Actualitate
Ape de mină dintr-un fost tunel de transport al minereurilor s-au deversat în râurile Someş şi Săsar
Râul Săsar, care traversează oraşele Baia Sprie şi Baia Mare, a fost poluat accidental cu ape de mină deversate dintr-o fostă galerie închisă a tunelului minier Cavnic-Şuior-Baia Sprie (Munţii Gutâi), a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului judeţul Maramureş, Ioana Teodorescu.
foto arhiva sursa foto rasunetul.ro"Apa debuşată din fostul tunel de transport al minereurilor Cavnic-Şuior-Baia Sprie avea o culoare roşiatică, un debit crescut, iar în urma intervenţiei specialiştilor fenomenul deversării pe alte cursuri de apă a fost oprit" a precizat Teodorescu.
În urma verificărilor efectuate în teren, în ultimele 24 de ore s-a constatat o reducere a poluării cursului de apă, iar pe tronsonul hidrografic Lăpuş între confluenţa cu râul Săsar şi confluenţa cu râul Someş, apa prezintă caracteristici normale.
O comisie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Gărzii Naţionale de Mediu Maramureş, SC Remin SA, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, monitorizează fenomenul poluării accidentele cu ape de mină.
Conform aceleiaşi surse, pe cursurile de apă verificate - râurile Săsar şi Someş- nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă iar specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş monitorizează fenomenul produs până la estomparea acestuia.
Fostele mine de neferoase din judeţul Maramureş au fost închise în anul 2007, o partea dintre acestea au intrat în conservare şi ar putea fi redeschise în viitor.