Actualitate
Locuitorii de pe Aiudului ar putea avea sorți de izbândă și să scape de cele trei blocuri
În ședința de Consiliu Local de joi va fi discutat din nou (pentru a treia oară) proiectul privind construirea a trei blocuri, cu un total de 84 de apartamente.
sursa foto: facebookDupă mai multe amânări, discuții și dezbateri, proiectul privind construirea a trei blocuri pe strada Aiudului nr.20, într-o zonă exclusiv cu case, este foarte probabil să fie respins în ședința de Consiliu Local de joi, după ce în ședința Comisiei de Urbanism de miercuri dimineața, primarul Emil Boc și viceprimarii Anna Horvath și Gheorghe Șurubaru au susținut punctul de vedere al locuitorilor care se opun vehement construirii celor trei blocuri.
Încă de la început locuitorii s-au opus construirii celor trei blocuri, menținându-și punctul de vedere și în cadrul ședinței de miercuri. Poziția investitorilor a fost aceea că proiectul lor respectă toți indicatorii, ba chiar este subconstruit față de reglementările inițiale ale PUG pe care și-au dezvoltat poziția.
Arhitectul Șerban Țigănaș, membru al Comisiei de Urbanism este de părere că proiectul ar putea fi realizat dacă investitorul îl modifică în locuințe unifamiliale. “Proiectul inițial era mult mai nepotrivit, dar felul în care a fost realizat proiectul acum după două sau trei modificări a atins o formulă în zona acceptabilului, dar există o psihoză în Cluj de a transforma locurile și a le aglomera, psihoză care vine de fapt în constatarea tuturor că Clujul nu funcționează în general și atunci orice lucru nou care se construiește este pus sub semnul întrebării, dar dacă investitorul își reface gândirea către locuință unifamilială s-ar putea să găsească o soluție care să fie al fel de profitabilă, dar mult mai acceptabilă pentru locul respectiv”, a spus Țigănaș.
Locuitorii de pe strada Aiudului s-au opus proiectului din cauza faptului că zona este un exclusiv cu case, iar construirea a trei blocuri cu un total de 84 de apartamente ar aglomera foarte mult traficul, care oricum este deja sufocant din cauză că zona este deservită de un singur drum de acces. Oamenii îi cer primarului Emil Boc să rezolve situația actuală a traficului, întrebându-se cum va fi dacă vor apărea 100 de mașini în plus în cazul aprobării construirii blocurilor. “Ne puteţi comunica ce soluţie aveţi pentru rezolvarea traficului, având în vedere că aşa arată acum intersecția străzii Aiudului cu strada Traian Vuia. Ce se va întâmpla când vor apărea minim 100 de maşini în plus în urma construirii celor trei blocuri?”, a scris Ioana Hristu pe pagina de facebook a primarului Emil Boc, atașând un colaj de trei fotografii.
Deşi clujenii care locuiesc pe strada Aiudului s-au opus din start construirii blocurilor şi au înaintat adrese către Primărie, 82 de persoane semnând că nu sunt de acord cu ridicarea blocului, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a avizat proiectul de construire a blocurilor cu trei etaje.
“Noi nu suntem de acord cu construirea ansamblului propus, din următoarele motive: zona este una de case, cu regim de înălţime P+2E, ieşirea din strada Aiudului în strada Traian Vuia se face foarte greu, iar în situaţia în care vor mai fi peste o sută de autovehicule care vor ieşi pe strada Traian Vuia, circulaţia ar deveni infernală”, a scris Iosif Liviu Bota, într-o adresă către Primărie.
“Este o zonă exclusiv de case unifamiliale, construirea în zonă a unui imobil de locuinţe colective de dimensiuni mult mai mari decât construcţiile existente ar dezechilibra atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional. Prin edificarea unui bloc în minicartierul de case deservit de un singur drum care este înfundat ar duce la blocaje de circulaţie şi ambuteiaje în momentele cele mai importante ale zilei”, a scris Ana Bodea, într-o altă adresă către Primărie.
Citește și:
“Moda” blocurilor între case persistă în Cluj-Napoca. Situaţie aberantă în Someşeni
Construirea blocurilor între case pe strada Aiudului, amânată din nou