Actualitate

Nicio soluţie pentru Someş. Primăria: Rămâne cum am stabilit. Activiştii de mediu: Ne vedem în stradă - VIDEO

Discuţii aprinse miercuri după amiaza la dezbaterea organizată de Primăria Cluj-Napoca la presiunea activiştilor de mediu nemulţumiţi de lucrările începute recent pe Splaiul Independenţei şi implicit dispariţia spaţiului verde de pe malul Someşului. După mai bine de trei ore de dezbatere, la care au participat activişti de mediu, arhitecţi, angajaţi ai Primăriei şi simpli cetăţeni, primarul Emil Boc a anunţat că proiectul nu se poate schimba. În acel moment, unii activişti de mediu s-au ridicat şi au părăsit sala ameninţând “Ne vedem în stradă”.

După ce arhitecţii şi societatea civilă i-au trimis o scrisoare deschisă primarului Emil Boc prin care îi cereau să oprească lucrările începute recent pe malul Someșului, iar clujenii au ieşit luni în stradă să protesteze, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au anunţat o dezbatere pe acest proiect, iar între timp, Boc a dispus oprirea lucrărilor.

Deși s-a convocat o dezbatere publică răspunsul lui Boc a fost simplu: ”Tramavaiul a plecat deja. (...) o dată plecați pe un drum noi suntem responsabili cum cheltuim banii. Acum nu e o dezbatere publică, e o discuție de aprofundrea, pentru a înțelege ce se întâmplă”.


Cu alte cuvinte, Boc a precizat că nu mai există loc de modificări asupra proiectului. Totuşi, edilul a promis că “dacă exisăt alternativă, o va explora”.


Potrivit lui Boc, proiectul vizează extinderea cu o bandă suplimentară pentru automobile, cu scopul de  a fluidiza circulația pe Splaiul Independenței. Proiectul este bazat pe un studiu de circulație efectuat în perioada 2005-2007 de către compania Search Corporation. Intenția este de a se separa traseul tramvaiului de benzile mașinilor, dorind crearea unei străzi cu sens unic cu direcție Mănăștur-Centru, urmând ca strada Drăgălina să asigure celălalt sens. ”Dacă concluzionăm că banda este necesară putem trece la următoarele lucruri: linia de tramvai, două benzi de circulație și realizarea sensului unic pe strada Splaiul Independeței către oraș”, a spus Emil Boc.

Banda ar urma să fie realizată pe partea trotuarului dinspre râul Someș, ceea ce ar lăsa o distanță între 1.83 – 4 m între șosea și râu. Totodată, primarul Boc a spus că în cazul în care anumiți copaci vor fi înlăturați, “normal, se vor replanta”, dar în principiu, confort proiectului „nu vor dispărea mulți”.”Acest proiect este cerut pentru fluidizarea traficului realizând un compromis rezonabil de a păstra ce avem cât se poate cu putință dar și de a încerca să supraviețuim din punct de vedere a traficului în zona centrală”.


Dezbaterea a ridicat și alte semne de întrebare în legătură cu modernizarea acestei secțuini stradale: ce se întâmplă cu pietonii și bicicliștii în această zonă?

”Dezbaterea publică” a scos la iveală un dezacord între poziția primăriei și cea a societății civile, unul dintre participanți declarând că ”nu mi se pare o dezbatere, ci o apărarea a Primăriei”. Mihai Goțiu l-a întrebat pe primar Emil Boc dacă ceea ce dorește Primăria este ceea ce vor și clujenii. Pe lângă asta, a propus consultarea unor scheme de urbanizare care se regăsesc în Viena, Praga și Berlin care prioritizează pietonii, bicicliștii, mijloacele în comun iar mai apoi automobilele.


După intervenția lui Goțiu, Boc a declarat că nu se exclud aceste posibilități de a crea infrastuctură și pentru pietoni sau bicicliști ca ulterior să declare că proiectul nu mai poate fi modificat la ora actuală. În apărarea sa, arhitectul Adrian Borda a declarat că ”luăm răgazul să le gândim ca lumea ca să nu mai avem mici greșeli care duc la eșecuri”. În plus, Borda a subliniat importanța majoră a tramvalui în ceea ce privește transportul public, având în vedere faptul că tramvaiul poluează cel mai puțin în comparație cu troleiele sau autobuzele.

Ca replică a acestei intervenții, Alexandru Boguș, activist, a declarat că nu i se pare tocmai în regulă ca masterplanu, sau planurile în general să fie concentrate în jurul automobilelor ci ar trebui direcționate către găsirea unor soluții sustenabile pentru dezvoltarea unui oraș aflat în creștere.


Ca o completare, arhitectul Șerban Țigănaș, a susținut că dezbaterea în sine dă o dovadă de maturizare, dar, totuși, există o serie de proiecte de dezvoltare care “nu sunt neaparat reușite tocmai din lipsta unei perspective de viitor”.

Discuția s-a încis puțin între Țigănaș și primarul Boc, moment pe care Țigănaș l-a folosit tocmai pentru a sublinia importanța unei comunicării între administrație și populație. ”Comunicarea despre proiectele Primăriei, și altele, este deficitară”, a spus Ţigănaş. La fel ca majoritatea vocilor civile prezente la dezbatere, el a susținut o soluție integrată care ține cont nu doar de trafic, ci și de o amenajare complexă pentru pietoni și bicicliști.

Boc spune că Primăria trebuie să finalizeze proiectul în discuție până la data de 1 Iulie 2016, în caz contrar ar trebui să restituie integral suma investită, în jur de 11-12 milioane euro către Uniunea Europeană.

După mai multe opinii care puneau la îndoială perspectiva Primăriei, Boc a declatrat că ”democrația este un ansamblu de proceduri. Este cea mai proastă formă de guvernare exceptându-le pe celălalte.”

În finalul dezbaterii primarul a declarat că dacă se descoperă ulterior că proiectul poate fi totuși modificat el este deschis ideilor prezentate.

Lucrarea este oprită de săptămâna trecută când s-a anunțat dezbaterea publică, ba mai mult, va rămâne oprită până când se va descoperi dacă proiectul suportă sau nu modificări. Primăria va publica concluziile acestei dezbateri, iar dacă societatea civilă va mai solicita încă o dezbatere, Boc este de acord cu aceasta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter