Actualitate
Licitaţia pentru Centrul de Deşeuri a fost anulată. Finalizarea obiectivului, tot mai îndepărtată
Anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a decis organizarea unei noi licitaţii pentru continuarea şi eventual finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri după ce contractul cu fostul constructor, firma Atzwanger, a fost reziliat. La aproape şase luni de la postarea anunţului pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), noua licitaţie a fost anulată.
Mai mult, conducerea CJ Cluj a decis rezilierea contractului şi cu firma Napoca SA, firmă căruia Atzwanger îi subcontractase lucrările de construcţie a Centrului de Deşeuri. Napoca SA aparţine omului de afaceri Ioan Bene, care a fost trimis în judecată pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi care în prezent este cercetat şi într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 3 milioane de euro, instrumentat de procurorii din Bucureşti.
În septembrie 2015, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a decis organizarea unei noi licitaţii pentru finalizarea lucrărilor aferente zonei tehnice (staţie de sortare, staţia de tratare mecano-bilogică, clădire administrativă, drumuri de incintă, platforme). Valoarea estimată a contractului se ridica la aproximativ 8 milioane de euro. După mai multe amânări, deschiderea ofertelor ar fi trebuit să aibă loc vineri, 15 ianuarie 2016, dar potrivit reprezentanţilor CJ Cluj, între timp, licitaţia a fost anulată.
Explicaţia oficială
Anul trecut, pe vremea aceasta, Mariana Raţiu, managerul de proiect, declara că a primit acordul Ministerului Mediului şi a Ministerului Fondurilor Europene să rupă CMID-ul în două. Cu alte cuvinte, un constructor să finalizeze lucrările pe partea de FIDIC Galben (finalizat în proporţie de 80%, potrivit ultimelor date primite de la Consiliul Judeţean), iar un alt constructor urma să finalizeze FIDIC-ul Roşu. Raţiu spune însă că noua conducere a Consiliului Judeţean a decis ca tot proiectul CMID (Centru de Management Integrat al Deşeurilor) să fie un singur contract, cu un singur constructor, şi de aici a survenit anularea licitaţiei. Asta şi pe lângă faptul că nu prea mulţi constructori s-au înghesuit să participe la licitaţie. În aceste momente, mai spune Raţiu, ofertele pentru finalizarea întregului Centru de Deşeuri sunt în curs de validare.
Contractul cu Atzwanger, în aer
În luna august 2015, reprezentanţii firmei Atzwanger împreună cu cei ai Consiliului Judeţean s-au întâlnit pentru soluţionarea pe cale amiabilă a disputelor care au făcut obiectul Comisiei de Adjudecare a Disputelor (cu rol de mediator între fostul constructor al Centrului de Deşeuri şi CJ Cluj), fără succes însă. Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a transmis conducerii Atzwanger să vină cu un set de soluţii şi propuneri pentru deblocarea proiectului Centru de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), propuneri care nu au fost acceptate de Consiliul Judeţean. Printre pretenţiile Atzwanger s-au numărat, printre altele, revocarea actului de reziliere a contractului şi plata sumelor restante. De atunci, Consiliul Judeţean se tot chinuie să organizeze o nouă licitaţie pentru finalizarea Centrului de Deşeuri.
Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au început urmărirea penală pentru lucrări fără autorizaţie, excavări ilegale şi furt de pământ la obiectivul Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj.
La sfârşitul lui 2014, CJ Cluj a reziliat contractul cu antreprenorul Atzwanger, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.
La începutul lui 2015, reprezentanţii CJ Cluj anunţaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire şi că noul termen pentru finalizarea lucrărilor era 31 decembrie 2015, dar acesta a fost prelungit, fără a se mai avansa o nouă dată de finalizare.
Fostul preşedinte al CJ Cluj Mihai Seplecan a recunoscut pentru Monitorul de Cluj că în cazul în care lucrările nu vor fi finalizate până în luna decembrie, nu vor mai putea fi făcute din fonduri europene, ci din banii instituţiei, fără însă a menţiona la ce valoare s-ar ridica aceste sume. Mai mult, depăşirea termenului limită de finalizare a CMID ar putea atrage penalităţi şi chiar necesitatea rambursării banilor europeni alocaţi până acum.
Chiar Mariana Raţiu spunea în 2014 că “de la 1 ianuarie 2016 tot ce se cheltuie (n.red. la Centrul de Deşeuri) devine neeligibil. Toate depăşire le va suporta judeţul Cluj. Toate pagubele care se produc la proiect, toate cheltuielile le vom recupera de la proiectant, executant, inginer, de la orice se face vinovat”.