Actualitate

UPDATE - La spitalul din Turda și Spitalul Județean Cluj s-au făcut experimente ilegale cu medicamente pentru boli psihice. Poliția a efectuat percheziții marți dimineața

Peste 20 de percheziţii sunt făcute, marţi, la cabinete medicale din Bucureşti, Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj într-un dosar în care sunt vizate 31 de unităţi spitaliceşti.

sursa foto: turdalive.ro sursa foto: turdalive.ro

UPDATE

Polițiștii au făcut percheziții și la Clinica de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Cluj. Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean confirm acest lucru. “Conform ordonanței, s-au făcut percheziții care au vizat studiile clinice, mai exact patru studii clinice. Nu am contractele de studii clinice în față, deci nu știu niciun detaliu”, a declarat Monica Costin.

---------------------------------------


Vasile Grumaz, directorul Spitalului Municipal Turda confirmă faptul că marți dimineața au avut loc percheziții la unitatea sanitară pe care o conduce. “A venit cineva la noi să ceară niște documente de la secția de Psihiatrie. În rest, nu am nicio informație pe linie de Psihiatrie și cercetări. Nu știu de alte informații”, a declarat Vasile Grumaz pentru Monitorul de Cluj.

Managerul spitalului din Turda subliniază că în desfășurarea unor cercetări și experimente există niște reguli stricte care trebuie respectate, inclusiv informarea pacienților pe care se fac aceste teste. “În ceea ce privește desfășurarea unor cercetări și experimente pe pacienți, există un protocol, cu reguli bine stabilite de la Ministerul Sănătății, se face acordul informal, se respectă mai multe etape într-o cercetare științifică”,  a spus Vasile Grumaz.


Medicii vizați de descinderile efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sunt cercetați pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale. Medicii fie au falsificat consimțământul pacienților, fie au inclus în studii persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul.

"Din cercetări a reieșit că mai mulți angajați din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populației (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale). Astfel, medicii incluși în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentație de evaluare a pacienților — subiecți, fie prin falsificarea consimțământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparținătorii acestuia, fie prin consemnarea în fișele de evaluare sau foile de observații a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia", se precizează în comunicatul IGPR.


Medicii sunt suspectați că ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau că nu ar fi administrat medicamentul pacientului. Medicii ar fi prezentat ulterior către sponsorul care comanda studiul documentele necesare avizării și aprobării punerii pe piață a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.

abonare newsletter