Actualitate
Mărci ciudate înregistrate de români la OSIM. De la „Târgul de purici”, la „Poarta Raiului”, românii sunt inventivi
Românii au înregistrat la OSIM, în primele opt luni ale anului, mărci precum „Târgul de purici”, „Sharuieşte fericit”, „Poarta Raiului”, „Bugetarii veseli” sau „Româncele sunt frumoase”, potrivit unei analize realizate de KeysFin.
Conform KeysFin, în primele opt luni ale acestui an au fost înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) mai multe mărci inedite, precum „Bugetarii Veseli” sau „Poarta Raiului”, „Sharuieşte fericit”, „Târgul de purici” sau „Al 9-lea cer”.
În plus, potrivit sursei citate, în „Buletinul oficial de proprietate industrială, secţiunea Mărci şi Indicaţii geografice”, publicat de OSIM, oamenii de afaceri au înregistrat şi titluri pe care le-au denumit „Descântecul săptămânii”, „Focul sacru”, „Fuga de Strigoi”, „Mi-e poftă să fac bine”, „Noua Ordine Vibraţională” - o marcă din domeniul educaţiei/cercetării, înregistrată în luna martie
În ceea ce priveşte domeniul culinar, românii au mers să înregistreze la OSIM „Mama mea găteşte mai bine” şi „Zdravăn moldovenesc, crescut de pământ, pui moldovean, crescut agale în 61 de zile şi oleacă”, marcă înregistrată de o firmă din Vaslui, „Ospăţul zeilor”, „Eden Juice” şi „Şcoala legumelor”.
La capitolul băuturi, la OSIM au fost înregistrate mărci ca „Şpriţificator”, „Plăceri răcoritoare” ori „Dracoola”.
Au fost înregistrate şi „mărci pentru nunţi, botezuri şi cumetrii” denumite „Muzica la nuntă”, înregistrată în Maramureş, „Prinde-te-n dansul vieţii” şi „O mărit pe mama soacră".
„Imaginaţia românilor în materie de denumiri de mărci nu are, practic, limite, indiferent de domeniu. Faptul că se înregistrează astfel de denumiri înseamnă că există un public care rezonează la astfel de mesaje şi că sunt domenii în care aceste mărci fac diferenţa prin caracterul lor (...) Este important ca oamenii de afaceri să deţină nu doar o marcă care să respecte cerinţele legale, ci să construiască o marcă puternică, care să nu fie expusă uşor conflictelor cu alte mărci anterioare sau ulterioare. Pentru aceasta, este necesară o atenţie sporită încă de la stadiul de concepere a mărcii, când trebuie analizat dacă semnul depus la înregistrare este distinctiv şi dacă nu cumva este susceptibil a fi respins în baza motivelor absolute de refuz”, afirmă analiştii de la KeysFin.