Actualitate

Strănepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă, a trecut la cele veșnice - VIDEO

Preotul clujean Matei Boilă, în vârstă de 89 de ani, a decedat în dimineaţa zilei de 27 august. În anii de viață și-a asumat responsabilitatea de a fi descendent al familiei Maniu şi a luptat alături de Corneliu Coposu, pentru a duce la îndeplinire testamentul lui Iuliu Maniu.

Împotriva armelor dreptății cu care cei doi erau înarmați, au fost întoarse armele răzbunării și ale urii, care s-au dovedit a fi mult mai puternice. Întrebat fiind, dacă există o responsabilitate în a fi membru al familiei Maniu,  preotul a răspuns: „Sigur că sunt foarte șocat, într-un fel, de faptul că am avut de spus atâtea lucruri extraordinare, care știam că sunt adevărate, pe care le contestau toți istoricii ăștia. Ceea ce am spus eu s-a pierdut, ca și cum n-aș fi spus-o. Și m-am întrebat de multe ori: oare n-am fost eu de vină pentru că n-am știut să fiu destul de convingător, destul de jertfelnic, pentru ceea ce vreau eu să spun? Dacă este așa, Dumnezeu să mă ierte! Eu am vrut, totuși, să spun ce am putut!”. Aceste cuvinte trebuie înțelese dincolo de sensul care transpare la o primă lectură. Ce ar fi vrut să spună și nu a putut, ar fi o primă întrebare asupra căreia am putea medita. Inclusiv avertismentul implicării în această poveste, poate genera semne de întrebare: „Să știți că este vorba despre o responsabilitate mare, pentru că nu e vorba despre un simplu interviu în care să vă spun eu ce mare om a fost Iuliu Maniu și ce bun a fost și mare sacrificiu a făcut. E mult mai mult decât atâta. […] Aici sunt lucruri mai grave”.

Aproape de finalul vieții, în, probabil, ultimul său interviu, preotul Boilă a vrut să destăinuie un adevăr pe care nu a vrut să-l ia cu el în mormânt. Acea mărturisire, despre refuzul lui Iuliu Maniu de a face parte din masonerie, a fost rostită cu o voce tremurândă și cu o grabă de neînțeles. Nu am înțeles la momentul respectiv, de ce, și de ce atunci. Acum înțeleg. Ultimele sale cuvinte, din cadrul acelui interviu, au fost adresate românilor, adică celor pentru care și el și-a sacrificat viața: „Aș vrea să le transmit ceva (românilor – n.r.), și anume să aplece capul în țărână, daʼ dacă vor auzi vocea celor care au murit luptând pentru țara lor. Și să se roage lui Dumnezeu să ne dea din nou cât mai mult, capacitatea aceasta de a ne sacrifica pentru țară, pe care Iuliu Maniu a avut-o din plin”, iar aici aș putea adăuga și sacrificiul preotului Matei Boilă de îndura chinurile temniței pentru adevăr. Acum este momentul în care se realizează un transfer al responsabilității de pe umerii preotului Boilă, pe umerii generației care îl succede, o responsabilitate căreia trebuie să-i facem față.


Preotul Matei Boilă a fost polician, senator din partea PNȚCD și deținut politic în timpul regimului comunist. El va  fi înmormântat în Cimitirul Central, duminică, 30 august, de la ora 13.00.


Pr. Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, fiul profesorului Zaharia Boilă şi al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca şi Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.

 Din 1945 a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi secretar al organizaţiei Cluj a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. A fost arestat de mai multe ori şi condamnat pentru activitate politică naţional-ţărănistă. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, în 1951.


În 1952 a fost arestat în lotul foştilor demnitari, luptători anti-comunişti din partidele politice istorice şi trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenţie în închisorile comuniste.

S-a căsătorit, în 1965, cu Maria Fărcaş şi au avut patru copii. A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirţea şi preot, la 15 august 1977, în localitatea Reghin, de către IPS Alexandru Todea.


A îndrumat tinerele generaţii ca şi profesor emerit de teologie şi este autor al mai multor cărţi.

În semn de recunoaştere a meritelor vieţii sale de credinţă, în anul 2003 a primit, de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat Distincţia "Sfintei Cruci pentru Biserică şi Pontif" din partea Sfântului Părinte Francisc.


„Îndrăzniţi, eu am biruit lumea” este titlul unei colecţii de meditaţii asupra Evangheliei, scrisă de preotul greco-catolic Matei Boilă – este şi îndemnul pe care-l ni-l adresează, prin modelul vieţii sale oferită cu totul lui Isus Hristos.

CITEŞTE ŞI:

INTERVIU cu strănepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă: „Trebuie să vă fac o mărturisire despre Maniu pe care n-am mai făcut-o nimănui”

Articol scris de Ioana Gale

abonare newsletter