Actualitate

Fermierii francezi au blocat drumurile dintre Spania şi Germania

Fermieri francezi au blocat drumuri dinspre Spania şi Germania pentru împiedicarea pătrunderii produselor străine în ţară, într-o acţiune de protest faţă de scăderea preţurilor la produsele alimentare, care i-a adus în pragul falimentului.

Fermieri din regiunea franceză Alsacia (nord-est) au folosit tractoare, pe şase drumuri dinspre Germania către Franţa, încercând să oprească camioane cu bunuri agricole la bord să traverseze Rinul, în cadrul unei acţiuni care a durat până luni după-amiază.

„Am permis trecerea maşinilor şi a tuturor vehiculelor care vin din Franţa”, a declarat pentru AFP Franck Sander, preşedintele filialei locale a Federaţiei Departamentelor şi Sindicatelor Exploataţiilor Agricole (FDSEA), adăugând că peste o mie de muncitori agricoli au luat parte la blocarea drumurilor.


Drept consecinţă, aproximativ 12 camioane au fost nevoite să se întoarcă la graniţă de când a început protestul, duminică seara, în jurul orei 20.00 GMT (23.00, ora României), potrivit unui reprezentant al uniunii.

Între timp, aproximativ o sută de fermieri francezi au controlat zeci de camioane care veneau din Spania pe o autostradă, în regiunea Haute-Garonne (sud-vest), ameninţând că vor descărca carnea şi fructele destinate pieţei franceze.


Această acţiune vine la o săptămână după ce fermierii au blocat oraşe, drumuri şi situri turistice în întreaga Franţă, în semn de protest faţă de scăderea preţurilor la produsele alimentare, fapt pentru care ei dau vina pe competiţia străină, pe supermarketuri şi distribuitori.

Fermieri au descărcat gunoi de grajd în oraşe, au blocat accesul pe drumuri şi la autostrăzi şi i-au împiedicat pe turişti să ajungă la Muntele Saint Michel, în nordul Franţei, unul dintre cele mai vizitare locuri din ţară.


Temându-se de organizaţiile de lobby ale agricultorilor, Guvernul francez a anunţat miercuri un pachet cu măsuri de urgenţă în valoare de 600 de milioane de euro (660 milioane de dolari), care prevede facilităţi fiscale şi garanţii pentru împrumuturi, însă acest ajutor nu a contribuit prea mult la aplanarea tulburărilor.

„Niciuna dintre măsurile anunţate de Guvern nu are de-a face cu distorsiunea competiţiei” reprezentate de fermierii din alte ţări, a spus Sander, subliniind că cei francezi suportă costuri mai mari cu forţa de muncă şi trebuie să respecte anumite standarde de calitate.


O combinaţie de factori - inclusiv schimbarea obiceiurilor alimentare, scăderea cererii din partea pieţei chineze şi embargoul rusesc impus produselor din Occident din cauza conflictului din Ucraina - a determinat scăderea preţurilor la produse precum carnea de vită, de porc şi lapte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter