Actualitate

Băutura şi mâncarea în exces de Crăciun i-au dus pe clujeni la spital

În timp ce unii oameni au petrecut de sărbători, medicii şi pompierii au fost „pe baricade” la locul de muncă. Oameni băuţi sau cu indigestii, incendii şi accidente uşoare, de toate situaţiile s-au lovit cei care de fiecare dată de sărbători sunt la datorie 24 de ore din 24.

Managerul general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Cluj Horia Simu s-a arătat surprins de numărul mic de solicitări comparativ cu anii precedenţi. O parte din solicitări erau adresate medicilor de familie, dar pentru că se află în vacanţă, oamenii au sunat la urgenţe.

„Nu a fost ceva ieşit din comun faţă de o perioadă normală. Chiar m-am mirat. Nu au fost excese. Am avut undeva la 240 de intervenţii într-un interval de 24 de ore. În noaptea de Crăciun nu am avut intervenţii. Acum, la o zi - două de Crăciun, predomină problemele digestive. Mai mult de jumătate sunt probleme digestive. În mod normal avem 200 de intervenţii pe zi. Acum 240 poate fi o creştere de 10%, dar este nesemnificativă pentru că avem 240 şi în alte zile. Nu neaparat de sărbători. Nu sunt medicii de familie, şi în principiu pentru orice durere de burtă sau de altceva se sună la urgenţe. Bine că nu au fost evenimente urâte, accidente grave, cum au fost de exemplu anul trecut”, a declarat pentru Monitorul de Cluj doctorul Horia Simu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Cluj.


În zilele de 24, 25 şi 26 decembrie pompierii clujeni au avut în total 124 de solicitări, din care 114 pentru SMURD (asistenţă medicală de urgenţă) şi 10 pentru incendii sau alte situaţii. În jur de 26 – 36 de cazuri oamenii au băut şi mâncat peste măsură şi a fost nevoie de intervenţia medicilor pentru a-i trata. La nivel naţional pompierii au intervenit la peste 3.300 de cazuri în perioada Crăciunului, dintre care 177 de incendii, cu 25 la sută mai puţine faţă de perioada sărbătorilor de anul trecut. Echipajele de prim ajutor medical au avut 2.836 de cazuri, 2.440 de persoane primind asistenţă medicală.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că alimentația excesivă de sărbători poate avea urmări neplăcute asupra stării noastre generale de sănătate și, în special, a sistemului digestiv. În cazul în care apare balonarea medicii ne recomandă să facem o plimbare ușoară după masă — mișcarea putând stimula eliberarea hormonilor care încurajează activitatea digestivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter