lei, doar pentru aducerea lucrărilor la starea lor iniţială, aşa cum au fost abandonate în 2012. În ceea ce priveşte lucrările care mai trebuie executate, este vorba de turnarea a două straturi de asfalt, balast şi piatră spartă, există probleme legate de siguranţa circulaţiei, marcaje, rigole şi parapeţi.

“Marţi voi semna ordinul de începere a lucrărilor la drumul de 20,5 kilometri Răchiţele-Ic Ponor unde se vor face lucrări de reprofilare şi de asfaltare, fără a interveni în primă fază la clasa de betoane. După ce vom primi soluția expertului DNA, vom face un nou proiect și o nouă licitație pentru remedierea rigolelor și a zidurilor din beton care nu au fost făcute conform proiectului. Pentru ca proiectul să fie eligibil spre finanțare trebuie remediate aceste rigole și ziduri. Banii pentru rigole şi pentru zidurile de beton sunt neeligibili. Acestea vor fi recuperate și făcute din banii constructorului, din acea garanție de bună execuţie în urma procesului câştigat cu firma MBS Group. DNA a prelevat probele și de pe drum și vom putea da drumul la asfaltare, dar mai trebuie să scoatem la licitație și remedierea rigolelor și a zidurilor pentru că altfel pierdem banii europeni”, a declarat Seplecan.


În luna iunie procurorii DNA au început urmărirea penală “in rem” în cadrul contractului drumului Răchițele-IC Ponor. Procurorul de caz, Anemaria Cireap, a făcut chiar două adrese către CJ Cluj în care le cer oficialilor instituției să se pronunțe asupra prejudiciului care le-a fost cauzat în cadrul respectivului contract.

În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, însă nu au fost finalizate.


MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013. Un an mai târziu, în februarie 2014 Uioreanu a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva firmei MBS Group pe motiv că şi-a bătut joc de lucrările la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor.

O expertiză tehnică arată că firma fostului consilier local din Turda a folosit materiale inferioare față de cele prevăzute în proiectul tehnic, care nu rezistă în timp, neavând clasa minimă de rezistenţă.


Citeşte şi: Drumul Răchiţele-Ic Ponor, tras pe dreapta de şase ani. Clujul, în pericol de a pierde banii de la UE din cauza posibilelor fraude

Citeşte şi: Incompetenţă sau rea credinţă? Drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor ar putea fi gata în 4 luni. De şase ani, se bate pasul pe loc


Citeşte şi: Se reiau lucrările la drumul turistic Răchiţele – Ic- Ponor. Cât plăteşte Consiliul Judeţean pentru refacerea lucrărilor distruse?

Citeşte şi: O nouă licitaţie la Răchiţele-Ic Ponor. De 6 ani, CJ Cluj se chinuie să termine drumul de 20 km

Citeşte şi: DNA a început urmărirea penală în cazul drumului turistic Răchiţele – Ic Ponor

Citeşte şi: CJ Cluj afirmă că a câştigat procesul cu MBS Group, firma care trebuia să se ocupe de modernizarea drumului Răchiţele-Ic Ponor

abonare newsletter