Actualitate

Mini-autostradă strecurată în Masterplan între Cluj, Gilău și intrarea pe Autostrada Transilvania

Strategia după care se va dezvolta infrastructura României în următorii 15 ani se modifică din nou. Deşi abia declaraseră că în Masterplan nu mai poate fi înghesuit niciun proiect nou, şefii din Trasporturi încearcă acum să strecoare în document realizarea unei mini-autostrăzi între Cluj, Gilău şi intrarea pe Autostrada Transilvania.

Într-o primă etapă ar urma să fie construiţi 14 kilometri de şosea de mare viteză, informează Digi24.ro. Documentul ar trebui să ajungă în Parlament pentru vot luna viitoare. Timpul pierdut de şoferi în cozile care se formează între ieşirea din Cluj şi intrarea pe Autostrada Transilvania i-a convins pe oficialii din Transporturi că e nevoie de o nouă şosea în zonă.

„Îţi trebuie ca să treci gâtuirea dintre ieşirea din Cluj, Gilău şi intrarea în autostradă, îţi trebuie două ceasuri. Este soluţia între Gilău şi ieşirea din Cluj care costă 40 de milioane de euro şi diferenţa este în faza a doua care este 80 de milioane de euro, faza a doua fiind centura pe Feleac”, a spus Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.


Un document obţinut de sursa citată arată că şefii Companiei de Drumuri vor să aloce bani încă de anul acesta pentru realizarea a patru centuri ocolitoare. Printre ele, şi cea a Clujului. Noua şosea, care va avea, într-un final, 38 de kilometri, a fost inclusă pe listă pe ultima sută de metri, din vina autorităţilor locale. Au terminat târziu analiza privind conectarea oraşului cu reţeaua de autostrăzi, spun acum oficialii din minister.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor declara, însă, că Master Planul nu mai poate fi modificat.


„Master Planul trebuie respectat, dar trebuie să ne lăsăm şi acea flexibilitate de 5-10% pentru lucrurile care se pot întâmpla până în 2030”, a spus Dan Costescu, ministrul Transporturilor. Luna viitoare, strategia pentru transporturi va ajunge în Parlament unde ar trebui să capete statut de lege. Odată aprobat Master Planul, el va deveni obligatoriu şi pentru Guvernele viitoare. „Dacă cineva ar schimba este propusă o pedeapsă cu privarea de libertate”, a declarat Marcel Boloş, secretar de stat.

Masterplanul este soluţia găsită de minister ca să nu se mai cheltuie bani aiurea pe studii de fezabilitate care rămân nefolosite şi ca să nu mai fie începute lucrări care să fie ulterior abandonate.

abonare newsletter