Actualitate

Conducerea Cluj Arena: Consiliul Judeţean să ne returneze banii pe care noi i-am dat în 2014. Răspunsul lui Seplecan

Conducerea Cluj Arena atacă Consiliul Judeţean în problema impozitului pe clădire şi cere returnarea banilor pe care societatea i-a plătit forului judeţean. “Cerem Consiliului Judeţean să ne returneze banii pe care noi i-am dat în 2014. Consiliul Judeţean a primit o plată nedatorată din partea noastră. Pe noi ne interesează să deblocăm banii. Stadionul nu poate să se întreţină singur", a declarat Radu Sporiş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Cluj Arena.

Conducerea Cluj Arena a propus mai multe soluţii pentru ieşirea din criză, nu înainte ca Radu Sporiş să arate cu degetul înspre funcţionarii din Consiliul Judeţean şi din Primăria Cluj-Napoca care nu au prevăzut în bugetele lor eventualitatea încasării sau plăţii unui impozit, la trei ani de la inaugurarea stadionului. Sporiş susţine că datoria către bugetul local este de 8,5 milioane de lei.

“Din punct de vedere al managementului societăţii, din punct de vedere a Consiliului de Administraţie în momentul în care a verificat actele contabile ale societăţii nu figura cu o datorie care să sară în ochi. Nici Primăria, din 2011 până în 2014, nu şi-a bugetat un astfel de impozit. Nici Consiliul Judeţean în calitate de proprietar nu a făcut niciun demers, nu a intabulat clădirea, nu s-a făcut evaluarea. Impozitul despre care se vorbeşte nu este de 14 milioane, este undeva la 8,5 milioane, inclusiv cel din 2015. Considerăm că acest impozit trebuie plătit, dar trebuie făcute toate demersurile între cele două instituţii, CJ şi Primărie, astfel încât societatea să scape de această poprire impusă de Primărie. În raportul Curţii de Conturi scrie că datorită faptului că în 2013 ne-am recuperat un TVA, am obţinut un profit real şi noi trebuie să plătim impozit. În 2014, Cluj Arena a dat către Consiliul Judeţean undeva la 9 milioane de lei. O să cerem Consiliului Judeţean să ne returneze banii pe care noi i-am dat în 2014, CJ a primit o plată nedatorată din partea noastră, o să încercăm să o recuperăm, pe noi ne interesează să deblocăm banii. Stadionul nu poate să se întreţină singur. Avem nişte bani pe care i-am plătit Consiliului Judeţean pe care trebuie să-i recuperăm, societatea stadionului în orice situaţie este a Consiliului Judeţean, noi nu deţinem proprietatea şi în eventualitatea unei insolvenţe nu intră la masa credală stadionul. Insolvenţa nu este o soluţie”, afirmă Sporiş.


La rândul său, directorul Cluj Arena, Radu Raţiu, a enumerat mai multe soluţii pentru a evita insolvenţa.

“Din punctul meu de vedere insolvenţa nu este o soluţie viabilă. Aş vrea să vă enumăr alte variante care ar fi mult mai bune şi ar ţine în funcţiune acest stadion. Cred că cea mai bună variantă ar fi varianta amiabilă în care Consiliul Judeţean să ne returneze banii, a doua variantă ar fi prin rectificarea bugetelor şi atunci am putea recupera o sumă foarte importantă să ne plătim impozitul, o altă variantă viabilă printr-o hotărâre de Guverm eventual transferul clădrii. Cel mai important în momentul de faţă pentru instituţia noastră este ridicarea popririi care ne aduce mari prejudicii. Nu putem face anumite reparaţii, o să avem dificultăţi în a plăti utilităţile, veniturile noastre sunt afectate de nesiguranţa de a organiza evenimente pe Cluj Arena în viitor. Toate veniturile din chirii sunt poprite şi preluate, aceste sume de bani nu le putem folosi, inclusiv chiria de la Untold. Suntem închiriaţi 100%, toate spaţiile din Cluj Arena sunt închiriate, toţi banii din chiriile spaţiilor merg în această sumă poprită. Cred că cel mai important lucru e ca stadionul să funcţioneze, să poată fi deschis oricărui clujean, avem peste 1000 de clujeni care aleargă pe pista de la Cluj Arena, avem 11 cluburi sportive care desfăşoară activităţi, ei trebuie să facă performanţă, să nu uităm că acest stadion a fost creat pentru sport. Suma pe care noi am dat-o CJ la sfârşitul anului 2013 a fost datorită acestui contract de participaţiune, contract făcut de cei de la CJ care prevedea că ei au imobilul, noi venim cu exploatarea. Preferabil e ca stadionul să rămână la CJ”, a precizat Raţiu.


Conducerea Cluj Arena susţine că este absurd ca Primăria şi CJ Cluj să nu ajungă la niciun acord de două săptămâni.

“Sper ca din banii de la TVA să se poată plăti impozit, să mai existe aceşti bani. Ce am vorbit până acuma rezolvă problema pe 2015. E absurd ca două instituţii, poate cele mai puternice după Bucureşti, să stea două săptămâni să nu găsească soluţii, politică, nepolitică, credit, haideţi majoraţi, soluţia pentru viitor poate fi acel transfer, o intrare a Primăriei la Cluj Arena”, susţine Sporiş.


“Stăm în stand by aşteptând o decizie politică sau administrativă, tranformarea în direcţie, ne arde deblocarea conturilor, în momentul de faţă Cluj Arena nu are nicio datorie faţă de nicio firmă sau la nicio utilitate, apă, gaz, curent sau faţă de terţi. Suntem singurul stadion multifuncţional din ţară, restul stadionelor sunt deschise doar pentru meciurile de fotbal, nu poţi închiria nicio sală, stau mai tot timpul închise, noi am aplicat un sistem ca în occident, să fie deschis pentru comunitate. Încasările de la meciurile Universităţii vor merge către plata salariilor”, a menţionat şi Raţiu.

În prezent, la Cluj Arena sunt angajate 26 de persoane, din care jumătate sunt paznici.


La rândul său, preşedintele CJ Cluj Mihai Seplecan a venit cu alte soluţii.

“Soluţiile ar fi insolvenţa care trebuie să fie cerută de către cei de la Cluj Arena conform legii. O a doua variantă ar fi ca cei de la municipiu, primarul şi Consiliul Local, să preia Cluj Arena în schimbul celor 2 milioane de euro datorii şi să administreze stadionul. A treia variantă ar fi participarea de către Consiliul Local la o eventuală licitaţie în care stadionul ar fi vândut, nouă ne-ar conveni deoarece CJ Cluj nu are bani pentru drumuri judeţene şi am putea asfalta jumătate din drumurile judeţene, iar a patra variantă ar fi transformarea Cluj Arena într-o direcţie în cadrul CJ”, a spus Seplecan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter