Actualitate

Cimitirul Central intră în circuitul cimitirelor “semnificative” din Europa

De-a lungul secolelor, în Cimitirul Central au fost îngropate numeroase personalități din Transilvania, dar turiştilor le este foarte greu să identifice aceste morminte în lipsa unei promovări mai vizibile.

Cimitirul Central ar urma să intre în circuitul celor mai importante cimitire din Europa şi să beneficieze de o promovare la nivel european. Asociaţia cimitirelor semnificative din Europa a transmis o invitaţie prin care municipiului Cluj-Napoca i se propunea aderarea la această asociaţie în scopul promovării cimitirului Central prin proiectele derulate de aceasta. Pentru aceasta, municipalitatea a promovat un proiect de hotărâre care va fi discutat în şedinţa de miercuri a Consiliului Local având în vedere că pentru a adera la această asociaţie, Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească 700 de euro pe an.

Asociaţia cimitirelor semnificative din Europa este o organizaţie non-profit înfiinţată în 2001 în Italia. În prezent, este cea mai mare şi mai importantă asociaţie care prezervă şi prezintă cimitire drept părţi importante ale culturii moştenite, beneficiind de peste 130 de membri din 99 de oraşe în 22 de ţări europene.


Scopul principal al asociaţiei este să mărească şi să aducă la cunoştinţă faptul că cimitirele sunt o parte importantă a oraşului, ele reflectă istoria acestuia, arhitectura, cultura şi oamenii prin trecerea timpului.

Ruta Cimitirelor Europene este cel mai vizibil şi activ proiect al Asociaţiei cimitirelor semnificative din Europa, premiat de Organizaţia mondială de turism a Naţiunilor Unite, unde cimitirele sunt prezentate ca şi obiective turistice în fiecare oraş.


“Cimitirele sunt noua nişă importantă în piaţa de turism, cu foarte mare potenţial de creştere şi impact economic pozitiv asupra oraşului. Propunerea de aderare şi de înscriere a cimitirului Central în asociaţie are la bază următoarele considerente: cimitirul Central este monument istoric şi pe suprafaţa lui de 22 de hectare în mod individual au fost declarate pe lista LMI 398 de morminte şi monumente funerare istorice de categoria B, este unul dintre cele mai mari şi mai vechi cimitire din sudul Europei în care sunt înhumate personalităţi clujene de toate etniile şi confesiunile, fiind vizitat de turişti care vin aici să admire somptuoase monumente de artă funerară”, susţin membrii Asociaţiei.

În vederea promovării şi punerii în valoare a cimitirului Central consilierii locali trebuie să aprobe aderarea la Asociaţia şi plata sumei de 700 de euro în primul an, respectiv 500 de euro în anii următori.


Personalităţi îngropate în Cimitirul Central

Una dintre personalităţile marcante care se odihneşte în Cimitirul Cenral este savantul, exploratorul, speologul și biologul Emil Racoviță (1868-1947). El este îngropat alături de soția sa, Elena, și cei trei copii, potrivit studentpress.ro. Emil Racoviță a fost președintele Academiei Române în perioada 1926-1929. Printre alte descoperiri și lucrări importante, în anul 1920 a înființat primul institut de biospeologie din lume, în cadrul Facultății de Științe a Universității Cluj. Pe piatra de mormânt se află un basorelief cu portretul său din profil.


O altă personalitate care este îngropată în cimitirul Central este Ion Agârbiceanu (1882-1963), fost scriitor, ziarist, parlamentar, prototop al Clujului și membru titular al Academiei Române. El este și unul dintre cei care au supraviețuit Războaielor. A lăsat în urma sa o amplă bibliografie. Piatra sa de mormânt este în formă de cruce, dat fiind că a fost teolog și prototop.

Tot în Cimitirul Central se află Cripta familiei Bánffy, care a fost restaurată recent. Mormintele membrilor familiei se află atât în interiorul criptei, cât și în exterior, spațiul fiind îngrădit. Familia Banffy este o familie nobiliară maghiară, foarte veche. Această familie a fost proprietara Castelului Bánffy din Bonțida, dar și a Palatului Bánffy din Cluj, care găzduiește acum Muzeul de Artă din Cluj.


Nicolae Bretan (1887-1968) a fost un compozitor, bariton și regizor de operă român. Mormântului lui se află la o răscruce de alei în Cimitirul Central, fiind construit din marmură  albă. În locul numelui este semnătura lui, iar dedesubt o partitură.

Gheorghe Dima (1847-1925), compozitor, dirijor, pedagog și membru de onoare al Academiei Române este și el îngropat în acest cimitir, mormântul său fiind din marmură neagră.

Iuliu Hațieganu (1885-1959) este un alt om de seamă îngropat aici. El a fost doctor internist român și a făcut cercetări în domeniul tuberculozei. A fost, de asemenea, membru titular al Academiei Române. El este îngropat alături de familia sa.

Sámuel Brassai (1800-1897), considerat ultimul mare savant al Transilvaniei,  a fost un lingvist și profesor de etnie maghiară. El a fost primul om din România care a predat în limba maghiară în loc de latină. A studiat singur științele, iar din 1837 a devenit membru corespondent al Academiei de la Budapesta.

Adrian Marino  (1921-2005) a fost un eseist, critic, istoric și teoretician literar român. A fost premiat de Uniunea Scriitorilor, de Academia Română și este laureat al premiului Herder.

Janos Apaczai Cserde (1625-1659) a fost un cărturar umanist ardelean, reprezentant de seamă al filosofiei carteziene.

Smaranda Brăescu (1897-1948) De fapt, nu există niciun mormânt care să aibă acest nume în Cimitirul Central. Smaranda Brăescu a fost o aviatoare și parașutistă de renume internațional, având numeroase recorduri mondiale, dar și prima femeie pilot din România. Ea era urmărită de comuniști, motiv pentru care a fost îngropată sub numele de Maria Popescu, un nume foarte comun.

Alte personalităţi îngropate în Cimitirul Central, potrivit Wikipedia, sunt Augustin Bena (compozitor, dirijor, rectorul Conservatorului Gh. Dima), Aurel Ciupe (pictor), Constantin Daicoviciu (arheolog), Pavel Dan (scriitor), Leon Daniello (profesor de pneumologie), Nicolae Drăganu (lingvist, istoric literar, profesor universitar), Octavian Fodor, Emil Isac, Teodor Mihali, Teodor Naum, Camil Negrea, Tiberiu Popoviciu, Dominic Stanca, Radu Stanca sau Paul Sima.

Ultimele Stiri
abonare newsletter