Actualitate
Tristeţe fără margini la înmormântarea strănepotului lui Iuliu Maniu. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Matei Boilă – FOTO - VIDEO
Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe strănepotul lui Iuliu Maniu. Prieteni, rude sau apropiaţi, cu toţii au venit să-şi ia rămas bun de la preotul clujean Matei Boilă, cel care și-a asumat responsabilitatea de a fi descendent al familiei Maniu şi care a luptat alături de Corneliu Coposu, pentru a duce la îndeplinire testamentul lui Iuliu Maniu. Slujba de înmormântare a fost ţinută de un sobor de 15 preoţi. Cei prezenţi la înmormântare au îndurat cu greu căldura, iar unei persoane i s-a făcut rău fiind nevoie de intervenţia medicilor de pe ambulanţă.
Preotul clujean Matei Boilă, în vârstă de 89 de ani, a decedat în dimineaţa zilei de 27 august. Cei care l-au cunoscut au avut numai cuvinte de laudă despre viaţa acestuia.
„Matei Boilă este tată, părinte. Aici nu e o sinonimie totdeauna. Un autentic părinte spiritual şi cine s-a lipsit de modelul lui părintesc de duhovnic şi de om cald, s-a lipsit de mult. Frate, iar o condiţie foarte puternică şi într-un interviu cu o recunoştinţă adâncă zice «Nu ştiu cum să mulţumesc eu fratelui meu şi surorii mele pentru că eu la 20 de ani am rătăcit în raport cu biserica. M-am îndepărtat. Nu m-am mai împărtăşit. Fratele meu şi sora mea au stat în rugăciune». Iată la ce este importantă fraternitatea chiar şi în registru biologic. Să te aducă înapoi în grija bisercii lui Dumnezeu. Şi ei au făcut-o. Nu să împarţi terenuri la tribunal. Ci să te aducă înapoi în grija lui Dumnezeu. Ce frumos spune. Un om care a trăit toată viaţa lui în bucurie şi spune că cele mai mari bucurii au fost în puşcărie. Cea mai frumoasă liturghie a fost cu 270 de puşcăriaşi. Matei Boilă este un om avramic. Pe unde a trecut Avram făcea asta: primea pe ceilalţi şi zideau un templu. Casa lui nu a fost dormitor şi prânzitor. Casa lui, cea de pe Turzii, a fost catedrala grecocatolică de până în 1989”, a declarat preotul Lazăr Teodor.
El a povestit şi o întâmplare veche de dinainte de 1989 când Biserica unde predica preotul Matei Boilă era păzită. „Apăi cât umor a mai avut acolo pentru că au fost puşi miliţienii la uşă. Şi iarna, şi pentru ei era rău să stai afară. Şi le zicea «Haideţi măi că ne rugăm, nu facem politică. Ne rugăm». Şi ziceau «Nu, că ne vede şeful că nu suntem în gardă». Şi el mergea cu ceai. Dacă ei aveau tupeu să facă un pas el îi servea cu vin în aparenţă şi în substanţă cu sângele lui Iisus Hristos. Poate s-au mântuit şi ei că aşa erau rugăciunile de le auzeau şi ei”, a spus părintele Lazăr Teodor.
Şi preotul Cristian Langa a povestit învăţăturile pe care i le-a transmis Matei Boilă.
Preotul Matei Boilă a fost polician, senator din partea PNȚCD și deținut politic în timpul regimului comunist.
Pr. Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, fiul profesorului Zaharia Boilă şi al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca şi Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
Din 1945 a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi secretar al organizaţiei Cluj a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. A fost arestat de mai multe ori şi condamnat pentru activitate politică naţional-ţărănistă. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, în 1951.
În 1952 a fost arestat în lotul foştilor demnitari, luptători anti-comunişti din partidele politice istorice şi trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenţie în închisorile comuniste.
S-a căsătorit, în 1965, cu Maria Fărcaş şi au avut patru copii. A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirţea şi preot, la 15 august 1977, în localitatea Reghin, de către IPS Alexandru Todea.
A îndrumat tinerele generaţii ca şi profesor emerit de teologie şi este autor al mai multor cărţi.
În semn de recunoaştere a meritelor vieţii sale de credinţă, în anul 2003 a primit, de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat Distincţia „Sfintei Cruci pentru Biserică şi Pontif” din partea Sfântului Părinte Francisc.
„Îndrăzniţi, eu am biruit lumea” este titlul unei colecţii de meditaţii asupra Evangheliei, scrisă de preotul greco-catolic Matei Boilă – este şi îndemnul pe care-l ni-l adresează, prin modelul vieţii sale oferită cu totul lui Isus Hristos.
CITEŞTE ŞI: