Actualitate

Cum s-a transformat Siria dintr-o țară pașnică într-un tărâm al morții

De la pace la război. Explicațiile unui student sirian din Cluj-Napoca despre transformarea Siriei dintr-o oază de liniște într-o ţară a groazei.

În 2010, acum doar cinci ani, Siria a fost declarată de Departamentul de Stat (Ministerul de Externe) al SUA a cincea cea mai liniștită țară din lume, o țară prosperă, în care locuitorii săi nu simțeau teamă nici față de regim, nici față de cei din jur. Acum, este o țară care provoacă teroare proprilor cetățeni și care a stârnit furia și a ridicat la luptă marile puteri ale lumii. Cum s-a ajuns aici?

Omar, un student sirian de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, a explicat ce se întâmplă acum în țara lui de origine  și ce anume a cauzat transformarea de la o țară pașnică într-o zonă de război. Omar (căruia nu îi publicăm integral numele pentru a nu-i expune familia unui pericol) este un caz special: provine dintr-o familie înstărită, care s-a mutat de ani buni în Franța. În urmă cu cinci ani, a decis să vină în România și să studieze în Cluj-Napoca. Este unul dintre puținii sirieni dispuşi să vorbească despre evenimentele din Orientul Mijlociu.


„Se zicea că Dumnezeu protejează Siria.”

Deşi stabilit de mulţi ani în Occident, Omar nu a rupt legăturile cu ţara de orgine, pe care a vizitat-o de nenumărate ori și o descrie ca fiind „o țară foarte frumoasă, unde ne simțeam în securitate și unde se zicea că Dumnezeu protejează Siria”.

Cu câțiva ani în urmă, rata criminalității în Siria era extrem de scăzută, iar populația nu se simtea amenințată din niciun punct de vedere, datorită faptului că oamenii împărtășeau puternice valori morale ce împiedicau orice act de violență.


Comunicarea cu Siria este aproape imposibilă

Dacă acum cinci ani, posibilitatea sirienilor europeni de a comunica cu familiile rămase „acasă” nu necesita un efort prea mare, acum, situația s-a schimbat. „O parte din familia mea a rămas în Siria și trăiește cu această frică, din cauza războiului. Nu pot să vorbesc la telefon oricând, uneori telefonul se închide brusc sau se întâmplă ca ei să nu aibă deloc electricitate pentru o săptămână întreagă”, descrie Omar nesiguranţa ce domneşte în Siria.

„Tot ce se întâmplă acum era programat demult”

Regimul președintelui Bashar al-Assad a fost acuzat de nenumărate ori de SUA și Uniunea Europeană drept un sistem crud, corupt, care îngrădește libertatea proprilor cetățeni. Dorința sirienilor de a-l înlătura de la putere pe Bashar al-Assad și întreaga clasă politică pe care el a creat-o este motivată şi alimentată de evenimentele petrecute recent în țările vecine (Primăvara Arabă din Tunisia, Egipt etc), care au conturat în mintea sirienilor ideea că pot trăi o viaţă mai bună, crede Omar.


Totuși, Omar crede că „tot ce se întâmplă acum în Siria era prevăzut și programat demult de către țările care conduc lumea și care au crezut că Siria reprezintă un pericol”. El speră însă că sirienii care au luat calea exilului se vor întoarce în Siria odată cu finalizarea războiului.

Cum se vor integra (sau nu) refugiații sirieni în Europa?

Chiar dacă, din punct de vedere antropologic şi cultural, religios şi gastronomic, tradiţiile comunităţii siriene se deosebesc de ale europenilor, ei împărtășeșc cu noi conceptul de umanitate și sunt deschiși să se integreze în societate. Decizia oamenilor de a-și părăsi propriile locuințe și de a renunța la tot ce au construit o viaţă întreagă nu a fost ușoară. „A fost o idee foarte bună pentru sirieni să iasă din țară, pentru că este periculos acum și nu mai este o țară liniștită. Pentru a trăi în pace, sirienii ar putea să facă orice, să se adapteze și să muncească mult. Toți imigranții cer doar liniște și să trăiească în pace, să mănânce, să meargă la scoală și să lucreze”, spune Omar.


Cum va arăta viitorul Siriei şi al refugiaţilor din Europa? Nimeni nu poate spune acum. Totuși, provocat să găsească un răspuns, Omar crede că „Siria va reveni cum a fost, adică o țară foarte liniștită, unde viața e frumoasă și simplă de trăit, iar majoritatea imigranților se vor întoarce.” Mai mult, el declară că, dacă acest război va fi încheiat, este dispus să meargă în Siria nu doar pentru o simplă vizită în familie sau pentru vacanță, ci pentru a trăi acolo și a-și întemeia o familie, deoarece Siria este locul pe care el îl consideră „acasă”.

Articol de Ana-Maria Corpodean, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB

Ultimele Stiri
abonare newsletter