Actualitate

INTERCEPTĂRI ILEGALE în dosarul Romprest, companie controlată de Florian Walter. Procurorii au pus în rechizitoriu transcrierea unor convorbiri pentru care NU a existat mandat

Tribunalul Prahova, unde se judecă dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicată compania Romprest controlată de Florian Walter, a constatat că rechizitoriul întocmit de DIICOT în acest dosar conţine mai multe neregularităţi, între care şi convorbiri interceptate fără mandat.

Judecătorii Tribunalului Prahova, instanţă la care au fost trimişi în judecată 18 inculpaţi acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare a banilor, compania Romprest fiind în acest dosar parte responsabilă civilmente, au constatat că rechizitoriul întocmit de către procurorii DIICOT în acest dosar conţine mai multe neregularutăţi în ceea ce-i priveşte pe cei 18 inculpaţi.

Una dintre problemele constatate de instanţă în documentele întocmite de către procurorii DIICOT în acest dosar o reprezintă faptul că anchetatorii au interceptat ilegal convorbiri telefonice între inculpaţi. Astfel, conform încheierii de şedinţă din ziua de vineri, încheiere publicată pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a constatat că în ianuarie 2015 procurorii au interceptat ilegal convorbiri telefonice în cazul a doi inculpaţi care discutau cu avocaţii lor de pe alte numere de telefon decât de pe cele pentru care existau mandate de ascultare.


"Dispune excluderea ca nelegale a convorbirilor telefonice purtate în data de 05.01.2015 (filele 373,374, 375 şi 376 - vol.XIV dosar urmărire penală ) întrucât procesele-verbale redau convorbiri purtate de inculpaţii Molnar Arpad Joszef şi Molnar Botond Tibor de pe alte numere de telefon decât cele la care se referă mandatele nr.599/UP/13.10.2014 şi nr.678/UP/12.11.2014 emise de Tribunalul Cluj. Dispune excluderea ca probe a tuturor convorbirilor telefonice purtate de inculpaţii din prezenta cauză cu apărătorii lor aleşi", se arată în încheierea de şedinţă de vineri.

Tribunalul a constatat, de asemenea, că în ceea ce-i priveşte pe cei 18 inculpaţi, procurorii nu au indicat în rechizitoriu "modalitatea normativă de comitere" a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, nu au descris în detaliu pentru fiecare inculpat modalitatea de comitere a faptelor, nu au indicat actele materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor continuate de evaziune fiscală şi spălare a banilor, numărul acestor acte materiale, data săvârşirii acestora şi nici nu au precizat prejudiciul defalcat pe fiecare inculpat.


"În baza art. 345 alin.2 Cod proc. penală dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti, în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei", se arată în încheierea Tribunalului Prahova.

De asemenea, prin acelaşi document, judecătorii le solicită procurorilor DIICOT ca "în termen de cinci zile de la comunicare să procedeze la remedierea neregularităţilor privind traducerea convorbirilor telefonice interceptate şi purtate în limba maghiară, prin intermediul unui interpret” şi "la certificarea proceselor-verbale” din zeci de pagini de interceptări ataşate la dosar, în caz contrar acestea urmând a fi excluse ca probe.


La începutul acestei luni, 15 dintre cei 18 inculpaţi din dosarul Romprest, aflaţi în arest preventiv, au fost scoşi din arest şi plasaţi în arest la domiciliu prin decizie definitivă a Curţii de Apel Ploieşti. Cei 15 nu au voie să ia legătura, pe nicio cale, cu omul de afaceri Florian Walter, care controlează compania Romprest. Cei 15 se aflau în arest preventiv din luna mai.

abonare newsletter