Actualitate

Harta accidentelor rutiere mortale în Cluj-Napoca. Care sunt străzile şi zilele cele mai periculoase

Majoritatea persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere petrecute în Cluj-Napoca au fost tineri. În zilele de vineri şi sâmbătă au avut loc cele mai multe accidente rutiere.

Anul trecut, în Cluj-Napoca au avut loc 164 de accidente rutiere grave, mai multe cu 21 decât în anul precedent. În urma acestor accidente, au murit şase persoane, faţă de 14 în anul 2014 şi 166 au fost rănite grav, mai multe decât în anul 2014 cu 24. Tot anul trecut, în urma accidentelor rutiere din municipiu, 25 de persoane au fost rănite uşor, în scădere cu 14 cazuri comparativ cu anul 2014.

Potrivit unui bilanţ al Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, anul trecut, cele mai multe accidente s-au produs în septembrie (26 de accidente) şi octombrie (21 de accidente). Coincidenţă sau nu, sunt exact lunile când elevii şi studenţii reîncep cursurile, oraşul fiind mai aglomerat decât în celelalte luni ale anului.


Ţinând cont de analiza poliţiştilor, cele mai nefaste zile din anul 2015, au fost vinerea şi sâmbăta. “Din punct de vedere al zilelor când s-au produs accidentele rutiere grave reiese faptul că 32 (19,51%) s-au produs vinerea, 27 (16,46%), sâmbăta, comparativ cu 2014 când 27 (18,88%) s-au comis în zilele de miercuri”, se arată în raportul pe 2015 al Poliţiei municipiului Cluj-Napoca.

Intervalele orare cele mai afectate au fost cele cuprinse între 12.00 – 18.00 (57 de accidente cu 64 de victime, doi morţi, 55 de răniţi grav şi şapte răniţi uşor).


Care sunt cele mai periculoase străzi

Calea Turzii şi Oaşului au fost străzile cu cele mai multe accidente rutiere înregistrate anul trecut. Mai exact, pe aceste două artere au avut loc nouă accidente. Urmează bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Floreşti cu câte opt accidente. În 2014, bulevardul Muncii a fost cea mai periculoasă stradă, înregistrându-se opt accidente, urmată de Aurel Vlaicu cu şapte accidente şi Traian Vuia cu cinci accidente.

Şoferii nedisciplinaţi, cauza principală a accidentelor

Potrivit aceluiaşi raport, aproape un sfert din accidentele de anul trecut au fost cauzate de pietonii care au traversat strada neregulamentar. O treime din accidente au fost provocate de şoferii nediscplinaţi. Astfel, 17% din totalul accidentelor au avut loc ca urmare a neacordării de prioritate la pietoni, urmând în clasament şoferii care nu au acordat prioritate altor autovehicule (13%). Viteza neadecvată a dus la provocarea a 12% din accidente. 


Majoritatea victimelor au fost tineri 

Patru din cele şase accidente mortale au avut ca victime persoane tinere şi un copil.

Vineri, 20 martie, pe Calea Baciului, o fetiţă a fost lovită mortal de un autocamion. Fetiţa a fost accidentată în timp ce traversa strada regulamentar.


Joi, 2 aprilie, pe strada Aurel Vlaicu, un tânăr de 24 de ani a murit după ce a intrat într-un stâlp cu maşina pe care o conducea.

Duminică, 6 septembrie, pe strada Bucureşti, un bărbat de 37 de ani a murit în urma unui accident rutier petrecut pe strada Bucureşti, provocat de un şofer de 54 de ani. Acesta din urmă, în timp ce conducea un autovehicul pe strada București înspre strada Fabricii, din Cluj-Napoca, la efectuarea unei manevre neregulamentare de întoarcere și pe fondul neasigurării corespunzătoare, a intrat în coliziune cu o motocicleta condusă de bărbatul de 37 de ani. care se deplasa pe aceeași direcţie de mers


În 13 noiembrie, pe strada Pavlov, o tânără motociclistă de 29 de ani şi-a pierdut viaţa după ce şoferul unui autoturism nu i-a acordat prioritate.

abonare newsletter