Actualitate

După ploile din ultima vreme, clujenii vor explicații

Câțiva clujeni sunt indignați de felul în care municipalitatea gestionează problema inundațiilor din Cluj, cauzate de fenomenele meteo extreme din ultima perioadă. Efectele ar fi fost mult diminuate dacă rețeaua de canalizare ar fi fost întreținută periodic, spune un clujean, care se semnează Dragoș, pe un site de reclamații adresate municipalității.

“Domnule primar, sunteţi dator vândut cu nişte explicaţii după efectele pe care ploaia torenţială de azi (n.red-marți) le-a cauzat prin oraş. Da, a fost un fenomen meteo extrem, şi e normal că o reţea de canalizare să nu fie neapărat proiectată pentru nişte valori care se întâlnesc o dată la 20-30 de ani, e nefezabil economic.

Dar totuşi, efectele ar fi fost mult diminuate dacă reţeaua de canalizare ar fi fost întreţinută periodic. De ani de zile au fost semnalate probleme de colmatare ale acestor guri de canal sau grilaje, dar din păcate nu s-a făcut nimic. Scuza cum că reţeaua nu e în ograda primăriei nu ţine. Instituţia dumneavoastră are (sau ar trebui să aibă) toate pârghiile necesare ca să colaboreze cu celelalte entităţi responsabile, spune clujeanul.

Vă rog să ne ziceţi:
1. ce aţi făcut concret ca urmare a sesizărilor privind colmatarea canalizărilor?
2. cum puteţi constrânge compania de apă ca să conlucreze în această problemă? se pot da amenzi, aşa cum de exemplu se dau celor care nu îşi îngrijesc proprietatea şi pun în pericol trecătorii?
3. ce măsuri aţi luat ca să preveniţi colmatarea? mă refer în special la a elimina sursele de mizerie, cum ar fi excesul de material antiderapant, curăţarea periodică a străzilor, controlul pe şantiere ca să se prevină aducerea de noroi pe carosabil?”, spune clujeanul.


O clujeancă, Ramona Hațegan, atrage și ea atenția pe același site de reclamații, asupra efectelor pe care le au ploile din ultima vreme.

“Imobilul în care locuiesc se află chiar lângă pârâul Becaș; în 2009-2010 a fost inundat tot subsolul, maşinile avariate cu dăuna totală;pe propria cheltuiala, toţi lacatarii am înălţat un zid de sprijin pentru a evita pe viitor astfel de situaţii; intervenţia Primăriei şi Apelor Române nu s-a văzut, deşi s-a promis, şi din păcate ajungem de unde am plecat; sesizez faptul că de când s-au început lucrările la baza de agrement -cartodrom, s-a obturat undeva albia pârâului Becaș, şi riscăm să fim din nou inundaţi.Vă rog să luaţi măsuri, deoarece nu e normal ca la orice ploaie, ca de exemplu şi azi (n.red- marți) să stăm de pază pentru a ne salva bunurile şi pentru a nu ajunge iar la situaţia din 2009”, spune clujeanca.  

abonare newsletter