Actualitate

Gâlceava si instabilitatea de la Consiliul Judeţean duc la pericolul pierderii de fonduri europene

Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj (DPJ), constructorul drumului turistic Răchiţele-Ic Ponor, acuză Consiliul Judeţean Cluj de o “birocratizare excesiv㔺i o lipsă de asumare a responsabilităţilor ce îi revin în derularea proiectului de modernizare a drumului Răchiţele-Ic Ponor, după ce instituţia nu a plătit nici un leu, de mai bine de două luni, pentru lucrările efectuate la proiectul derulat cu fonduri europene în valoare de 4,7 milioane lei din totalul de 13,324 milioane lei.

În aceste condiţii, DPJ Cluj riscă să nu mai aibă resurse financiare pentru continuarea lucrărilor, ceea ce pune în pericol realizarea în termen a proiectului şi finalizarea acestuia până la data de 8 decembrie, termen limită care asigură finanţarea din fonduri europene.

Călin Platon, directorul Societăţii Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj, spune că firma “este decapitalizată şi nu mai are  resurse financiare pentru continuarea lucrărilor”, iar vinovat de această situaţie ar fi Consiliul Judeţean care nu a efectuat plăţile cuvenite societăţii pe lucrările efectuate.


“Instabilitatea de la Consiliul Judeţean şi permanenta gâlceavă duc la nerealizarea unor obiective care sunt foarte importante pentru judeţ. Din relaţia noastră cu Consiliul Judeţean generată de instabilitatea asta generală care s-a instituit acolo avem de suferit şi noi ca şi societate de construcţii care avem contracte cu Consiliul Judeţean, implicit şi judeţul, cetăţenii pentru nerealizarea unor obiective de interes judeţean în ceea ce priveşte infrastructura. Societatea de Drumuri şi Poduri a Consiliului Judeţean, cu un număr de 330 de angajaţi, a realizat în 8 luni, până la sfârşitul lunii august, o cifră de afaceri de aproape 39 de milioane de lei, mai mult cu 4 milioane de lei decât în întreg anul 2014. Aceste realizări sunt ca urmare a unei strategii de dezvoltare şi extindere a lucrărilor şi serviciilor prin asigurarea unor lucrări de calitate şi în termen pentru infrastructură la nivel de drumuri comunale, drumuri judeţene şi drumuri naţionale, prin participarea şi câştigarea unui mare număr de licitaţii publice organizate atât în judeţul Cluj, cât şi în alte judeţe”, spune Călin Platon.

Directorul DPJ Cluj spune că din cele aproape 39 de milioane realizări la 8 luni în 2015, aproximativ 22 de milioane reprezintă lucrări contractate şi executate pentru Consiliul Judeţean Cluj.


“Este vorba de lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice, lucrări şi servicii de întreţinere curentă pe timp de iarnă, lucrări şi servicii privind întreţinerea periodică a drumurilor judeţene (în baza acordului cadru pe 3 ani cu Consiliul Judeţean în urma licitaţiei publice pentru întreţinerea iarnă-vară a drumurilor publice), lucrări aferente reparaţiilor capitale (investitii) la drumurile judetene, precum şi modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor, contract câştigat în urma unei licitaţii publice de către Asocierea DPJ Cluj şi SC Cridov SRL. Lucrările executate la terţi în 2015 până la sfârşitul lunii august erau în valoare de 16,6 milioane şi presupun lucrări de modernizare a drumurilor comunale sau judeţene şi naţionale efectuate către diferite autorităţi contractante, din judeţul Cluj, comune din judeţele Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi pe drumuri naţionale în judeţul Braşov. Majoritatea acestor lucrări sunt finanţate pe fonduri europene şi au fost câştigate prin licitaţii publice”, mai spune directorul DPJ Cluj.

El susţine că din 22 de milioane de lei lucrări efectuate pentru Consiliul Judeţean nu s-au încasat până la această dată peste 8 milioane lei din care 4,7 milioane lei pentru lucrările de la Ic Ponor.


“Până acum am susţinut din punct de vedere financiar aceste lucrări făcute către CJ Cluj din încasările pe lucrările executate la terţi de peste 16 milioane lei, situaţie care nu mai poate continua înregistrând datorii foarte mari la furnizori pentru agregate, bitum, ciment, motorina, piese de schimb, utilităţi şi alte materiale cu consecinţe negative de blocaj în lanţ şi a altor firme. Este motivul pentru care DPJ Cluj riscă să intre într-o situaţie delicată, lipsa de resurse financiare pentru continuarea lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene, a lucrărilor de investiţii precum şi a proiectului de modernizare a infrastructurii de acces Răchiţele – Ic Ponor pe fonduri europene. Dorim să arătăm faptul că o suprabirocratizare a verificării şi acceptării situaţiilor de lucrări precum şi neasumarea dispunerii plăţilor pentru lucrările efectuate, verificate şi acceptate la plată de toate structurile care au atribuţii în acest sens (Inspectorat de Stat în Construcţii, Unitatea de Implementare a Proiectelor, Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, serviciile de specialitate din Consiliul Judeţean – juridic, financiar) au dus la întârzierea nepermis de mult a plăţilor către constructori, DPJ Cluj si SC Cridov. Ca un exemplu, situaţii de lucrări depuse la data de 15 august in valoare de 1,807 milioane nu au fost achitate nici la această dată. Ca şi constructor, nu mă deranjeaza să verifice, dar mă deranjează că ce am lucrat noi în două săptămâni cei de la Consiliul Judeţean nu au fost în stare să plătească în două luni”, mai susţine Platon.

Constructorul drumului turistic Răchiţele-Ic-Ponor spune că este pusă în pericol finalizarea proiectului din fonduri europene.


“Considerăm că este pusă în pericol realizarea în termen a proiectului şi finalizarea acestuia până la data de 8 decembrie, termen limită care asigură finanţarea parţială din fonduri europene a acestui proiect. Am adus la cunoştinţa executivului Consiliului Judeţean de nenumărate ori faptul că, fiind o lucrare în zona de munte unde condiţiile meteo pot influenţa negativ sau chiar stopa continuarea  lucrărilor , nerealizarea acestora în termen cu consecinţe de a se pierde finanţarea asigurată de către Uniunea Europeană şi obligarea Consiliului Judeţean de a asigura finanţarea acestei lucrări. Constructorii, de comun acord, cu Unitatea de Implementare a Proiectului, tocmai pentru a evita un blocaj financiar şi un blocaj cu privire la menţinerea ritmului lucrărilor, a convenit ca prezentarea situaţiilor de lucrări şi decontările lucrărilor efectuate, după verificarea de către organele de specialitate prevăzute de legislaţia în vigoare şi în contractul semnat, să fie făcute din două în două săptămâni astfel încât să se asigure un ritm alert al execuţiei”, mai spune Platon.

Cât s-a lucrat la Răchiţele-Ic-Ponor


“DPJ Cluj şi asociatul S.C. Cridov au depus eforturi pentru a executa această lucrare şi au susţinut financiar din fonduri proprii lucrările realizând DPJ Cluj  9,6 kilometri refacere sistem rutier şi turnare asfalt în două straturi, strat de bază şi strat de uzură, din cei 14,3 kilometri care îi revin, iar asociatul Cridov realizând 6 kilometri refacere sistem rutier plus un strat de asfalt din totalul de 20,3 kilometri cât are drumul Ic-Ponor. La zi au mai rămas de executat 4,7 kilometri refacere sistem rutier şi turnare asfalt în două straturi, precum şi restul lucrărilor de amenajări, ziduri de sprijin, acostamente, canale de scurgere, podeţe, subtraversări etc. Valoarea lucrărilor realizate la zi de către cele două firme este de peste 60% din valoarea întregului proiect. Continuarea lucrărilor la proiectul Ic-Ponor este pusă în pericol de acest blocaj provocat de Consiliul Judeţean Cluj, pe de-o parte, pe de altă parte, condiţiile specifice din zona de munte din punct de vedere meteorologic pot reduce sau întrerupe continuarea lucrărilor. Doresc să arăt că din punct de vedere al constructorului, noi ne-am luat toate măsurile necesare pentru încadrarea în termenii contractuali, graficele de execuţie de lucrări au fost respectate şi depăşite,  am executat mai multe lucrări decât erau prevăzute în graficele de lucrări atât valoric cât şi fizic şi avem intenţia foarte serioasă de a finaliza aceste lucrări, în special cele care sunt sensibile condiţiilor meteo, în cel mai scurt timp, astfel încât să nu punem în pericol finanţarea din fonduri europene a acestui proiect”, susţine directorul DPJ Cluj.

Mesaj pentru Consiliul Judeţean

Călin Platon cere conducerii Consiliului Judeţean să nu mai amâne decontarea lucrărilor.

“În concluzie, ne manifestăm speranţa ca factorii de decizie ai Consiliului Judeţean Cluj să privească cu maximă responsabilitate derularea acestui proiect, să înţeleagă care sunt consecinţele oricărei întârzieri sau amânări şi să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale în calitate de autoritate contractantă. Credem că este mai important dacă conducerea Consiliului Judeţean consideră să ne aşezăm la masa împreună, autoritatea contractantă, Unitatea de Implementare a Proiectului, constructorul şi să stabilim proceduri clare cu drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, să fluidizăm aceste proceduri astfel încât să deblocăm o situaţie care deja devine îngrijorătoare. Cu privire la birocraţia excesivă, concluzia este una foarte simplă. Nu este normal ca lucrări executate efectiv în teren în 15 zile să nu poată fi verificate, plătite şi decontate în 60 de zile”, a încheiat Platon.

abonare newsletter