Educație
Daniel David, despre dezvoltarea sistemului de învățământ: „Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea. Este de neacceptat faptul că avem acest analfabetism funcțional”
Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie „buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață”.

Întrebat care consideră că este cea mai gravă greșeală făcută în sistemul educațional în ultimii 30 de ani și care ar fi putut fi evitată, Daniel David a vorbit despre „pierderea viziunii”.
„Pierderea viziunii”, cea mai mare greșeală din sistemul educațional românesc
„Mie mi se pare că, treptat, ne-am pierdut viziunea, în sensul că fiecare ministru a vrut să facă diverse reforme și pe ce a avut înainte a început să pună niște grefe, unul a mai făcut ceva, unul a mai strecurat ceva, unul a mai schimbat iarăși ceva, astfel încât, păstrând proporțiile și contextul, la un moment dat am impresia că suntem ca un Frankenstein, adică ne mișcăm, umblăm, dar nu știm când ne blocăm. Cred că asta este o problemă.
CITEȘTE ȘI:
Educația din România, în vizorul ministrului Daniel David: „Facem un diagnostic al sistemului de educație”.
Noi trebuie să ne întrebăm cum ar trebui să arate sistemul și eu am spus cum cred că ar trebui să arate - copiii care când ies din sistemul nostru își valorizează inteligența și creativitatea în cele opt competențe cheie, le simplific - buni specialiști, (...) buni cetățeni (...) și oameni mulțumiți cu propria viață. Dacă noi reușim să facem lucrul acesta, înseamnă că vom avea absolvenți care pot decide unii să intre pe piața muncii, alții să-și continue studiile”, a declarat marți ministrul Educației, Daniel David, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres.ro
Analfabetismul funcțional, o problemă acută
El a reiterat și problema analfabetismului funcțional, despre care a spus că îl sperie și este risc de securitate națională.
CITEȘTE ȘI:
Daniel David: „Analfabetismul funcțional e de neacceptat într-o țară modernă”
„Este de neacceptat faptul că avem acest analfabetism funcțional, pe mine acest lucru mă sperie, de aceea am și spus la un moment dat că devine și este risc de securitate națională.
Nu poți vorbi de 40 și ceva la sută analfabetism funcțional după un ciclu educațional și în care știi că au intrat copii care nu se deosebesc sub aspectul inteligenței și creativității față de cei din alte țări la care noi ne raportăm ca modele.
Pe scurt spus, partea asta de viziune, să știm înspre ce mergem, de multe ori ne-am pierdut și ne-am pierdut în zone de strategii mici, avem strategii mici, prevenirea abandonului școlar, o temă foarte importantă, dar asta vine ca o problemă mai mare în ecosistemul nostru de educație, n-ai cum corecta numai abandonul școlar în condițiile în care tu nu înțelegi că abandonul școlar trebuie să fie corectat într-un sistem mai larg legat de analfabetismul funcțional, că nu-i problema numai a copiilor care nu vin în sistemul nostru, e și problema copiilor care vin și pleacă. (...) Dacă avem o viziune clară și cu toții o îmbrățișăm, vom ști după aceea să implementăm și practic”, a adăugat David.
Raport cu privire la starea învățământului românesc
La o distanță de aproape 18 ani de la Raportul referitor la starea învățământului românesc, publicat în vara anului 2007 de Comisia prezidențială condusă de profesorul Mircea Miclea, ministrul Educației Daniel David vrea un raport actualizat care să ofere o perspectivă la zi cu privire la „tratamentul” ce poate fi aplicat sistemului educațional românesc.
La începutul anului, ministrul Daniel David anunța că va prezenta în luna mai un raport cu privire la starea învățământului, care să ghideze abordările ulterioare în materie de educație și cercetare și să ofere un cadru „predictibil” de abordare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: