Actualitate
Luptă inegală între generaţii. „Mută-te la ţară!” – mesajul dur şi extremist folosit tot mai des de tinerii din Cluj împotriva celor care nu le împărtăşesc gusturile. Explicaţiile sociologilor şi psihologilor
Concertele şi evenimentele din ultima perioadă care au pus Clujul pe harta lumii au scos la iveală stiluri de viaţă diametral opuse între locuitorii oraşului: cei care se bucură de zgomot, de nopţi nedormite, de concerte şi party-uri până în zori şi cei care nu suportă zgomotul şi aglomeraţia de niciun fel şi preferă să aibă zile şi nopţi liniştite.
În ultimele luni, Clujul le-a avut pe toate: concerte, festivaluri, mult zgomot, străzi blocate. Dacă nu sunt concerte sau festivaluri unde inevitabil muzica bubuie până în zori, tinerii îşi găsesc alte alternative să se distreze. Cel mai recent caz, întâlnirile pasionaţilor de cai putere care îşi turează motoarele în plin centrul oraşului spre disperarea locuitorilor. Monitorul de Cluj a relatat aici despre cum se distrează aceşti tineri.
TIFF, Untold, Electric Castle şi lista poate continua. Tot mai mulţi clujeni care locuiesc lângă zonele în care s-au desfăşurat evenimentele se declară deranjaţi de zgomotul produs. În schimb, cei care au trăit la intensitate maximă concertele şi evenimentele au intrat într-un „război” deschis cu aceia care nu sunt „cu ei”. Mesajul trimis de tineri a fost unul clar şi răspicat: „Cui nu-i convine să se mute la ţară”.
Deranjată de zgomotul produs de muzica de pe Cluj Arena din timpul UNTOLD Festival o clujeancă s-a plâns că nu a putut dormi. Reacţia mai multor persoane parcă a fost trasă la indigo: „Mutaţi-vă la ţară”. De acelaşi tratament a avut parte şi un clujean care este deranjat de cei care organizează curse ilegale de maşini în centrul Clujului.
Sociologul clujean Ioan Hosu a explicat pentru Monitorul de Cluj de unde provine atitudinea celor care-i trimit la ţară pe cei nemulţumiţi de zgomotele din oraş.
„În primul rând aici este vorba despre un comportament care denotă lipsuri grave. Se încadrează în profilul multora dintre noi după anii ‘90. Vreau să spun că doar eu am drepturi şi ceilalţi nu mai au drepturi. Drepturile mele sunt importante. Drepturile celorlaţi nu mai contează”, a spus Ioan Hosu.
Ai bască sau n-ai bască
Sociologul spune că astfel de reacţii de nemulţumire vor exista în continuare indiferent dacă se organizează sau nu concerte în zona centrală a oraşului.
„Formulele urbane presupun capacitatea de a coopera şi a convieţui civilizat. Sigur că evenimentele de anvergura Untold sau Electric Castle sau multe alte manifestări presupun şi oarecare costuri. Una pentru riveranii de lângă stadion, dar şi pentru întregul oraş. Sigur trebuie văzut cum reuşim să împăcăm şi capra şi varza. Sunt lucruri dificil de realizat. Dacă nu ai Untoldul şi Electric Castle şi TIFF, ai linişte, dar pe de altă parte probabil aceiaşi indivizi care reclamă câteodată traficul sau gălăgia sau suprapopularea vor spune «domnule, nu se întâmplă nimic în oraş». Genul acesta de opinii paradoxale când faci de ce faci, când nu faci de ce nu faci, sunt din categoria ai bască sau n-ai bască”, a explicat Ioan Hosu.
Reacţie specifică maneliştilor
Ioan Hosu a asociat răspunsul „nu-ţi place, mută-te” cu reacţia maneliştilor când sunt rugaţi să dea muzica mai încet. El consideră că cei care locuiesc în buricul târgului trebuie să vadă şi jumătatea plină a paharului.
„Răspunsul «Nu-ţi place, mută-te!» este exact acelaşi răspuns pe care îl dau maneliştii celor care spun dă te rog muzica mai încet. Situaţia nu e tocmai comparabilă, dar este din acelaşi registru. Nu ştiu dacă asta-i soluţia, dar în zonele centrale în orice loc din lumea asta ai avantaje şi dezavantaje. Avantajul că eşti într-o zonă zero şi dezavantajul faptul că acolo se pot întâmpla multe evenimente. Trebuie luat în calcul şi aspectul acesta atunci când locuieşti într-o zonă de genul acesta”, a spus Hosu.
Cultura diferă la fiecare generaţie în parte
Ioan Hosu a explicat cum gândeşte generaţia tânără şi care este diferenţa între modul de relaxare al persoanelor tinere şi a celor în vârstă. „S-ar putea să fie aici şi sigur există culturi generaţionale diferite. Este o diferenţă normală între preferinţele celui la 80 de ani, 50 de ani şi 30 de ani. Diferenţele există şi între oamenii care au aceiaşi vârstă. Ţine de generaţie, de educaţie. Satul este asociat cu liniştea. Normal că-l trimite la ţară. În parc nu-l poate trimite pentru că în parc sunt oaze de relaxare activă: muzică, lume multă, socializare. Generaţiile acestea percep relaxarea în maniere diferite. Un tânăr până în 30 de ani înţelege prin relaxare ieşit, socializare forme urbane de socializare. Pentru celelalte generaţii relaxarea înseamnă linişte. Un tânăr înţelege prin relaxare acţiuni active: aleargă, se mişcă, se duce. Pentru alţii relaxarea înseamnă să stai la soare să nu facă nimic”, a spus Hosu.
Mesaj dur, extremist
Sociologul clujean mai consideră că mesajul este unul foarte dur, chiar extremist.
„Nu locul unde este trimis este important, ci atitudinea: nu-ţi place, pleacă. Este un mesaj dur şi extremist. Cine e cu noi este ok, cine este împotriva noastră poate pleca, nu ne interesează. Lucrurile nu ar trebui să stea tocmai aşa. Stilul de viaţă este diametral opus între cele două generaţii”, a conchis Hosu.
Psihologul clujean Raluca Anton crede că mutatul la ţară, după o viaţă agitată este o acţiune justificată. „Nu ştiu dacă găsim un răspuns în psihologie pentru asta, cred că este mai degrabă un fenomen sociologic. Oamenii care-şi doresc să fie mai multă linişte să se mute la ţară. Cel mai degrabă ca fenomen. Pe acelaşi principiu logica spune că dacă vrei să fie linişte trebuie să te muţi şi tu la ţară. Am nevoie să fie mai multă linişte după o anumită vârstă, lucru justificat de altfel după o viaţă agitată pe care a avut-o. ”
Reacţiile tinerilor împotriva celor care se plâng de gălăgia din oraş
Monitorul de Cluj a mai scris despre problemele pe care le au persoanele care locuiesc în centrul Clujului şi care ameninţă că vor boicota organizarea ediţiei a doua a festivalului UNTOLD. O femeie care locuieşte spre capătul cartierului Grigorescu pe strada Donath susţine că i-a fost imposibil să doarmă din cauza concertului organizat pe Cluj Arena. Femeia a fost trimisă de tineri să se mute la ţară.
Reacţiile tinerilor: - „Deja sunteţi la nivelul maxim al pateticului şi-al frustrării...nu vă convine?! Să vă mutaţi fiindcă nu vă ţine nimeni cu forţa în Cluj...nu sunteţi ai Clujului şi nici Clujul nu-i al vostru aşa că nu se va rupe nicio poveste de iubire...dispăreţi fără griji şi nimeni nu vă plânge după voi.”
- „Cât timp e Untold-ul, lumea care e deranjată de zgomot poate să părăsească localitatea cum şi noi dăm bani să venim la zgomot, ei pot să dea să meargă la linişte.”
- „Vreau linişte? Mă retrag în afara Clujului, poate nu ar fi o idee chiar rea nici pentru dumneavoastră.”
- „Doamnă dragă te poţi duce la coada vacii de unde ai venit acolo poate ai linişte şi poate nici ruşine nu o să mai ai.”