Actualitate
Priorităţile primarului Boc pentru 2016: vrea să facă într-un an cât alţii în 14
În an electoral, lista primarului Emil Boc cuprinde proiecte cu termen lung şi foarte lung de finalizare.
Emil BocCa la fiecare început de an, primarul Emil Boc şi-a anunţat priorităţile pentru anul în curs. Dacă până acum, declaraţiile erau făcute în cadrul unei conferinţe de presă, anul acesta topul priorităţilor a apărut, exclusiv, într-un ziar local. Top trei proiecte pe care primarul vrea să le realizeze în 2016 cel mai probabil nu se va concretiza, fiind proiecte ample care au nevoie de mai mulţi ani.
Primul proiect anunţat de Boc este modernizarea transportului în comun, mai exact cumpărarea a minimum 12 troleibuze noi, autobuze electrice şi tramvaie. Autobuzele electrice vor fi cumpărate pe fonduri elveţiene, iar tramvaiele pe fonduri europene. Trebuie menţionat faptul că ultima dată când au fost cumpărate tramvaie a fost în 2012, an electoral pentru alegeri locale. Atunci, conducerea Primăriei le promitea clujenilor că vor avea 12 tramvaie mov, dar au fost cumpărate doar patru. Coincidenţă sau nu, tramvaiele revin în atenţia primarului tot în an electoral.
Sistemul de ticketing, luat la puricat de DNA
Primarul vorbeşte despre modernizarea transportului în comun, dar sistemul de ticketing funcţionează cu erori, iar în multe puncte din oraş nu există automate pentru cumpărarea biletelor. Proiectul privind sistemul de ticketing a fost în vizorul DNA, la începutul lunii noiembrie a anului trecut. DNA a verificat documente referitoare la sistemul de ticketing. De asemenea, anchetatorii au efectuat verificări, în teren, la staţiile în care au fost montate aparate de bilete.
Proiectul de ticketing a început în iunie 2013, licitaţia pentru realizarea sa, organizată de Primăria Cluj-Napoca, fiind câştigată de asocierea dintre SC Ramb Sistem SRL şi SC CS Vision SRL. La licitaţie au participat patru societăți comerciale, Radcom, Ramb cu CS Vision, UTI Grup cu ACI Cluj şi SCC Napoca. După validarea ofertelor, pe primul loc s-a clasat consorțiul de firme Ram SRL și CS Vision SRL, cu oferta de 21 milioane de lei.
Boc mai vrea să facă anul acesta şi linii dedicate pentru transportul în comun. „O altă prioritate este realizarea de linii dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Specialiştii ne vor spune de când se pune în practică acest lucru, probabil la începutul primăverii, când se vor putea marca benzile”, a spus Boc.
Cluj Innovation City, un proiect cu bătaie pe următorii 14 ani
A doua poziţie în top trei este ocupată de Cluj Innovation City, un proiect amplu, în cadrul căruia vor fi create 20.000 de locuri de muncă şi va aduce o populaţie de 100.000 de locuitori. Cluj Innovation City va fi dezvoltat pe dealul Lomb, pe o suprafaţă de 200 de hectare, lângă Buftea de Cluj şi centrul de sprijinire a afacerilor TEAM.
Cluj Innovation City se află pe lista priorităţilor primarului în fiecare an şi deşi este vorba despre un proiect mare, cu termen de finalizare abia în 2030, primarul Emil Boc l-a inclus pe lista priorităţilor din 2016. În acest an ar urma să fie realizate doar studiile de prefezabilitate şi apoi master-planul pentru a atrage fondurile necesare.
Proiectul lui Funar, resuscitat de Boc
Al treilea proiect pe lista lui Boc este construirea unui cartier de locuinţe în Borhanci. Dacă demersurile vor începe anul acesta, cartierul nu va fi gata mai devreme de doi ani, după cum afirmă chiar primarul. Cu toate acestea, este pe lista priorităţilor pe 2016. „Se vor crea din start utilităţile necesare, mă refer la şcoală, grădiniţă, centru de cartier. După ce vom aproba bugetul, vom începe toate procedurile pentru pornirea acestui proiect", a spus Boc.
Terenul pe care primarul vrea să construiască un cartier a fost subiectul unor discuţii în contradictoriu în Consiliul Local. Arhitectul Adrian Borda era de părere că terenul ar trebui să rămână arabil, în timp ce Boc susţinea că trebuie să devină cartier de locuinţe din moment ce există transport în comun.
Construirea de locuinţe pe terenul respectiv din Borhanci este o idee care îi aparţine lui Gheorghe Funar. Acesta, în 1999, a decis că trebuie să facă 1.000 de case pentru tineri, a concesionat terenul firmei Casarom, iar Primăria s-a obligat să introducă utilităţile. Proiectul a fost îngropat, iar acum este resuscitat de Emil Boc care vrea să facă tot locuinţe, pe acelaşi teren, deşi încă nu există utilităţi.