Actualitate
Austria a început să respingă migranții la graniță
Austria a început să respingă intrarea pe teritoriul ei a unor migranți din Orientul Mijlociu veniți dinspre Slovenia, mișcare ce survine după ce ministrul austriac de interne a declarat că nu are nicio simpatie față de refugiații care nu cer azil în țările balcanice și încearcă să ajungă în statele mai bogate.
Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției austriece, circa 100 de migranți ajunși în cursul nopții de sâmbătă spre duminică la granița sloveno-austriacă la punctul de frontieră Spielfeld nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Austriei, întrucât nu au cerut azil și nici nu au prezentat documentele corespunzătoare.
Potrivit agenției HINA, în cursul zilei de sâmbătă un alt grup de 350 de migranți care doreau să ajungă în Germania a fost respins de autoritățile austriece.
Ce spune regulamentul?
Conform regulamentului de la Dublin (ce reglementează examinarea cererilor de azil în Uniunea Europeană), refugiații trebuie să ceară azil în prima țară unde ajung în spațiul comunitar, în cazul de față Grecia, dar această prevedere nu a fost respectată de când a pornit actualul val de imigranți ilegali veniți din Orientul Mijlociu, autoritățile de la Atena permițându-le să-și continue călătoria înspre Europa, destinația preferată de cei mai mulți fiind Germania.
Într-o declarație emisă de ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, aceasta și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că refugiații ajunși în Croația și Slovenia sunt direcționați către Austria și Germania. Ea a susținut că nu înțelege de ce guvernele de la Zagreb și Ljubljana nu respectă regulamentul de la Dublin și a anunțat că Austria va returna migranții veniți dinspre Slovenia.
În Austria au sosit în acest weekend circa 13.000 de migranți, dintre care circa 12.300 dinspre Ungaria și ceilalți dinspre Slovenia. Întrebat de ce numai la frontiera slovenă există migranți returnați, purtătorul de cuvânt citat a răspuns că autoritățile ungare refuză să preia înapoi astfel de migranți.
Tensiuni din cauza migranţilor
În acelaşi context tensionat, ministerul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, în urma declaraţiilor făcute sâmbătă de Bogdan Aurescu, iar ministrul ungar de externe a declarat că s-ar "aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces".
După ce i-a criticat pe oficialii croaţi, care îi lasă pe migranţi să treacă spre Slovenia, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, este implicat într-un schimb de replici cu omologul său român, pe tema gardului de sârmă ghimpată pe care Ungaria îl va construi între cele două ţări pentru a opri valul de imigranţi.