Actualitate

Nicolae Bocşan, condus pe ultimul drum de rude şi apropiaţi

Sute de oameni au luat parte miercuri la funeraliile istoricului Nicolae Bocşan, fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Acesta a decedat în urma unei boli nemiloase.

Nicolae Bocşan a fost condus pe ultimul drum de un sobor de preoţi conduşi de Ioan Chirilă.

La tragicul eveniment a participat şi academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai. Ioan Aurel Pop a susţinut un discurs despre întreaga activitate a fostului istoric în Foaierul Casei Universitarilor. De asemenea, au luat cuvântul şi au vorbit despre extraordinara activitate a istoricului şi prorectorul Ioan Bolovan, PS Florentin Crihălmeanu, academicianul Emil Burzo, PS Virgil Bercea, profesorul Florin Platon sau profesorul Radu Munteanu.


Nicolae Bocșan, fostul rector al Universității  „Babeș-Bolyai”, s-a stins din viață duminică, 19 iunie, la vârsta de 69 de ani.

Bocşan s-a născut la Bocşa, în judeţul Caraş Severin, la data de 24 septembrie 1947. A urmat studiile primare, gimnaziale şi liceale la nivel local, după care în 1970 a obţinut licența în Istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai”.  În 1985 a devinit doctor în istorie, cu teza „Românii din Banat în epoca Luminilor”. Profesorul Nicolae Bocşan a avut o activitate ştiinţifică deosebită. Nicolae Bocșan a publicat următoarele lucrări: Etnie şi confesiune în Transilvania (sec. XIII-XIX); Biserica Română Unită la Conciliul Ecumenic Vatican I (1869 1870); Memoriile unui ierarh uitat: Victor Mihályi de Apşa (1841- 1918); Ioan Boroş. Memorialistica, Memorialistica revoluţiei de la 1848 în Transilvania, Revoluţia de la 1848 din Transilvania în memorialistică și Revoluţia de la 1848 în Munţii Apuseni. Memorialistică; Franţa şi Banatul 1789- 1815.


Istoricul Marius Rotar, cel pentru care Nicolae Bocşan a fost un mentor, i-a deplâns trecerea în nefiinţă pe reţeaua de socializare Facebook.  „Profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan (1947-2016), conducătorul tezei mele de doctorat (2005). «Grea este plecarea oamenilor mari, dar şi mai grea este moştenirea care ne-o lasă».... Îmi pare nespus de rău. Un om de la care am învăţat atât de multe şi faţă de care am sentimentul că i-am dat mult prea puţin“, a spus Marius Rotar pe Facebook.

Profesorul Nicolae Bocșan a fost preocupat și de fenomenul militantismului naţional românesc şi mecanismele sale de funcţionare în Transilvania şi Banat de-a lungul epocii moderne. O altă latură a activităţii sale a constituit-o cariera didactică, contribuind la formarea mai multor generații de cadre didactice, precum şi de istorici. De asemenea, între 1992-1996, Nicolae Bocșan a deținut funcția de decan al Facultății de Istorie iar în 2004 devine rectorul Universității „Babeș-Bolyai”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter