Actualitate

Primul pacient român cu implant de inimă artificială a trecut printr-un transplant de cord

Primul pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a trecut printr-o operație de transplant de cord.

Intervenția care a durat aproape cinci ore și a avut loc la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculate și Transplant din Târgu Mureș. a fost realizată de șeful clinicii, dr. Horațiu Suciu.

”La scurt timp după ce am realizat primul transplant cardiac de anul acesta ne bucurăm să vă informăm că am reușit să efectuăm încă o intervenție, de această dată o intervenție mai specială, pentru un pacient mai special al nostru, un vechi pacient pe care îl avem în evidență de peste un an de zile, un pacient la care în urmă cu un an s-a implantat un dispozitiv de asistare mecanică a circulației, așa-numita inimă artificială. Acest dispozitiv a fost foarte bine tolerat, dar el era menit doar să asigure supraviețuirea pacientului până la momentul în care era disponibilă o inimă pentru el. Fiind un pacient tânăr, de 46 de ani, transplantul este singura metodă prin care putea fi vindecat. Ne bucurăm că am primit un cord foarte bun de la un donator în vârstă de 27 de ani din Timișoara. În cursul nopții o echipă de specialiști din clinica noastră, condusă de dr. Cosmin Opriș a prelevat cordul de la Timișoara, cordul a venit pe cale aeriană, în jurul orei 10,00 a ajuns în Târgu Mureș. A fost o intervenție mai dificilă, fiind vorba de o reintervenție, un pacient operat pe cord deschis în urmă cu un an. Din punct de vedere tehnic, lucrurile au fost un pic mai dificile, dar cordul se comportă foarte bine și pentru acest moment suntem mulțumiți de rezultat”, a declarat dr. Horațiu Suciu.


Doctorul a explicat că cea mai complicată parte a intervenției a reprezentat extragerea cordului pacientului. Deși intervențiile realizate pe pacienții care au fost deja operați pe cord deschis sunt dificil de realizat, acesta avea implantat și un dispozitiv de reglare a debitului cardiac.

După cum a decurs operația, în mod normal nu ar trebui să apară complicații, iar în acest caz, după o săptămână de recuperare, pacientul va putea părăsi secție ATI.


Echipa de cadre medicale, în frunte cu dr. Horațiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croația și dr. Peter Branecky din Germania, în urmă cu un an a efectual primul implant de reglare a debitului cardiac din România. Acest dispozitiv se mai numește ”inimă artificială”. Intervenția a avut loc pe un pacient în vârstă de 44 de ani din Suceava.

”Dr. Suciu spunea că acest tratament modern este un procedeu complementar, vine în ajutorul pacienților cu insuficiență cardiacă severă, care le oferă șansa de a supraviețui până la efectuarea unui transplant de cord. Acesta a arătat că există pacienți care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv și că, începând din 15 ianuarie 2015, România se aliniază unor standarde internaționale în tratamentul modern al insuficienței cardiace. În Germania, procedura a fost introdusă din anii 2007-2008, iar în Croația, în 2008”, informează Agerpress.

Ultimele Stiri
abonare newsletter