Actualitate
Penal pentru 50.000 de euro - FOTO
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Mihai Seplecan asupra căruia planează acuzaţii că ar fi falsificat sau cel puţin folosit o diplomă de licenţă în ştiinţe juridice a câştigat aproximativ 50.000 de euro din oferirea de asistenţă juridică şi prin ocuparea unor funcţii pentru care erau necesare studii superioare. Suma ar putea fi mult mai mare pentru că anumite declaraţii de avere sunt inaccesibile pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj.
Diploma de licenţă a preşedintelui CJ Cluj Mihai Seplecan este contrafăcută susţine Universitatea Spiru Haret Bucureşti. Preşedintele CJ Cluj a susţinut mereu că este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Spiru Haret şi este de profesie jurist. Seplecan a ocupat mai multe posturi de director la instituţii de stat precum Hidroserv şi Electrica şi a oferit consultanţă juridică mai multor primării din judeţul Cluj.
Începând din 2008 şi până în 2014 când a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Seplecan a fost angajat la Primăria Sânmartin de unde a obţinut 1400 de lei pe lună. El a fost angajat consilier personal al primarului, dar contractul face referire la un “salariu de bază al gradului/treptei 1 A al funcţiei corespunzătoare nivelului studiilor, consilier juridic”. Printre atribuţiile sale s-au numărat întocmirea de cereri în instanţă, întâmpinări, recursuri, apeluri, iar când situaţia o impunea, participarea la unele procese în instanţă. Potrivit unor calcule, în perioada 2008 – 2014 Seplecan a obţinut de la Primăria Sânmartin aproximativ 100.000 de lei (23.000 de euro).
Potrivit declaraţiei de avere din 2014 care adună veniturile obţinute în anul anterior, 2013, Mihai Seplecan era angajat la Hidroserv Cluj, respectiv Electrica Furnizare în funcţiile de director dezvoltare, respectiv referen specialitate de unde a obţinut venituri de 48.372 de lei (peste 10.000 de euro).
Un an mai târziu, în 2015, la intrarea în mandatul de vicepreşedinte, respectiv preşedinte al CJ Cluj, Seplecan declara obţinerea în anul 2014 a sumei de 23.576 lei din funcţia de director adjunct comercial la Electrica Furnizare.
La acestea se mai adaugă veniturile obţinute din funcţiile ocupate politic: consilier judeţean, membru în consiliile de administraţie (RADJ, Aeroportul Cluj), vicepreşedinte, respectiv preşedinte al CJ Cluj.
Riscă închisoare?
Poliţiştii fac verificări în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, după ce s-au autosesizat în urma articolului apărut în Monitorul de Cluj, potrivit căruia şeful CJ ar fi folosit o diplomă de licenţă falsă, caz în care acesta ar putea fi urmărit penal pentru fals în acte publice.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, a declarat, marţi, că se poartă o corespondenţă cu Universitatea ”Spiru Haret” din Bucureşti, care ar fi eliberat diploma de licenţă a lui Mihai Seplecan.
”Poliţiştii fac verificări în legătură cu informaţiile apărute în presă privind folosirea de către Mihai Seplecan a unei diplome false de licenţă. Se poartă o corespondenţă cu universitatea care ar fi eliberat diploma respectivă, iar scopul verificărilor este de a vedea dacă a avut loc sau nu o infracţiune. Poliţiştii s-au autosesizat în acest caz”, a spus Jucan.
Surse judiciare au declarat că, în cazul în care informaţiile se confirmă, Seplecan ar putea fi urmărit penal pentru fals în acte publice, uz de fals şi înşelăciune.
Mihai Seplecan a fost ales preşedinte al CJ Cluj în 10 iunie, iar în 24 septembrie PNL Cluj i-a retras sprijinul politic. În 23 octombrie a fost exclus din partid, în prezent fiind în derulare procedura prin care Seplecan a contestat decizia la Comisia de Arbitraj Judeţeană a PNL Cluj.
Diplomă contrafăcută
Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret Bucureşti susţin că diploma de licenţă a lui Mihai Seplecan, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj este contrafăcută şi că universitatea nu i-a eliberat acestuia respectiva diplomă. Mai mult, rectorul Universităţii Spiru Haret susţine că specializarea care este trecută pe diploma lui Seplecan şi anume “Drept şi Administraţie Publică” nici măcar nu exista în 2006 când se presupune că a fost eliberată diploma.
“Diploma de licenţă Seria D nr 0115367 pe numele absolventului Szeplekan Ş. Mihai nu a fost eliberată de Universitatea Spiru Haret Bucureşti. Diploma este contrafăcută şi prezintă date neconforme realităţii, respectiv diploma nu a fost eliberată de Serviciul acte de studii din cadrul Universităţii Spiru Haret Bucureşti, seria şi numărul formularului de diplomă nu au fost repartizate niciodată Universităţii Spiru Haret Bucureşti pentru absolvenţii promoţiei 2006; pentru aceşti absolvenţi formularele de diplomă repartizate Universităţii Spiru Haret poartă seria Y”, susţine rectorul Universităţii Spiru Haret Aurelian Bondrea.
Cât a câştigat Seplecan
2008
RAADPP – 12.000 lei
RADJ – 5600 lei
Aeroport Cluj – 4000 lei
Declaraţiile de avere din anii 2010, 2011 şi 2012 lipsesc de pe site-ul CJ Cluj
2013:
Consilier judeţean – 9444 lei
Primăria Sânmartin (asistenţă juridică primar) – 14.040 lei
Electrica Furnizare – 31.808 lei
Hidroserv Cluj – 16.464 lei
2014
Electrica Furnizare director adjunct comercial 23576 lei
Consilier judeţean – 8659 lei
Vicepreşedinte CJ Cluj – 2350 lei