Actualitate

ABERANT. Zeci de clujeni plătesc impozit pentru parcări la care nu au acces cu maşina. Boc: Soluţii sunt, dar nu pot fi făcute publice

Coşmarul locuitorilor de pe strada Ştefan Meteş continuă iar soluţiile întârzie să apară. Ei reclamă “umilinţa de nedescris”pe care o trăiesc de mai multe luni de zile. “De patru luni, prin impasibiliatate şi rea voinţa din partea autorităţilor, unui număr de 50 de familii le sunt încălcate dreptul la viaţă, la sănătate, la proprietate şi la libera circulaţie”, susţin aceştia.

Paradoxul este că drumul respectiv este pietonal doar pentru locatarii blocurilor, proprietarii caselor pot circula liniştiţi cu maşina pe acea stradă.

Ei povestesc că în anul 2006, Primăria Cluj-Napoca a eliberat un PUD “aberant” prin care stabilea că strada Ştefan Meteş “proprietatea noastră privată pentru că noi plătim impozit” deserveşte acces auto pentru vecinii de la case, “dar pentru noi e doar pietonală”, iar accesul la blocuri se face printr-un drum colector “inexistent încă” pe pe malul pârâului.


“În anul 2007, Primăria reglementează printr-un aviz într-o hotărâre de Consiliu Local că accesul la blocuri se face pe strada noastră actuală Ştefan Meteş până la rezolvarea unei alte căi de acces. Mai grav este că Primăria a uitat de acel drum, nu a obligat restul proprietarilor de terenuri să lase loc pentru acel drum inexistent altfel îl făceam noi, dar nu poţi să construieşti pe proprietatea altcuiva”, spun locatarii din zonă.

Oamenii acuză faptul că plătesc impozit pe parcări şi garaje la care nu există acces.


“Proprietarii caselor speculează acest fapt şi pe baza PUD-ului în vigoare câştigă un proces care blochează practic accesul proprietarilor în ansamblu. Din păcate, toate demersurile noastre din instanţă s-au  lovit de acest PUD. Nu cred că are rost să vă mai spunem câte sesizări am facut şi câţi bani am cheltuit să refacem un PUD care nici măcar nu a fost supus votului în Consiliul Local. Plătim impozit pe parcări şi garaje la care nu există acces. Din momentul când a început procesul am depus cereri după cereri pentru modificarea PUD-ului respinse bineînţeles de primărie. Am reclamat faptul că acei vecinii binevoitori nu respectă PUD-ul sub două aspecte importante: lăţimea drumului 5 metri în acte, 3 metri în realitate precum şi obligaţia acestor vecini de a lăsa alveolele prevăzute în acelaşi PUD, dar ce să facem se pare că legea nu e pentru toţi”, mai susţin clujenii.

Locuitorii ansamblurilor de pe strada Ştefan Meteş mai reclamă faptul că vecinii “şi-au construit casele până în drum”, “au înconjurat stâlpii electrici cu garduri ilegale”, „ies şi merg cu spatele pe drum pentru că nu au unde să întoarcă”, „circ în toată regula”.


“Ne întrebăm dacă nu cumva e vorba oare de alte interese la mijloc. Din păcate, zilnic suferim doar noi care suntem privaţi de drepturi esenţiale. Ambulanţa nu poate intra, pompierii la fel, Doamne Fereşte de un necaz, sunt curios cine va fi tras la răspundere. S-a înfundat canalizarea şi maşina de vidanjare nu are pe unde să intre. Credeţi că interesează pe cineva? Nu cred că are rost să vă spun cum îmi car copiii în braţe în fiecare dimineaţă aproape un kilometru până la maşină pe care o găsesc zgâriată sau cu ştergătoarele rupte pentru că am avut tupeul să o parchez în dreptul unei case fără să blochez accesul, fără să încurc. Am stat într-o dimineaţă cu copilul în braţe să ascult «problema» proprietarei unei case care îmi explica că trebuie să las acel loc liber pentru soţul ei care are curte şi două garaje, dar pe care le-a transformat în atelier  de productie. 50 de familii îşi cară alimentele în mâini ca să nu deranjeze liniştea a patru şmecheri cu cunoştinţe prin primărie”, susţine Victor Avram, care locuieşte pe Meteş.

Primăria recunoaşte că această eroare a fost speculată de cei care au intentat proces locuitorilor de pe Ştefan Meteş, dar după patru ani se ascunde în continuare în spatele unor răspunsuri evazive.


Întrebat într-o emisiunea de ce Primăria a făcut recepţia blocurilor fără drumul de acces, Emil Boc a spus că “se caută soluţii” pentru locuitorii de pe Meteş.

“Nu are legătură drumul de acces cu construcţia blocurilor, drumul dumneavoastră era prevăzut acolo unde vi l-a închis, din nefericire, acea sentinţă judecătorească. Acum Primăria caută toate soluţiile ca să vă ajute, nu am putut noi media acel conflict, l-a mediat instanţa de judecată. În acest moment colegii mei de la Primărie în fiecare săptămână au o şedinţă dedicată pe acest subiect şi sunt câteva soluţii pe care o să le discute şi cu dumneavoastră dar care încă nu pot fi făcute publice”, a spus Boc.

abonare newsletter