Actualitate

Alpinistul care vrea să pună steagul Clujului pe Everest: „Vreau să ajung până la 8.200 de metri fără oxigen”

Un clujean în vârstă de 38 de ani, care a atins cele mai înalte vârfuri din lume fiecare pe un continent diferit, vrea să ajungă pe vârful Everest. Nici un alt clujean nu a reuşit să treacă vârful de 8.000 de metri al Everestului.

Clujeanul care vrea să ajungă pe muntele Everest spune că vrea să treacă de pragul morţii de peste 8200 de metri, adică locul în care nivelul de oxigen din aer scade la aproximativ 30%, iar organismul începe să-şi reducă activitatea. Unele persoane au ajuns să aibă halucinaţii când au trecut de acest prag critic pentru organism.

„Proiectul să sperăm că va face o premieră pentru Cluj. Noi vom încerca două premiere pentru Cluj. Prima va fi să trec pragul de 8.000 de metri fără oxigen. Vom merge pe partea nordică, pe partea chineză, unde cea mai înaltă tabără este la 8.200 de metri şi voi încerca să folosesc perioada de aclimatizade de o lună, o lună şi jumătate pentru pregătire pentru fereastra de pe Everest să ajung până la 8.200 de metri fără oxigen, mă întorc înapoi în tabăra de bază şi după aceea aştept perioada de vârf în care voi merge de la 8.200 de metri în sus cu oxigen suplimentar până pe vârf şi înapoi. Nu ştiu dacă ştiţi dar după 8.200 de metri se numeşte pragul morţii, nivelul de oxigen din aer scade la aproximativ 30%, iar organismul începe să-şi reducă tot ce înseamnă activitate şi organele vitale, iar tot ce este acolo este periculos. De aia îi şi spune pragul morţii. Voi încerca în primă fază o premieră la peste 8.000 de metri fără oxigen, iar a doua voi încerca tot aşa dacă mă voi simţi bine şi voi avea forţă, iar a doua oară până pe Everest în funcţie de vreme şi cum mă simt pentru a doua premieră. 30 % cei care trec de 8.000 de metri au halucinaţii sau alte probleme. Nu avem cu noi tot ceea ce înseamnă doctor sau alte ajutoare. Pe această rută eşti pe cont propriu”, a spus Iuliu Ciprian Pătraşcu.


Va duce steagul Clujului pe Everest

Alpinistul amator va instala steagul judeţului Cluj pe vârful Everest şi spune că i se pare şi normal, mai ales că oraşul l-a „adoptat”, iar aici are cele mai frumoase amintiri.

„Eu m-am născut în Bistriţa. Stau în Cluj de 20 de ani. Clujul m-a adoptat şi m-am simţit ca şi cum m-aş fi născut aici. Cele mai frumoase amintiri sunt aici în Cluj. Mi se pare normal dacă am această şansă să duc steagul acestui oraş”, a declarat alpinistul.


Plecare va fi în data de 10 aprilie. Expediţia va dura până în 31 mai în funcţie de vreme şi de alte elemente pe care alpiniştii nu le-au putut anticipa. Echipa va fi formată din patru persoane: un olandez, doi nepalezi şi un român.

„Sunt persoane cu care am fost şi în Antarctica şi cu care am legat o prietenie, stând acolo în cort şi vorbind o grămadă de poveşti şi de vise. Noi am decis să mergem împreună şi pe Everest. Sunt extrem de bucuros să fac parte dintr-o echipă internaţională de alpinişti care va încerca să încheie cu succes o ascensiune pe Everest”, a menţionat Iuliu Ciprian Pătraşcu.


„În fiecare secundă te pregăteşti pentru o astfel de expediţie”

Clujeanul spune că se antrenează zi de zi pentru expediţia vieţii lui: fie că este vorba despre pregătire fizică, fie că este vorba despre colectarea informaţiilor despre munte, care uneori pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

„În fiecare secundă te pregăteşti pentru o astfel de expediţie. Nu e numai că mă duc şi alerg sau să mă duc să înot. Expediţia înseamnă că te uiţi la un reportaj, că-ţi scrii nişte idei, că-ţi vizualizezi muntele, că te uiţi ce a declarat cineva care a fost acolo şi poate o informaţie face diferenţa dintre viaţă şi moarte la un moment dat. Pregătirea nu-i cuantificată în timp, este cuantificată în informaţiile pe care le scoţi şi ştii cum să le scoţi şi să le foloseşti la modul potrivit când este nevoie de ele”, a declarat Iuliu Ciprian Pătraşcu.


Marea problemă: banii!

Pregătirea pentru expediţie i-a fost îngreunată, însă, din cauza lipsei fondurilor. O expediţie pe muntele Everest costă între 20.000 şi 70.000 de dolari, iar Ciprian are doar 20.000: jumătate din fonduri proprii, iar cealaltă jumătate de la sponsori. Printre cei care i-au acordat ajutor se numără şi Consiliul Judeţean Cluj. Echipa a ales să ajungă pe Everest pe ruta chineză din motive fiananciare, fiind mai ieftin, dar şi pentru că este mai liberă şi nefolosită de alţi alpinişti cu bugete foarte mari.

„Din păcate în ultima lună am umblat mai mult după sponsori decât după antrenament. Şi acesta este un lucru pe care-l fac toţi alpiniştii români. În loc să stai să te concentrezi îţi foloseşti timpul să fugi după sponsori. Eu sunt un alpinist amator, şi ţin să subliniez lucrul acesta, şi nu fac asta în fiecare zi. Am o meserie din care-mi scot bani, îmi susţin proiectul şi timpul care-ţi rămâne liber ai prefera să-l faci pentru antrenamente. Tu trebuie să stai cu sponsorii la masă, să le explici, să povesteşti şi pierzi timp destul de preţios, îţi scade şansa în expediţia respectivă să fi extrem de pregătit la nivel psihologic şi informaţional, dar pe de altă parte trebuie să le faci pe toate. Îţi asumi. La 20.000 de dolari te cam duci pe cont propriu. Eu cu colegul meu care este acum lângă mine am început acest proiect dar el nu poate veni din raţiuni financiare. N-am reuşit să facem rost de bani amândoi pentru această expediţie”, a spus alpinistul.


Iuliu Ciprian Pătraşcu a explicat mai exact ce înseamnă să ai un buget redus. Totul trebuie să faci de unul singur, iar deplasarea este îngreunată de bagajele pe care trebuie să le duci.

„Îţi faci mâncărica singur, stai în cort, îţi cari lucrurile. Orice muncă de altitudine înseamnă că de fapt tu faci muncă de trei sau patru ori. Adică între tabere tu tot timpul pentru a aproviziona urci, laşi o parte din bagaj îngropat în zăpadă, cobori, dormi. A doua zi urci şi mai duci o parte din bagaj, apoi să vezi unde-ţi pui cortul, după care iarăşi înapoi. Tot timpul trebuie să faci acest lucru”, a spus acesta.

„Alpiniştii clujeni sunt foarte buni”

Clujeanul susţine că marea problemă cu care se confruntă alpiniştii români este slaba finanţare. Alpiniştii clujeni n-au ajuns pe Everest nu pentru că nu ar putea, susţine Ciprian, ci pentru că n-au destui bani.

„Sunt extrem de mulţi alpinişti români care poate sunt de zece ori mai pregătiţi mai bine şi care nu-şi permit să facă proiecte. Ar fi foarte buni, ar putea face premiere şi ar putea duce alpinismul românesc la cote foarte înalte. Nu vreau să intru în discuţii despre alte sporturi în care alţii câştigă într-o lună cât îmi trebuie mie pentru Everest. Alpiniştii clujeni sunt foarte buni şi n-au reuşit să treacă de 8.000 de metri nu pentru că n-ar fi putut, ci pentru că n-au avut posibilitatea financiară. Dar am văzut şi alpinişti care au trei şerpaşi înainte şi trei după, au corturi încălzite, care au în tabăra de bază televizor, dar până la urmă fiecare cum îşi alege. Cei care dau 70.000 – 80.000 de dolari în special sunt americani. Asta nu are de a face cu alpinismul”, a conchis Iuliu Ciprian Pătraşcu.

Iuliu Ciprian Pătraşcu, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti clujeni, a reuşit în anul 2015 performanţa de a deveni primul clujean şi cel de-al patrulea român care a atins cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica, hobby-ul său concretizându-se în iniţierea unui proiect, care presupune atingerea cu succes a celor mai înalte vârfuri de pe şapte continente. Până în prezent, ambiţiosul sportiv clujean a reuşit să cucerească cinci din cele şapte vârfuri, următorul obiectiv reprezentându-l vârful Everest, cel mai înalt din Asia. Următorul loc după Everest în care vrea să meargă alpinistul este Oceania.

Etichete: everest clujean
abonare newsletter