Actualitate
1.700 lei indemnizaţie pentru mamele care adoptă copii mai mari de doi ani
Un proiect de lege care modifică legea privind procedura adopţiei prevede o indemnizaţie de 1.700 lei pentru mamele care adoptă copii mai mari de doi ani şi concediu de acomodare de un an.
1.700 lei indemnizaţie pentru mamele care adoptă copii mai mari de doi aniMamele care adoptă copii mai mari de doi ani ar putea beneficia de o indemnizaţie de aproximativ 1.700 de lei şi de concediu de acomodare de un an, potrivit modificărilor aduse legii adopţiei, adoptate, marţi, de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.
Deputaţii din Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor au amendat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, iniţiat de Guvern, la propunerea deputaţilor PNL, pentru ca mamele care adoptă copii cu vârsta mai mare de 2 ani să beneficieze de "o indemnizaţie de 3,4 ISR (Indicatorul Social de Referinţă) şi de concediu de acomodare de maxim 12 luni", acordate la cererea părintelui adoptator, deşi Guvernul propusese o perioadă de 6 luni.
Potrivit Mediafax, deputatul PNL Florica Chercheş a explicat ca mamele care adopta copii cu vârsta mai mare de 2 ani ar urma să primească o indemnizaţie de aproximativ 1700 de lei pe lună, iar cele care adopta copii mai mici de doi ani ar urma să beneficieze de prevederile legii în vigoare, adică de indemnizaţia de creştere a copilului.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, Gabriela Coman, proiectul de lege propus de Guvern are ca obiectiv eliminarea obstacolelor care îngreunează procedurile de adopţie pentru copiii români, în România.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Actuala lege aflată în vigoare prevede că adopţia se încheie numai dacă aceasta este în interesul superior al copilului. Copilul poate fi adoptat până la împlinirea vârstei majoratului civil. Persoana majoră poate fi adoptată numai dacă adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o în timpul minorităţii sale. În cadrul procedurii de adopţie, se iau măsurile necesare pentru ca fraţii să fie încredinţaţi împreună. Încredinţarea separată a fraţilor în vederea adopþiei, precum şi adopţia acestora de către persoane sau familii diferite se poate face numai dacă acest lucru este în interesul lor superior.
Adopţia între fraţi este interzisã. Persoanele cu boli psihice şi handicap mintal nu pot adopta.
Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare dezvoltării depline şi armonioase a personalităţii copilului.
Adopţia nu va putea fi încuviinţată fără consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani.