Actualitate

UE îndeamnă statele membre să accepte urgent refugiaţi prin sistemul de relocare

Uniunea Europeană a îndemnat, miercuri, ţările membre să aplice "urgent" angajamentele de relocare a refugiaţilor, în contextul anunţului ONU că peste un milion de imigranţi au tranzitat Grecia în ultimul an, informează site-ul agenţiei AP.

"Avem nevoie de o creştere substanţială a acţiunilor de repartizare a refugiaţilor în următoarele zile şi săptămâni", a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migraţie.

"În contextul în care situaţia umanitară din Grecia se agravează pe zi ce trece, statele membre UE trebuie să respecte urgent angajamentele, pentru a evita deteriorarea situaţiei refugiaţilor aflaţi pe teritoriul elen", a precizat oficialul UE.


Circa 44.000 de refugiaţi sunt blocaţi în Grecia în contextul în care Macedonia a luat măsuri de limitare a tranzitului imigranţilor spre Europa Occidentală.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote obligatorii 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi imigranţi extracomunitari.


Peste un milion de imigranţi extracomunitari au tranzitat Grecia de la începutul anului 2015 până în prezent, dintre care circa 143.000 în primele luni ale anului 2016, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Potrivit cifrelor furnizate de ONU, începând din ianuarie 2015 până acum în Grecia au ajuns 1.000.229 de imigranţi.


În 2016, pe teritoriul grec au intrat 143.500 de clandestini - în principal sirieni, irakieni şi afgani.

Imigranţii ajung în Grecia pe cale maritimă sau terestră, după ce tranzitează Turcia.

abonare newsletter