Actualitate
Ajunge Primăria în instanţă cu reabilitarea Cetăţuii din cauza unor chichiţe juridice?
Renovarea Cetăţuii şi construirea unui teatru de vară ar putea dura extrem de mult. După ce negocierile cu proprietarii imobilelor şi terenurilor au durat ani la rând, acum Primăria riscă să ajungă în instanţă din cauza unor neînţelegeri referitoare la respectarea termenelor legale.
Ajunge Primăria în instanţă cu reabilitarea Cetăţuii din cauza unor chichiţe juridice?În şedinţa de Consiliu Local de joi, a fost discutat proiectul de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemţiune de către Primăria Cluj-Napoca pentru cumpărarea imobilului monument istoric situat pe strada Cetăţii (Călăraşi nr. 1), teren în suprafaţă de 500 mp şi construcţia Pavilion 1 la parter cu o cameră, cu suprafaţa construită desfăşurată de 158 mp, în proprietatea BT Leasing Transilvania. Pentru imobilul respectiv Primăria vrea să dea 100.000 euro, iar renovarea acestuia va costa de trei ori mai mult.
Primăria ar putea ajunge în instanţă dacă un posibil cumpărător va contesta respectarea datei limite legale privind exercitarea dreptului de preemţiune al Primăriei Cluj-Napoca. Camelia Ardelean, avocat al comitetului cumpărător a declarat în şedinţa de Consiliu Local că Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune cu întârziere peste termenul legal. “Semnalez existenţa unui caz de nelegalitate. Exercitarea dreptului de preemţiune se face în afara termenului legal care este de 15 zile de la primirea înştiinţării. Potrivit documentaţiei pe care o aveţi la dispoziţie, înştiinţarea a fost în 3 mai. Ieri (miercuri, 15 iunie – n.red.) ar fi fost ultima zi când Primăria şi-ar fi putut exercita acest drept. Exercitarea dreptului după acest termen este nelegală. Dacă veţi adopta această hotărâre va fi atacată, existând argumente juridice”, a explicat Camelia Ardelean.
Primarul Emil Boc a precizat că cumpărarea imobilui de pe Cetăţuie este necesar pentru a reîntregi proiectul pentru reabilitarea Cetăţuii şi pentru derularea concursului de idei. În ceea ce priveşte respectarea termenului legal, Boc susţine că acesta a fost respectat. “Termenul a fost înregistrat la Primărie în 30 mai, în 9 iunie am trimis vânzătorului intenţia la exercitare a dreptului de preemţiune cu precizarea că va fi discutat în Consiliul Local. Aceste discuţii le-am mai avut cu vânzătorul şi nu am avut probleme”, a afirmat Boc.
După mai multe „contre” între primar, consilierul Radu Moisin şi avocata Camelia Ardelean, proiectul a fost votat cu 22 de voturi şi trei abţineri. Dacă cumpărătorul va ataca în instanţă proiectul de hotărâre, reabilitarea Cetăţuii se va prelungi şi mai mult.