Actualitate

Vrei să ai un salariu de mii de euro într-o instituţie europeană? Cheia reuşitei este în mâna unui clujean

Un salariu de mii de euro din prima lună și o carieră la patru ace în cele mai importante instituții europene! Pentru un asemenea job se pot pregăti tinerii din Cluj începând din această toamnă alături de Flavian Cătălin Pah, tânărul care îi pregăteşte pe cei care vor să se angajeze în instituţiile europene.

El a devenit ambasadorul de cariere al Uniunii Europene din această vară şi îi ajută pe tineri să simuleze un interviu în așa fel încât la întâlnirea cu specialiștii în resurse umane din cadrul Uniunii Europene să decurgă totul perfect.

Dacă pentru alte țări europene un astfel de titlu este o tradiție și au între șapte și zece ambasadori, România este codașă și are doar doi: unul la București, iar de câteva luni la Cluj, în persoana lui Flavian Cătălin Pah.


Tânărul în vârstă de 25 de ani este doctorand în anul întâi la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai și de puțin timp a obținut titlul de ambasador de cariere al Uniunii Europene.

„Eu am aplicat pentru această poziție de la Varșovia în timp ce eram la studii propunând Comisiei Europene și serviciului EPSO o strategie pe perioadă scurtă, medie și lungă care conține prezentări, workshop-uri, întâlniri cu studenți, cu absolvenți, cu orice persoană care dorește să afle mai multe și totodată să primească o pregătire de bază  în vederea participării la aceste concursuri  și eu sper la trecerea lor cu bine. Ce facem noi de fapt în universități și eu aici la Cluj e să ofer în primul rând o informare mai detaliată celor care doresc să afle mai multe despre posibilitățile de angajare la nivelul UE și totodată o pregătire în vederea aplicării pentru aceste concursuri și trecerii lor cu bine”, a declarat Flavian Cătălin Pah.


„Nimic nu e întâmplător!”

Ascensiunea lui Flavian Cătălin începe din adolescență. Elev al Liceului Emil Racoviță din Cluj-Napoca, priceput la informatică, participă la o olimpiadă de istorie și devine olimpic național.

„Mi-am dat seama că n-aș vrea să-mi petrec toată viața în fața unui monitor, iar felul meu de a fi este mai mult îndreptat spre relațiile interumane decât interacțiunea cu calculatorul. În clasa a XI-a am câștigat un concurs național pe teme istorice și am zis «ok, poate nu-i ceva întâmplător». Eu am credința că nimic nu-i întâmplător în viață. Dacă am câștigat concursul acesta, premiul întâi la nivel național, hai să studiez un domeniu umanist. Nu mi-am văzut viața în domeniul IT. Educația de acasă și venind din acest segment privind reformarea țării sau ideile legate de dezvoltare m-au îndreptat spre acest domeniu. Deci să nu abandonăm să stingem lumina în țară și să mai rămânem câțiva dintre noi și pe aici să mai dăm câte o bătălie din când în când”, a explicat tânărul.


Fiind olimpic statutul îi permitea să intre cu nota zece la orice facultate de profil și a ales să studieze la două facultăți: prima dragoste – istoria și a doua – conservatorul. Și-a finalizat studiile cu o teză de licență despre istoria medievală, iar ulterior s-a înscris la master la Facultatea de Studii Europene.  În ultimul an de masterat a aplicat și a fost admis la College of Europe la Varșovia, fiind un colegiu axat pe segmentul studiilor europene interdisciplinare susținut de Comisia Europeană.

Varşovia – punctul de cotitură

Anul de studiu petrecut la College of Europe în Varşovia a reprezentat pentru Flavian un adevărat punct de cotitură şi i-a schimbat viaţa.


„Este un mediu destul de dificil, dar uitându-mă în urmă este o experiență pe care aș recomanda-o  tuturor. Faptul că vorbești în limbi străine după o experiență într-un astfel de colegiu, eu fiind admis pe baza cunoștințelor de limbă engleză, însă colegiul m-a obligat într-un fel și am învățat în șase luni de zile franceza și italiana la perfecție, pentru că trebuie să treci de examene și cel mai bine te învață nevoia, este extraordinar. Pot să zic că mi-au schimba viața. Anul petrecut la Varșovia a schimbat parcursul meu profesional total în bine”, a precizat tânărul.

Fiind singurul român din 137 de studenţi a fost nevoit să le câştige încrederea străinilor, se lupte cu steriotipurile despre români şi să nu-i dezamăgească pe profesorii care l-au susţinut neîntrerupt. Un moment emoţionant prin care a trecut a fost la festivitate, când steagul României îl aştepta numai pe el.


„Nu am zis niciodată sau să fi existat gândul de a renunța pentru că din 137 de colegi am fost singurul student român. Cel mai puternic sentiment pe care l-am avut la Varșovia a fost în timpul debutului de an universitar în timpul ceremoniei când toate cele 35 de state care aveau delegați și-au postat steagurile în grădina de vară a palatului  și am fost anunțați  că este momentul să facem poză cu steagurile. În momentul în care am văzut că steagul României mă așteaptă numai pe mine, am spus acum ori niciodată. Toată experiența aceasta a mea de colegiu a fost cadențată și de responsabilitatea de a fi singurul român de acolo pentru că din păcate mai există câteva steriotipuri cu care trebuie să ne batem pe care le-am schimbat cu succes într-un timp foarte foarte scurt, însă încrederea care mi-a fost dată de profesorii de la Cluj m-a responsabilizat enorm. N-aș fi putut să mă întorc la Cluj și să mă uit în ochii lor și să spun că am o restanță sau că n-am reușit să termin colegiul”, a spus Flavian.

Cele mai mari emoţii pe care le-a avut în timpul studiilor la Varşovia au fost în lunile ianuarie şi iunie 2015, mai exact finalul de semestru când studenţii află dacă au trecut sau nu examenele.  „Când am văzut că sunt toate trecute cu bine am fost mai mult decât mulțumit de mine”, a conchis tânărul.

A aflat de titlul de ambasador de cariere al Uniunii Europene în timp ce se afla la un stagiu de practică la Bruxelles şi a început demersurile pentru a candida la un asemenea titlu. România avea un singur ambasador, în timp ce alte ţări europene aveau câte şapte.

„Prin activitățile desfășurate la Colegiul European, eu urmând acolo o specializare de guvernanță europeană, am avut posibilitatea de a rămâne o perioadă la Bruxelles și de a face parte din mecanismele unor instituții europene. Astfel am aflat despre această posibilitate și având informația am început să caut. Am aflat că există țări care au șapte, opt, zece ambasadori de cariere și am rămas puțin surprins să aflu că România are o subreprezentare în acest segment și că în Transilvania și la Cluj nu există un astfel de ambasador. La nivel național mai există un titlu de ambasador de cariere la București. Facultatea de Studii Europene este singura facultate de studii europene din România cu profilul acesta. Atunci mi s-a părut mai mult decât normal ca un astfel de titlu să fie adus aici”, a menţionat Flavian Pah.

„Cum putem face și noi să trecem un test EPSO?”

Întors din Varșovia în țară apropiații l-au întâmpinat cu brațele deschise și l-au felicitat. De atunci întrebarea care stă pe buzele tuturor, povestește Flavian, este „cum putem face și noi să trecem un test EPSO”.

„Toată lumea m-a întrebat când încep prezentările și workshop-urile și de când pot să aplice pentru un loc de muncă în instituțiile europene, pentru că dacă vrei să-ți spun o picanterie, din moment ce ești admis în urma unui astfel de concurs și angajat într-o instituție europeană chiar de la nivel debutant salariul lunar este de 4300 de euro. Și atunci cunoscând mecanismele din spatele acestui sistem de angajare toată lumea m-a întrebat «cum putem face și noi să trecem un test EPSO», dar este un proces destul de lung, nu dificil, însă contează foarte mult să ai o pregătire prealabilă ceea ce noi ne propunem să facem la UBB și facem deja”, a povestit Flavian Cătălin.

Prima întâlnire

Flavian Cătălin Pah a început deja întâlnirile cu tinerii şi spune că a rămas surprins de interesul arătat de aceştia.

„Am deschis o pagină de facebook unde se pot afla toate detaliile despre evenimente și informații aferente angajării instituțiilor europene . Ne dorim să facem și un site care să sintetizeze tot ce facem în acest centru”, a concluzionat Flavian Cătălin Pah.

„Întotdeauna am avut ideea și am crezut în idea că dacă ești în primii cinci într-un domeniu, nu contează că ești profesor sau femeie de serviciu, cu siguranță îți găsești un loc de muncă. Trebuie să fii în top cinci sau zece, top of the top” - Flavian Cătălin Pah.

 

„Există foarte multe lucruri care vin și pleacă în viață. De la persoane, bani și așa mai departe. Un singur lucru nu se întoarce: timpul" - Flavian Cătălin Pah.

Ultimele Stiri
abonare newsletter