Actualitate
A patra oară cu noroc? Seplecan încearcă din nou debarcarea lui Ciceo. Cu ce argumente vine de această dată
După ce la ultimele trei şedinte nu a reuşit schimbarea lui David Ciceo din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Cluj, preşedintele CJ Cluj Mihai Seplecan mai face o încercare. De data aceasta, s-a “blindat” cu nişte adrese de la Ministerul Transporturilor, Justiţiei şi Finanţelor Publice care la o citire mai atentă nu tranşează problema.
sursa foto gazetedecluj.roDupă ce la şedinţa precedentă, Seplecan a trimis tuturor consilierilor judeţeni în speranţa că va reuşi să-i convingă să voteze pentru schimbarea lui Ciceo o adresă de la DNA în care se preciza că procurorii anticorupţie efectuează “acte de urmărire penală faţă de suspectul David Ciceo pentru luare de mită”, fără succes însă, de această dată, Seplecan a cerut punctele de vedere ale reprezentanţiilor Ministerului Justiţiei, Transporturilor şi Finanţelor Publice.
“Trei instituții ale statului susțin că David Ciceo este incompatibil. Sunt curios ce mai susține încrengătura de amiciții politice din județul Cluj. Oare nu cumva am falsificat şi aceste adrese oficiale? Statutul de incompatibilitate în care se află David Ciceo, director general și președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, cu începere din anul 2011, data intrării în vigoare a O.U.G. 109, a fost confirmat prin adresele a trei instituții de prim rang ale statului: Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Transporturilor. Nu știu cum a reușit să fenteze legea sub ultimii preşedinţi, știu cum și-a premeditat acțiunile în 2014, când a mințit în fața Consiliului Judeţean Cluj, invocând o lege mai veche ale cărei prevederi fuseseră abrogate de legea mai nouă. Nu s-a ținut cont de faptul că legea superioară are întâietate faţă de cea inferioară şi că legea mai recentă primează faţă de legea mai veche, au primat minciunile și amicițiile politice ale incompatibilului director și președinte de CA, David Ciceo, așa că acesta a rămas să abuzeze de ambele funcții”, a declarat preşedintele CJ Cluj Mihai Seplecan.
În adresa primită de la Ministerul Finanţelor se precizează faptul că “instituţia nu are competenţă de a emite puncte de vedere cu privire la interpretarea şi aplicarea actelor normative privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice”.
La rândul său, Ministerul Justiţiei arată că “nu poate furniza interpretări cu caracter general-obligatoriu ale actelor normative în vigoare care să poată fi invocate în faţa vreunei instanţe judecătoreşti sau a unei autorităţi administrative”.
“În consecinţă, faţă de solicitarea dumneavoastră precizările noastre urmează a se limita la actul normativ co-iniţiat de Ministerul Justiţiei, urmând ca instituţia dumneavoastră să decidă cu privire la aplicarea la speţă, a acestei norme. În ceea ce priveşte aplicabilitatea OUG 109/2011 facem precizarea că aceasta, alături de Legea 15/1990 reprezintă reglementarea generală în materia organizării şi funcţionării regiilor autonome fondate de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. OUG 109/2011 nu a intervenit însă în contextul unui vid legislativ ci s-a propus să îmbunătăţească modul de funcţionare a regiilor autonome existente. Potrivit art. 64 din OUG 109/2011, pentru consiliile de administraţie aflate în exercitarea mandatului la data intrării în vigoare a Ordonanţei, componenţa consiliului de administraţie, precum şi remuneraţia administratorilor şi a directorilor rămân supuse legislaţiei în vigoare la data constituirii consiliului de administraţie. Aşadar, aplicarea OUG în privinţa componenţei, selecţiei, remuneraţiei membrilor de administrare/conducere ale regiilor autonome urmează a se face îndată ce expiră mandatul administratorilor/consiliului de administraţie aflat în curs la data intrării în vigoare a ordonanţei”, se arată în adresa semnată de secretarul de stat Liviu Stancu.
Iar Ministerul Transporturilor se limitează să precizeze că ar “trebui armonizate actele normative”.
Directorul Aeroportului Internaţional Cluj David Ciceo a declarat pentru Monitorul de Cluj că cele trei adrese nu reprezintă nimic.
“Cele trei adrese confirmă faptul că Mihai Seplecan nu are dreptate. Este vorba doar de rea intenţie”, a declarat Ciceo.
Războiul anonimelor şi al nervilor
Din luna septembrie de când Mihai Seplecan a promovat proiectul de hotărâre privind schimbarea lui Ciceo din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al aeroportului, a început un adevărat război al declaraţiilor, iar mailurile consilierilor judeţeni s-au umplut de anonime false trimise de funcţionarii din Consiliul Judeţean prin care se fac presiuni şi se încearcă influenţarea acestora să voteze pentru debarcarea lui Ciceo.
“Primim mailuri în prostie. Anonime”, recunoaşte un consilier judeţean.
“Ultimele sesizări anonime le-am primit săptămâna trecută. O anonimă era veche, de patru ani de zile. Era vorba de o reclamație anonimă a angajaţilor de la Aeroport, dar e foarte veche, de pe vremea preşedintelui Alin Tişe. Chiar apărea şi numele lui. Le primim de la aparatul tehnic de specialitate. Încearcă să pună presiuni pe noi, să ne influenţeze. Nu ne pot influenţa, suntem oameni mari şi gândim”, a spus un alt consilier judeţean.
De cealaltă parte, angajaţii de la aeroport se plâng că nu mai pot face nimic de angajaţii Consiliului Judeţean. Mai mult, potrivit unor surse, toate documentele trimise de la aeroport spre Consiliul Judeţean sunt ignorate de funcţionarii CJ.