Actualitate

GALERIE FOTO-VIDEO: Un clujean a inventat robotul care-i salvează de la moarte pe muncitori

De câte ori nu aţi auzit de muncitori care au murit din neglijență pe șantiere? Trei tineri au inventat un robot care va diminua numărul accidentelor de acest fel.

Clujeanul Dan Drimuş, împreună cu doi maramureşeni, Adrian Tomoioagă şi Daniel Dale, au construit din pasiune pentru robotică un aparat care este capabil să intre în conductele care au un diametru mare pentru a le realiza mentenanţa.

În acest fel muncitorul nu mai trebuie să intre în ţeavă, punându-şi viaţa în pericol, ci intră robotul care este controlat de la distanţă cu un joystick. Cel care controlează robotul vede exact prin intermediul unui monitor ce se află în conductă şi poate remedia problema foarte uşor.


„Aparatul este introdus în ţeavă şi face inspecţia, cu ajutorul unei camere cu înaltă rezoluţie, putem face în prealabil un diagnostic şi în funcţie de ce-i trebuie vom proceda la curăţarea cu apă, putem face sablare sau vopsire. Muncitorul nu mai trebuie să intre în ţeavă, intră acest aparat controlat de un joystick (n.red.: manetă). Aparatul poate fi pilotat din exterior, deci de la suprafaţă. Este controlabil în absolut orice mişcare în afară şi nu numai, el însuşi poate lua decizii, apropo de poziţia lui în conductă, de distanţa braţelor de lucru de pereţii conductei cu ajutorul captărilor de poziţie şi giroscoapelor care le are implementate”, a spus Dan Drimuş, un tânăr pasionat de robotică.

Invenţie realizată dintr-o necesitate

Pentru că lucrează în domeniul construcţiilor în Franţa de 12 ani de zile, Dan a început să se gândească la posibile soluţii pentru a preveni accidentele în care erau implicaţi muncitori care efectuau mentenanţa conductelor care au dimensiuni mari. Astfel, împreună cu doi prieteni au început în 2011 construirea robotului, care până acum a suferit numeroase modificări.


„Este un robot de mentenanţă a conductelor. Se dovedeşte că lucrul şi mentenanţa acestor conducte este foarte periculoasă şi dificilă de făcut cu mijloacele umane. Să intri pe conducte verticale cu 50 de centimetrii diametru este foarte dificil. Această invenţie s-a impus ca o necesitate, să prevenim accidentele în acest domeniu. Aparatul poate fi utilizat şi la conducte mai mici. Eu sunt şef de şantiere în Franţa, iar din experienţa din cursul anilor am muncit pe şantiere de conducte şi ideea mi-a venit mie şi colaboratorului meu Daniel pentru că munca în condiţiile respective este periculoasă, din nefericire în fiecare an este o medie nefericită de la unu până la doi morţi în acest domeniu”, a menţionat Dan Drimuş.

Ce dificultăţi au întâlnit cei trei?

Până au realizat robotul s-au lovit de foarte multe probleme practice. De la materialele alese pe care le-au folosit, până la îmbinarea optimă a obiectelor, astfel încât robotul să funcţioneze optim.


„De la începutul proiectului dificilă a fost alegerea optimală a materialului din care a fost construit. La bază are inox, la mijloc este în aliaj cu titaniu şi toată fiabilitatea care am căutat-o noi în materie de diversabilitate apropo de diametrul conductelor în care putem lucra. Putem să variem prin aceste trei module de la diametrul nominal de 1300 până la 3500, adică 3,5 metri. Ne-am lovit de lucruri practice. Teoria ca teoria, dar în practică... Se rezolvă problemele pe parcurs cu ingeniozitate”, a concluzionat Dan Drimuş.

Cei trei spun despre ei că au construit robotul din pasiune, fiind „nişte autodidacţi”. Robotul a fost realizat în orașul Borșa.


Prezentarea robotului a avut loc la Salonului Pro Invent 2016 organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Etichete: aparat robot inventie
abonare newsletter