Actualitate

Graba strică treaba! Cu cât scriem mai lent, cu atât textele vor fi mai bune

Nu contează dacă folosești o tastatură, o mașină de scris sau creionul în momentul în care vrei să îți așterni gândurile, ci cât de repede faci asta. Un studiu realizat în Marea Britanie te învață cum să îți îmbunătățești calitatea scrisului.

Sursă poză: cloudfront.net Sursă poză: cloudfront.net

Psihologii Srdan Medimorec și Evan F. Risko au publicat anul acesta un articol în Jurnalul Britanic de Psihologie, intitulat Efectele difluenței în scriere.

Scrie încet a scrie mai bine

Majoritatea cercetărilor care au fost realizate până în prezent au stabilit că descreșterea fluenței transcrierii a afectat scriere, Recent însă s-au găsit probe care arată că descreșterea fluenței transcrierii chiar poate să aducă beneficii procesului cognitiv (de cunoaștere).


Ce înseamnă acest lucru? Dacă cineva se forțează să scrie mai încet, acesta poate să aducă îmbunătățiri modului în care scriu.

Pentru a ajunge această concluzie, s-a făcut un experiment în care participanții au fost nevoiți să scrie eseuri în două condiții: cu ambele mâini și doar cu o mână.


”Scrierea poate să fie prea fluentă sau prea rapidă și poate să altereze procesul creator. Se pare că ceea ce scriem este produsul interacției între gândurile noastre și unelte pe care le folosim pentru a le exprima”, spune Srdal Medimoresc, unul dintre autorii lucrării.  

Graba strică treaba

Din studiu reiese că, în momentul în care scriem prea repede, creierul are tendința să folosească primul cuvânt care este mai la îndemână, iar dacă procesul de scriere este încetinit, minții i se permite să caute mai mult cuvântul potrivit.


Astfel, dacă alegem să ne forțăm să scriem mai încet, vocabularul folosit va fi unul mai sofisticat.

”Acesta este primul studiu care arată că în momentul în care se intervine în ceea ce privește viteza cu care scrie un om, calitatea scrierii se îmbunătățește. Desigur, noi nu spunem că studenții ar trebui să își scrie lucrările semestriale cu o singură mână, însă studiile noastre arată că graba are inconvenientele sale”, spune Evan F. Risko, coautorul studiului.


Nici extremele nu ajută

Încetinirea ajută, însă nici scrierea prea lentă nu va ajuta calitatea scrierii. Probabil cei mai avantajați sunt cei care folosesc creionul și hârtia în locul tastaturii.

Cristina Moldovan este o tânără scriitoare clujeană, crescută în lumea calculatoarelor și a internetului, cu un volum publicat și multe idei care le pune pe un blog. Deși este conștientă că scrie mai bine cu pixul pe hârtie, ea preferă tastatura.


”Prefer să scriu la tastatură deoarece tastez mult mai repede. Cred că greșelile făcute astfel se pot corecta ușor, deci nu va lua mult. Și în creație e la fel. Dar trebuie să stai și să te gândești înainte. Scrii încet cât e vorba de a comune, undeva la o pagină pe oră”, spune Cristina.

Etichete: calitate studiu
Ultimele Stiri
abonare newsletter